Actieplan sociale fraude zet in op samenwerking en digitalisering

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

BELGIUM POLITICS KERN RESTRICTED MINISTERS MEETINGVandaag werd het actieplan sociale fraude en sociale dumping 2015 goedgekeurd op de ministerraad. Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein: ‘Dit actieplan kwam tot stand dankzij de intense samenwerking tussen de verschillende inspectiediensten en de regeringspartijen. Het bevat maar liefst 85 actiepunten waarmee we de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping efficiënter willen aanpakken.’ Opvallende maatregelen zijn de oprichting van een centraal aanspreekpunt, gegevensuitwisseling tussen de fiscus en de sociale inspectiediensten en het systematisch doorsturen van geanonimiseerde energiegegevens.

Uit de definitieve cijfers voor 2014 van de SIOD, de koepel van de sociale inspectiediensten, blijkt dat we ten opzichte van de voorgaande jaren steeds meer controles uitvoeren, en dat de pakkans vergroot. Bart Tommelein: ‘Onze Belgische inspectiediensten, ongeveer 900 sociale inspecteurs verspreid over verschillende diensten, leveren goed werk.’

Het actieplan 2015 kwam tot stand dankzij de intense samenwerking tussen de verschillende inspectiediensten en de regeringspartijen. Het bevat maar liefst 85 actiepunten waarmee we de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping efficiënter willen aanpakken.

‘We versterken de samenwerking tussen de verschillende inspectiediensten. We zullen ook nauwer samenwerken met buitenlandse inspectiediensten. En we optimaliseren het gebruik van datamining en datamatching’, aldus de staatssecretaris.

Enkele opvallende actiepunten:

  • Er komt een centraal aanspreekpunt om alle meldingen, klachten, enz. te centraliseren en op te volgen. Via een centrale website zullen alle meldingen over fraude bij bedrijven, burgers en via grensoverschrijdende constructies gebundeld worden. Jaarlijks komt er een verslag van de meest voorkomende fraudefenomenen met aanbevelingen van de sociale partners voor het beleid.
  • Nutsbedrijven zullen energiegegevens (water, elektriciteit, gas) systematisch en geanonimiseerd doorsturen naar de Kruispuntbank Sociale Zekerheid om domiciliefraude te detecteren. Opvallend laag of hoog gebruik kan een knipperlicht vormen voor verder onderzoek.
  • Er komt een digitaal aanwezigheidsregistratiesysteem in de vleessector, op vraag van de sociale partners zelf. Net zoals in de bouwsector, zullen zowel Belgen als buitenlanders zich dagelijks elektronisch moeten aanmelden, en krijgt de inspectie zo extra informatie in handen om frauduleuze detacheringen of schijnzelfstandigheid op te sporen.
  • Werknemers zullen hun dagen tijdelijke werkloosheid voortaan elektronisch melden. De kans op fouten verkleint en datamining wordt efficiënter. De gegevens van tijdelijke werkloosheid zullen ook gekruist worden met de Limosa-gegevens en arbeidskaarten van buitenlanders. Zo willen we frauduleuze carrousels oprollen waarbij Belgen op economische werkloosheid worden geplaatst, maar ondertussen vervangen worden door goedkopere buitenlandse werkkrachten.
  • Er komt een betere gegevensuitwisseling tussen de databanken van de fiscus en de sociale inspectiediensten. Dit betekent een grote stap voorwaarts. Alleen al bij de RSZ zou dit meer dan 10 miljoen euro extra kunnen opbrengen dit jaar.

In de begrotingscontrole eerder deze week, werden met 26 concrete maatregelen al heel wat actiepunten uit dit plan opgenomen. De opbrengst van de strijd tegen sociale fraude zal daardoor dit jaar meer dan verdubbelen, van 50 naar 110 miljoen euro.

Bart Tommelein: ‘Ik wil iedereen die meegeholpen heeft bij de opmaak van dit actieplan van harte bedanken. Vanuit mijn bevoegdheid zal ik erop toezien dat we het actieplan kordaat uitvoeren en resultaten boeken. Onze sociale inspectiediensten wens ik veel succes in hun strijd tegen de sociale fraude. Ze kunnen daarbij op mijn volle steun rekenen.’

U kunt hieronder het volledige actieplan downloaden in het Nederlands of Frans

[bsk-pdf-manager-pdf id=”145″]
[bsk-pdf-manager-pdf id=”146″]

2 thoughts on “Actieplan sociale fraude zet in op samenwerking en digitalisering

  1. Hopelijk wordt er eindelijk werk gemaakt van zwartwerk.Wij zijn een middelgroot ERKEND VERHUISBEDRIJF sedert 1936 opgericht door mijn grootvader en thans in de 4e generatie…..Sedert jaren trachten wij het zwartwerk in onze sector aan te klagen,zonder resultaat tot op heden.
    Onze voornaamste concurrenten zijn diegene die met zwartwerkers onze sector verzieken en waar wij GEEN verhaal tegen hebben.
    Nochtans niet moeilijk te controleren,de jaarlijkse balans van zo een “amateur verhuisbedrijf” spreekt boekdelen.Bedoeld “verhuisbedrijf……” blijft uitbreiden
    en heeft een 8 -tal verhuiswagens!
    Enkele v.b. ; Verhuisbedrijven mogen als enigste sector NIET werken met interims,ja dan komen ze toch gewoon uit Nederland….
    Dit” bedrijf” zijn balans vermeld “in dienst 1 werknemer in 2011” met 7 a 8 verhuiswagens? Toch niet moeilijk dacht ik..
    Ik doe veel plaatsbezoeken bij een offerte aanvraag en in 8 van de 10 keren krijg ik de vraag om geen of gedeeltelijke factuur (particuliere ver-
    huizingen + 21%) wat wij steeds weigeren,als antwoordt wordt steeds vernoemd dat de concurrentie dat wel doet en steeds gaat het over het-
    zelfde bedrijf,zum kotsen.In elk geval gaan wij mensen moeten afdanken en verhuiswagens gaan eruit,wij hebben GEEN andere keuze.
    Zelfs stoppen is een optie die wij overwegen.
    Het antwoordt dat wij tot nu toe kregen van overheidsinstellingen was steeds negatief, zelfs dat het voor hun NIET PRIORITEIR is…………..!Ja dat weten wij dan ook weer.Of moeten wij nu ook gaan frauderen om te overleven?

  2. La déclaration unique de chantier est un moyen de repérer les sous-traitants qui travaillent sans personnel ( avec du personnel en noir ). La sanction quand cette obligation n’est pas respectée est très faible ( 5 % du chiffre d’affaire) et pas bien appliquée . Les factures de sous-traitances pour des sociétés “vides” sont devenues très courantes dans le secteur. Des milliards d’euro échappent à l’impôt par ce mécanisme De plus en plus souvent les contrats et payements se font d’une manière telle que l’article 49 CIR 92 (rejet des frais déduits par l’entrepreneur) ou la cotisation spéciale ( taxation de commissions secrètes) ne peut être appliquée . Avec l’utilisation d’hommes de pailles , il est impossible de récupérer le moindre centime dans le chef des sociétés sous-traitantes . Il y a trop peu de communication entre le SPF Finance et le SPF Sécurité sociale .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.