De Tijd - 'Ik kies niet de gemakkelijkste weg'

‘Ik kies niet de gemakkelijkste weg’

Posted on Posted in Energie, In de pers

De Tijd – David Adriaen | Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil snijden in de Turteltaks, maar hij wijst op de openstaande rekeningen voor oversubsidiëring van zonnepanelen in het verleden.

‘Ik kan niet ontkennen dat ik tevreden ben met de evolutie in het Langerlo-dossier’, zegt Tommelein aan het begin van ons gesprek. Voorzichtig, want Langerlo kondigde aan dat het de boeken zal neerleggen, maar heeft dat nog niet gedaan. De Vlaamse minister van Energie heeft steeds herhaald dat hij een koele minnaar is van het project om houtkorrels op te stoken in een voormalige steenkoolcentrale.

Volgens de directeur van Langerlo deed Tommelein met deze communicatiecampagne investeerders twijfelen en maakte hij het project onmogelijk. ‘Als de grote biomassaprojecten er niet komen, hebben ze dat aan zichzelf te danken’, repliceert de minister. ‘Het Gentse project BEE maakte gebruik van dubieuze grondstoffen. Langerlo heeft uitstel gevraagd om technische redenen, maar uiteindelijk haperde het project omdat er een probleem was met de financiering. Ik heb nooit een financieel plan gezien.’

Niet duurzaam

En, verrassend, Tommelein wijst erop dat zijn job makkelijker was geweest als BEE en Langerlo er wel kwamen. ‘Dan zou ik de groenestroomdoelstellingen op één been gehaald hebben. Maar ik kies niet voor de gemakkelijkste weg. Grootschalige biomassacentrales zijn geen duurzame oplossing. Na tien jaar zou Langerlo toch stoppen en dan moet je dat vervangen door iets anders.’

De Oostendse kandidaat-burgemeester zegt te focussen op het halen van de Europese groenestroomdoelstellingen van 2030. Een manier om de doelstellingen van 2020 al op te geven. ‘Neen, die wil ik ook halen. Dat kan. We nemen een hinkstapsprong naar 2030’, klinkt het. Tegen 2020 moet ons land 13 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen; in 2030 wordt de lat flink hoger gelegd.

Volgens de minister zit zijn ‘zonneplan’ voor particulieren op kruissnelheid. ‘Mensen denken nu echt terug na over zonnepanelen. En dat is al een grote stap. Er wordt nog niet massaal geïnvesteerd, maar dat komt wel. Zonnepanelen zijn een rendabele investering. Bij de ene zijn ze sneller terugverdiend dan bij de andere, maar er is niemand die verlies maakt.’

Maar er zal meer moeten gebeuren als Langerlo effectief de boeken neerlegt, want dat project leverde een tiende van de Vlaamse groenestroomdoelstellingen. Dat vervangen wordt een huzarenklus. ‘Ik heb ook al een windplan gelanceerd: het draagvlak voor windenergie moet verbeteren. En binnenkort kom ik met een warmteplan.’ Tommelein geeft toe dat die plannen serieus bijgewerkt zullen moeten worden om het wegvallen van grootschalige biomassa te compenseren. Dat zal nog voor de zomer gebeuren. ‘Ik ben nog geen jaar in functie’, klinkt het ietwat verontschuldigend.

Tommelein kreeg recentelijk soms de zwartepiet toegespeeld van de elektriciteitsfactuur die zowat de helft hoger ging in korte tijd. ‘De bevolking heeft recht op correcte informatie’, vindt hij. ‘Tussen 2009 en 2015 is de elektriciteitsfactuur systematisch te laag gehouden. Er waren inhaaloperaties nodig om de putten te vullen.’

Eerste oorzaak: de overgesubsidieerde zonnepanelen uit de periode 2009-2012. Daar moet tot 2031 nog 700 miljoen euro per jaar voor worden gevonden. In het verleden werd 2 miljard van die kosten doorgeschoven. De netbeheerders moesten steun uitbetalen, maar konden die niet recupereren bij hun klanten door de bevriezing van de energieprijzen door de regering-Di Rupo. Goed voor een schuldenput van 2 miljard.

Putten

Maar de factuur van groenestroomcertificaten blijft stijgen (zie grafiek), van zo’n 600 miljoen euro in 2010 naar 1,2 miljard in 2015. Tegen 2020 zou dat zelfs oplopen naar 1,6 miljard met Langerlo en BEE op volle toeren. Om alle putten weg te werken zou tussen 2016 en 2020 liefst 9,2 miljard euro via de stroomfactuur opgehoest moeten worden voor groenestroomcertificaten.

Dat opkuisen gebeurde door de stijging van de distributiekosten, een hogere groenestroombijdrage via de energieleverancier en de zogenaamde Turteltaks. ‘Er zijn misschien fouten gemaakt in het verleden, maar ik wil mijn kop niet in het zand steken. Ik zou nu de sympathieke kunnen uithangen en de energieheffing meteen zwaar verlagen, maar dan zitten mijn opvolgers met een probleem’, zegt Tommelein. ‘Maar de taks gaat omlaag zodra het kan’, benadrukt hij.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.