gelukkig gezin aan de keukentafel

Drempel voor erfenissprong weggewerkt

Posted on Posted in Financiën & Begroting

Vandaag moeten kleinkinderen op een erfenis altijd minstens even veel successierechten betalen als hun ouders hadden moeten betalen. Vrijdag heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein beslist die drempel weg te werken en de erfenissprong in de praktijk interessanter te maken.

Als kinderen de erfenis van hun ouders verwerpen, kan die erfenis rechtstreeks naar de kleinkinderen gaan. Vandaag bestaat echter de regel dat die kleinkinderen dan altijd minstens even veel successierechten moeten betalen als hun ouders hadden moeten betalen indien ze de erfenis niet verworpen hadden. Als er meer kleinkinderen dan kinderen zijn, vallen zij nochtans vaak in een lagere belastingschaal. Vrijdag werd op de ministerraad van de Vlaamse regering beslist die regel aan te passen en de erfenissprong dus in de praktijk interessanter te maken.

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: ‘De maatschappij verandert. Mensen worden steeds ouder en op het moment dat ze hun erfenis nalaten kunnen de kleinkinderen dat geld soms beter gebruiken dan de kinderen. Tot nu toe was de regel echter dat de Vlaamse schatkist geen verlies mocht lijden door zo’n erfenissprong. Dat veranderen we. Binnenkort zullen kleinkinderen gewoon het correcte bedrag aan successierechten betalen.’

Ondertussen werkt Tommelein volop verder aan een grondige hervorming van de successierechten. Die zal samen met de federale hervorming van het erfrecht ingaan in september volgend jaar. ‘We zullen met de Vlaamse regering de successierechten vereenvoudigen en de tarieven in de zijlijn verlagen’ besluit de minister.

2 thoughts on “Drempel voor erfenissprong weggewerkt

 1. Beste .
  Ik ben opgegroeid bij startende zelfstandigen. Van mijn 12 jaar MOETEN helpen (ben er nu 59+) .
  Dan was er de tijd dat mijn ouders mijn nooit hebben ingeschreven ,dus jaren verloren voor mijn pensioen .
  en zelf nooit een loon betaald geweest ,we zouden het later wel erven .
  Nu zijn zij gescheiden en heb ik geen contact meer met mijn vader , dus het beetje dat mijn mama nog heeft zou naar mijn kinderen moeten gaan ?
  Pas op ik heb veel gewerkt( als meewerkende echtgenoot ) en veel gespaard ,heb niets tekort ,maar vind dit toch niet eerlijk .
  Ben gestraft omdat mijn ouders niets betaald hebben voor mij ben gestraft omdat ik meewerkende echtgenote ben (mijn pensioen zal ongeveer €250 zijn )zogezegd nog maar 20 jaar gewerkt terwijl ik er al 46 jaar gewerkt heb .
  En dan zou mijn kleine erfenis naar de kinderen gaan .
  En als zij erven op het geld dat we gespaard hebben waar we al belastingen op betaald hebben ,ook nog eens successierechten betalen .vind dit allemaal een schande .
  En ik ben niet alleen in deze situatie (dit gebeurde meer in de generatie van de jaren 60)dit zijn de verliesers van het Belgisch systeem.

  1. Carina, de erfgenamen, de kinderen dus, in jouw geval jijzelf, kunnen zélf kiezen of ze de erfenis aanvaarden of doorgeven aan hun kinderen. Dat is niet verplicht. Wie als kleinkind erft moest evenveel belastingen betalen als de ouders. Terwijl het vaak om een lager bedrag gaat, waardoor de belastingen ook lager zouden moeten zijn. Dat hebben we nu aangepast, de kinderen zullen belast worden volgens hun de hoogte van het bedrag dat zij erven.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.