kaart van Vlaanderen waarop de steden met laadpalen zijn aangegeven

Al 750 publieke laadpalen voor elektrische wagens in 2017

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Publieke laadpalen belangrijke aanvulling op thuisladen en laden op het werk

Persbericht van netbeheerders Infrax en Eandis n.a.v. de Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen (10-18 december) I Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein kondigde eerder dit jaar de plaatsing aan van 2500 nieuwe publieke laadpalen met telkens twee laadpunten. Die moeten tegen 2020 overal in Vlaanderen staan. Netbeheerders Infrax en Eandis begeleiden de gunningsprocedure voor het aanduiden van een exploitant. Die procedure loopt op dit moment. De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. In het voorjaar van 2017 worden zo de eerste nieuwe publieke laadpalen geplaatst. De publieke palen moeten een belangrijke derde pijler voor elektrische oplaadinfrastructuur worden, naast de laadpunten thuis en die op de terreinen van bedrijven.

De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Eén van de factoren die mensen weerhouden om in de toekomst voor zo’n wagen te kiezen, is de beperkte beschikbaarheid van laadinfrastructuur. Daarom hebben minister Bart Tommelein en netbeheerders Infrax en Eandis een paar maanden geleden samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2500 nieuwe publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen.

Op Antwerpen, Leuven en Sint-Truiden na doen alle Vlaamse gemeenten een beroep op Eandis en Infrax voor de realisatie van het project. De twee netbeheerders hebben ondertussen samen een gunningsprocedure opgestart waarbij geïnteresseerde exploitanten van de toekomstige publieke laadpalen zich kunnen aanmelden. Die procedure zit in een stroomversnelling en wordt in de eerste maanden van volgend jaar afgerond.

In alle Vlaamse steden en gemeenten

De steden en gemeenten bepalen samen met de netbeheerders en de binnenkort aangeduide exploitant waar de laadpalen effectief geplaatst worden. Bij de keuze van de locaties wordt onder meer rekening gehouden met de goede bereikbaarheid, de mogelijkheid tot langer parkeren en de nabijheid van winkels of sportcentra. Ook het feit of er in een buurt al mensen elektrisch rijden en of er voldoende laadpunten voor thuisladen aanwezig zijn, is belangrijk.

In de grote en centrumsteden zullen het grootste aantal laadpalen komen. Maar in elke Vlaamse gemeente, tot het kleine Herstappe toe, wordt volgend jaar minstens één paal geplaatst.

Publieke laadpalen als aanvulling op laadpunten thuis en in bedrijven

Elektrisch laden werkt volledig anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je altijd in een klassiek tankstation langs de kant van de weg. Mensen tanken pas als hun tank helemaal leeg is. Elektrisch laden doe je anders en op verschillende manieren en plaatsen.

De grote meerderheid van de laadbeurten voor elektrische wagens zullen in de toekomst in en rond privéwoningen gebeuren, als de eigenaar thuis is en de wagen een hele tijd op de oprit of in de garage geparkeerd staat. Privéladers zullen zo 70 procent van alle laadmogelijkheden in Vlaanderen moeten gaan uitmaken.

Daarnaast zetten steeds meer bedrijven de stap om laadpunten te voorzien voor hun werknemers of klanten. Die kunnen tijdens hun werkdag of bij het winkelen hun wagen dan op- of bijladen. Denk aan ondernemingen die zelf laadpalen voorzien, maar ook aan betaalparkings en grote winkelcentra. Dit type laadpalen zou goed moeten worden voor 20 procent van het totaal.

De publieke laadpalen die nu worden aangekondigd zijn dus aanvullend en belangrijk om afstanden tussen het opladen thuis of bij bedrijven te overbruggen. Ze zijn ook cruciaal voor eigenaars van elektrische wagens die niet de mogelijkheid hebben in of rond hun woning een privéoplaadpunt te plaatsen. Tot slot zijn er ook nog andere partijen die snelladers langs snelwegen zullen voorzien.

Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen in de nabije toekomst aantrekkelijk en makkelijk moet maken.

Reactie Minister Tommelein

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie, over de uitrol van de publieke laadpalen:

Via het spreidingsplan, opgesteld samen met Infrax en Eandis, komen er in 2017 al minstens 750 extra publieke laadpalen of 1500 laadpunten bij, minimum eentje in elke gemeente. We werken volgens het principe ‘laadpaal volgt wagen’. Uit studies blijkt dat zeventig procent van de mensen thuis laadt en nog eens twintig op het werk. Het woon-werkverkeer is dus voor de meeste mensen gedekt. Het is vooral belangrijk dat er voldoende laadpalen komen voor de keren dat we een ander traject afleggen: een vakantie aan zee, een niet-dagelijkse werkverplaatsing of een uitstap naar een pretpark. Pas als mensen ook voor uitzonderlijke ritten voldoende laadmogelijkheden hebben, zullen we hen écht overtuigen om elektrisch te rijden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.