Als KVO tegen Gent speelt, zit ik liever niet naast Margot

Posted on Posted in KVO

KRANT VAN WEST – VLAANDEREN | Het dubbele bekertreffen leeft in Oostende, ook in het kabinet van kersvers burgemeester Bart Tommelein. Zelf is hij natuurlijk KVO-fan, maar zijn woordvoerster Margot Neyskens is dan weer een fervente Buffalo. We hadden de dag voor de belangrijke heenwedstrijd een geanimeerde babbel met het duo.

“Mijn oudste voetbalherinnering moet ergens begin jaren 70 zijn geweest”, herinnert Bart Tommelein zich. “Ik was 8 of 9 jaar toen mijn vader me voor het eerst meenam naar AS Oostende. We stonden achter het doel en ik herinner me nog spelers als Jan Simoen en Freddy Qvick. Van die laatste heb ik zelfs later nog les gehad. Ik ben ASO altijd blijven volgen tot en met de fusie en nadien ook steeds trouw gebleven aan KVO. In tegenstelling tot mijn schoonbroer Paul Laureins ben ik geen diehard, maar toch zat ik ook in tweede en derde klasse regelmatig in de tribune. Ik herinner me dat we zowel in de jaren 90 als jaren 2000 een opmars maakten van derde naar eerste klasse.”

“Van mij moet mijn eerste voetbalherinnering het WK van 1994 in de Verenigde Staten geweest zijn”, aldus Margot Neyskens, bij sommigen misschien ook gekend als Klaartje uit de VTM-serie Wittekerke. “Ik was elf jaar en samen met mijn papa en mijn twee jongere zussen volgde ik de wedstrijden van de Belgen op groot scherm, helemaal uitgedost in de Belgische driekleur. Ja, nog voor de échte Duivelgekte ontstond. Mijn favoriete speler was toen Marc Degryse, die eigenlijk uitkwam voor Anderlecht. Stiekem was ik toen dus een beetje paars-wit, maar als echte Genteneir werd ik al snel fan van de Buffalo’s. En Marc Degryse kwam later nog bij Gent terecht, dus zo viel alles toch in zijn plooi. (lacht) Ik volgde trouwens ook lang het provinciaal voetbal en zo leerde ik mijn man kennen, die toen bij KVE Drongen voetbalde. Ja, je kunt dus wel stellen dat het voetbal een belangrijke rol speelt in mijn leven.”

“Margot is een hevige hoor. Als KVO tegen Gent speelt, heb ik eigenlijk liever dat ze niet naast me zit want dan durft ze al eens te slaan”, lacht Tommelein. “Dat is overdreven”, repliceert Neyskens. “Maar ik ben wel nogal een felle, ja. Al is dat na de wedstrijd even snel weer vergeten, hoor.”

Wat is jullie mooiste herinnering?

Bart Tommelein: “De verplaatsing naar Marseille. Hoe we met meer dan 1.000 supporters de trip maakten naar de Franse badstad, prachtig toch? Ik bracht de hele namiddag door tussen de supporters in de binnenstad. De Franse politie kon maar niet begrijpen dat ik daar als minister rondliep, maar ik wou dat absoluut op die manier beleven. De verbondenheid die er toen tussen de Oostendenaars heerste, was uniek. De wedstrijd zelf bekeek ik ook vanuit het bezoekersvak. Eigenlijk vind ik dat veel leuker dan in een viptribune.”

Margot Neyskens: “Van mij was dat dan weer de Europese verplaatsing naar Tottenham. In het mythische Wembley-stadion schakelden we de Engelse topclub uit.”

De winnaar van de bekerfinale plaatst zich ook rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League. Dromen jullie al?

Tommelein: “Toen we twee jaar geleden de finale verloren, was dat een domper. Maar dan volgde toch nog dat Europese avontuur en dat smaakt naar meer. We zijn underdog tegen AA Gent, maar ik geloof wel dat we de finale kunnen halen. Als we de finale spelen, dan liefst tegen het KV Mechelen van Bart Somers. Dat zou voor mij nog een extra pigment geven aan die finale. Maar stel je voor, KVO, BCO én Hermes die elk de bekerfinale winnen. En dat in mijn eerste jaar als burgemeester. Dan is Oostende meer dan ooit dé sportstad van België.”

Neyskens: “Toch ben ik er niet van overtuigd dat de winnaar ook automatisch de bekerwinnaar wordt. KV Mechelen en Union spelen dan wel in 1B, maar legden beiden al een indrukwekkend parcours af. Laat ons eerst maar de halve finale winnen.”

Durven jullie pronostikeren?

Tommelein: “Gent was sterk tegen Anderlecht en wij iets minder tegen Moeskroen, maar toch denk ik dat onze spelers boven zichzelf zullen uitstijgen. Voor veel spelers is het een unieke kans om door te stoten naar de finale. Ik herinner me trouwens nog een 5-2-zege tegen Gent, de laatste wedstrijd ook in het oude Albertparkstadion.”

Neyskens: “Maar dat we dit seizoen met 0-4 wonnen in Oostende ben je wellicht vergeten hé. (lacht) Gent is inderdaad favoriet, maar dat wil niets zeggen, zeker niet in deze bekereditie. Voor ons is het wel een domper dat Vadis Odjidja geschorst is. Hij was de voorbije wedstrijden toch dé sterkhouder. Maar goed, dan zal Oostendenaar Birger Verstraete het maar moeten doen hé.”

Hangen jullie er een weddenschapje aan vast?

Tommelein: “Waarom niet. Als we winnen, dan trakteer ik Margot op een flesje champagne.”

Neyskens: “Doe maar een fles gin, Bart. Voor jou zal dat whisky worden zeker?”

Tommelein: “Absoluut, die zal smaken. We kunnen ze dan samen opdrinken na de terugwedstrijd in Oostende.”

Neyskens: “Dat moet ik Oostende wel nageven, de after party’s in de vipzaal zijn ongeëvenaard. Op KVO is het altijd feest.”

Tommelein: “We verloren eens met 1-7 van KV Kortrijk en in de oude vipzaal ging het feest door tot in de vroege uurtjes. Dat moet kunnen hé.”

Neyskens: “Dat vind ik ook. Tijdens de wedstrijd ben ik dan wel fanatiek, maar na de match moet je samen plezier kunnen maken.”

Tommelein: “Dat zullen we zeker doen Margot, maar tijdens de wedstrijd zitten we toch beter gescheiden.”

Neyskens: “Op zich vind ik dat supporters gemengd moeten kunnen zitten, maar goed, misschien zitten wij beter wel gescheiden, ja.” (lacht)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.