digitale meter

Digitale meters brengen 100 miljoen euro extra op

Posted on Posted in Energie

De digitale elektriciteits- en gasmeters zullen 100 miljoen euro meer opbrengen dan eerst gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe kostenbatenanalyse van de Vlaamse energieregulator op vraag van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Verschillende kosten vielen goedkoper uit, waardoor de meters zo’n 440 miljoen euro zullen opbrengen voor de samenleving. “De digitale meter is niet alleen broodnodig voor de energieomslag, hij brengt ook meer op dan hij kost”, aldus de minister.

Vanaf 2019 zullen Eandis en Infrax onze oude elektriciteits- en gasmeters vervangen door digitale meters. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vroeg de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) om een nieuwe kostenbatenanalyse te maken. Na de gunning van de digitale meter door Eandis en Infrax, konden verschillende parameters immers aangepast worden.

Positief resultaat van 440 miljoen euro

De prijs voor de digitale meter voor elektriciteit ligt 22% lager dan oorspronkelijk aangenomen. De meter voor gas is slechts 6% duurder dan eerst gedacht. De nieuwe prijzen hebben dus een positief effect, aangezien de daling van de prijs van de elektriciteitsmeter groter is dan de stijging voor de gasmeter, en aangezien er meer meters zijn voor elektriciteit dan voor gas. Ook het datasysteem zal goedkoper zijn. En de eenmalige opzetkost en de activatiekost vallen weg. Het eindresultaat is daardoor 100 miljoen euro beter dan de vorige kostenbatenanalyse. Waar de vorige uitging van een positief resultaat van 336 miljoen euro, klokt de nieuwe analyse af op 440 miljoen.

“De nieuwe analyse van de VREG bevestigt dat de digitale meter meer zal opbrengen dan hij kost. Er moeten geen meteropnames meer gebeuren, er zullen geen aparte budgetmeters meer nodig zijn, we zullen fraude beter kunnen opsporen,… En wie de meter actief gebruikt en slimme toepassingen toevoegt, zal zijn of haar energieverbruik beter kunnen sturen”, zegt Bart Tommelein. “Het doemdenken mag stoppen, de digitale meter komt eraan en dat is een goede zaak voor onze samenleving.”

9 thoughts on “Digitale meters brengen 100 miljoen euro extra op

 1. Ik heb al een digitale meter laten plaatsen met dag en nachttarief en die ook apart de elektriciteit meet
  die op het net worden teruggezet, met de bedoeling om niet “genaaid” te worden met de prosumentenBELASTING, die trouwens onjuist geheven wordt.. Wees blij dt we zonnepanelen hebben zodat we elektriciteit kunnen leveren…maar voor die levering nog betalen KAFKAANS!!
  Nu, Ik heb voor die nieuwe meter 350 euro betaald… als jullie die meter komen vervangen EIS ik dat ik die kosten terugkrijg.

 2. Beste minister, wat volgens mij in dit verhaal ontbreekt, is voor wie dit meer opbrengt. Het lijkt er sterk op dit niet de consument zal zijn terwijl die wel voor de kosten opdraait. Kan u dat misschien even verduidelijken?

  1. Toch wel! Dat de distributienetbeheerders besparen op kosten zal voor de consumenten een lagere factuur betekenen. Het is aan de VREG er op toe te zien dat de distributienetbeheerders correct hun kosten doorrekenen aan de consumenten.

 3. De digitale meter brengt 100 miljoen op; aan wie?
  Waarschijnlijk aan eandis en dergelijke door de zaken die ze uitsparen (meteropnemers enz…)
  Is het dan nog nodig de consument te doen betalen voor de nieuwe meters; dit kan toch betaald worden met die 100 miljoen?

  1. De VREG, de onafhankelijke regulator houdt toezicht op de distributienetbeheerders. Als zij minder kosten hebben door de invoering van de digitale meter dan zal dat zorgen voor een lagere factuur voor de consumenten.

 4. Hoe zit het met de mensen met zonnepanelen? Prosumententarief beralbe, 6 cent krijgen voor één kilowatt opgezet en dertig betalen voor hem terug af te halen? Als dit waar is is het zuivere diefstal. Dan betaal ik meer voor mijn electriciteit dan uemiem zonder panelen!

  1. Het principe van de terugdraaiende teller zal behouden worden. We zijn in gesprek met de VREG voor het onderdeeltje waar zij voor bevoegd zijn.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.