Centrum wordt autovrij op vierde editie Oostendedag

Posted on Posted in In de pers

De Standaard – Dominique Jauquet | De vierde editie van de Oostendedag wordt straks in een ander kleedje gestoken. Deelnemers zullen vanuit alle wijken richting centrum fietsen, dat op Autoloze Zondag voor het eerst zo goed als autovrij zal zijn.

Oostende De Oostendedag werd in 2016 voor het eerst georganiseerd door de stad en Toerisme Oostende. Het achterliggende idee was om na het drukke zomerseizoen een evenement te organiseren voor Oostendenaars waarbij ze met de fiets minder bekende plekken ontdekken.

Tijdens de eerste editie kwam het zuidelijke deel van het Groen Lint aan bod, in 2017 stonden de Vuurtorenwijk en de Oosteroever in de kijker, en vorig jaar bracht de Oostendedag de inwoners naar Mariakerke, Raversijde en Stene. Het aantal deelnemers stijgt elk jaar, van 800 Oostendenaars tijdens de eerste editie naar 3.000 vorig jaar. Voor de vierde editie gooien de stad en Toerisme Oostende het over een andere boeg.

‘De Oostendenaars worden uitgedaagd om vanuit hun wijk richting centrum te fietsen’, zegt burgemeester Bart Tommelein

(Open VLD). Alle wijkbewoners worden eerst uitgenodigd in het dichtstbijzijnde ontmoetingscentrum voor een hapje, drankje, en muziek. De deelnemende OC’s zijn: Ter Yde, De Schelpe, Schaperye, De Ballon, en Kinderboerderij De Lange Schuur. Van daaruit fietsen de buurtbewoners samen naar het centrum, dat voor het eerst volledig autovrij zal zijn.

Net zoals vorig jaar valt de Oostendedag samen met Autoloze Zondag. Toen werd een deel van de Visserskaai autovrij gemaakt, maar nu zal het hele centrum zo goed als verkeersvrij zijn. ‘Het is de eerste keer dat dit in Oostende gebeurt’, zegt Tommelein. De binnenstad zal autovrij zijn van 10 tot 18 uur. ‘Auto’s kunnen wel uit de stad wegrijden, maar niet binnenrijden, met uitzondering van hulpdiensten, taxi’s, en zorgverstrekkers.’

Op verschillende plaatsen in Oostende zullen van 14 tot 18 uur activiteiten te ontdekken zijn op de drukste straten van de stad. Er komt een springkastelenparcours op de Leopold II-laan, een kinderdorp op het Wapenplein en een infostraat over alternatieve vervoersmiddelen op de Visserskaai. Op het Sint- Petrus- en -Paulusplein zijn er optredens. Verder is er ook een Vrijetijdsmarkt (CC De Grote Post en sportcentrum De Koninklijke Stallingen), een zeepkistenrace (Koninklijke Stallingen), en een poëziefestival Woordzee (Groentemarkt).

De Oostendendag vindt plaats op 22 september.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.