spaarvarken, rekenmachine, geld en plantje

Begrotingsoverschot 2017 loopt op tot 470 miljoen euro

Posted on Posted in Financiën & Begroting

De uitvoeringsrekening 2017 geeft aan dat de Vlaamse begroting vorig jaar een nominaal overschot boekt van 470,3 miljoen euro. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein: ‘We boeken een mooi overschot. Onze schuld daalt met 400 miljoen euro. En tegelijkertijd investeren we volop verder in zorg, onderzoek & ontwikkeling en infrastructuur.’

In 2016 engageerde de Vlaamse regering zich om vanaf 2017 jaarlijks een begroting voor te leggen die structureel in evenwicht is. Het voorlopig uitvoeringsrapport van februari gaf reeds aan dat het evenwicht voor 2017 gehaald zou worden. In het definitieve uitvoeringsrapport wordt dit resultaat nu bevestigd: de Vlaamse begroting behaalt een nominaal overschot van 470,3 miljoen euro in plaats van het eerder ingeschatte overschot van 361,7 miljoen euro. De verdere verbetering van het resultaat is bijna volledig te danken aan de recent bijgestelde hogere eigen ontvangsten bij hogescholen en universiteiten.

Vlaamse schuld daalt

Het begrotingsoverschot in 2017 zal gebruikt worden om de Vlaamse schuldpositie verder onder controle te brengen. Mede daardoor kan Vlaanderen haar gunstige rating behouden. Vandaag stond ook het rapport over het kas-, schuld- en waarborgbeheer op de agenda van de Vlaamse regering. Daaruit blijkt dat de Vlaamse schuld in 2017, onder meer dankzij het begrotingsoverschot, gedaald is van 23,8 miljard euro eind 2016 naar 23,4 miljard euro eind 2017, ofwel een daling met 400 miljoen euro.

Voor Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein is het begrotingsoverschot in 2017 een goede zaak: ‘We hebben de Vlaamse begroting na enkele moeilijke jaren terug volledig op orde gebracht. We houden als Vlaamse regering woord. Dankzij de besparingen in het begin van de legislatuur zitten we mooi op schema. De Vlaamse schuld is onder controle. Nu kunnen we ons concentreren op de geplande investeringen in zorg, onderzoek & ontwikkeling en infrastructuur.’

One thought on “Begrotingsoverschot 2017 loopt op tot 470 miljoen euro

  1. Inderdaad mijnheer Tommelein, de Vlaamse begroting kan overschot hebben maar ten koste van wat en wie. Sinds Maggie De Block de tarifering per eenheid van de medicatie in voege bracht,moet mijn dementerende echtgenote, opgenomen in een rvt, dubbel zoveel betalen voor sommige medicatie.En dan verkondigen dat het dank zij doordachtig werk is. Waar blijft het eergevoel en hoe diep kan men vallen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.