hummer

Achterpoortje gesloten: ook Hummers betalen verkeersbelasting

Posted on Posted in Energie, Financiën & Begroting

Vlaams minister van Energie en Financiën Bart Tommelein sluit het achterpoortje waardoor sommige eigenaars van Hummers geen verkeersbelasting betaalden. Zij kregen een brief om hen te informeren dat ze een aanslagbiljet voor de verkeersbelasting kunnen verwachten en dat er vanaf 1 oktober gerichte controles komen. ‘Het is ontoelaatbaar dat vervuilende wagens als Hummers niet bijdragen. Ofwel is een Hummer een vrachtwagen en betaalt men kilometerheffing. Ofwel is het geen vrachtwagen en dan betaalt men verkeersbelasting. Iedereen gelijk voor de wet’ aldus Tommelein.

Afhankelijk van zijn gewicht krijgt een voertuig van de federale Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) een label als een personenwagen, lichte vracht of vrachtwagen. Een Hummer (een Amerikaanse SUV/truck) heeft in principe een maximaal toegelaten totaalgewicht (MTT) van meer dan 3,5 ton, en wordt sinds de invoering van de kilometerheffing in april 2016 dus belast per gereden kilometer. Van de 102 eigenaars van Hummers in Vlaanderen die kilometerheffing betalen, lieten er echter 24 hun wagen ‘detarreren’. Dat betekent dat de eigenaar verklaart dat het voertuig nooit als vrachtwagen zal gebruikt worden, en dus in beladen toestand nooit meer dan 3,5 ton zal wegen. Op die manier heb je geen rijbewijs C nodig én hoef je geen kilometerheffing te betalen.

Een ‘gedetarreerd’ voertuig wordt fiscaal gekwalificeerd als een personenwagen of een lichte vrachtwagen (indien het voertuig is omgebouwd tot lichte vracht en opnieuw gekeurd werd). Logischerwijze moet je dan ook de verkeersbelastingen betalen die bij die categorie horen. Vandaag gebeurt dat echter niet automatisch omdat het voertuig bij de DIV niet als personenwagen of lichte vrachtwagen is ingeschreven. Daardoor betalen 24 eigenaars die hun Hummer lieten detarreren vandaag noch kilometerheffing, noch jaarlijkse verkeersbelasting. Die eigenaars kregen deze week een brief van de Vlaamse Belastingdienst dat ze wel degelijk jaarlijkse verkeersbelasting moeten betalen en dat ze vanaf 1 oktober 2018 automatisch een aanslagbiljet zullen ontvangen.

‘Dankzij de vergroening van de verkeersfiscaliteit betalen vervuilende auto’s sinds 2016 meer verkeersbelastingen. Dat een voertuig als de Hummer met een grote impact op het milieu daaraan zou ontsnappen is ontoelaatbaar’ zegt Vlaams minister van Financiën en Energie Bart Tommelein. ‘Ofwel is een Hummer een vrachtwagen en betaalt men kilometerheffing. Ofwel is het geen vrachtwagen en dan betaalt men verkeersbelasting. Van twee walletjes eten kan niet langer, we zullen er strikt op toezien dat iedereen eerlijk bijdraagt.’

2 thoughts on “Achterpoortje gesloten: ook Hummers betalen verkeersbelasting

  1. Ze betalen dan, als lichte vracht, het belachelijk lage forfaitair tarief als lichte vracht.Dus alweer een slag in het water.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.