Vlaams minister Bart Tommelein in elektrische auto

‘In Europa moet je elke elektrische auto aan elke laadpaal kunnen opladen’

Posted on Posted in Energie

Vandaag is met een elektrische wagen door Europa reizen niet altijd even evident. Niet elke stekker past op elke laadpaal. Er bestaan ook heel wat verschillende betaalsystemen voor laadpalen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil meer eenvormigheid. ‘In Europa zou je elke elektrische auto aan elke laadpaal moeten kunnen opladen. Ons land kan samen met onze noorderburen aan de kar trekken binnen de Europese Unie.’

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein bracht maandag 6 augustus een bezoek aan het eerste e-mobility testevent op het circuit van Zolder. Iedereen kon er elektrische wagens, e-bikes en e-scooters testen op een afgebakend parcours of op het circuit zelf. De minister maakte er een testrit met een elektrische fiets, een elektrische bromfiets en met de nieuwe Jaguar I-pace.

Hij brak er een lans voor meer eenvormigheid in Europa op vlak van elektrisch rijden. ‘Als we willen dat de elektrische auto écht doorbreekt, dan moet het makkelijker worden om over de landsgrenzen heen te reizen’ aldus Bart Tommelein. ‘Tachtig procent van de Belgen rijdt minder dan 50 kilometer per dag. Voor veel mensen is elektrisch rijden in plaats van op fossiele brandstoffen dus zeker haalbaar. Maar we willen natuurlijk ook graag naar een pretpark kunnen over de grens, een citytrip maken in onze buurlanden of op reis naar Frankrijk, Duitsland, Italië,…’

Meer uniformiteit

Vandaag werken autoconstructeurs met verschillende stekkers en bestaan er heel wat verschillende betaalsystemen voor laadpalen. ‘We hebben nood aan meer uniformiteit. Zodat je genoeg hebt aan één universele stekker. En zodat je niet voor elke laadpaal een andere betaalpas of lidkaart nodig hebt, maar gewoon kan betalen met je bank- of kredietkaart. Of met je smartphone via een betaal-app’ zegt de Vlaamse energieminister.

‘Binnen de Europese Unie moeten we daar samen met de sector afspraken over maken. Ik zal samen met mijn Waalse en Brusselse collega’s aan eurocommissaris Maros Sefcovic vragen dit op de Europese agenda te zetten. Ook de Benelux kan een belangrijke rol spelen. Nederland blijft een voorloper wat elektrisch rijden betreft, samen met onze noorderburen kunnen we aan de kar trekken om ervoor te zorgen dat je in Europa élke elektrische auto aan élke laadpaal kan opladen’ besluit Bart Tommelein.

2 thoughts on “‘In Europa moet je elke elektrische auto aan elke laadpaal kunnen opladen’

 1. Een uniforme stekker / standaard is er al voor normaal (AC) laden. Dat is de bestaande Type2 waarmee vrijwel elke hedendaagse EV mee geladen kan worden. Er zijn daarnaast 3 standaarden voor snelladen die prima samen gaan en bij elke snellader gezamenlijk worden aangeboden op het laadpunt. Dat komt omdat er bijv in het Oosten van de wereld ontzettend veel van de Chademo standaard gebruik gemaakt wordt, en die auto’s komen hier ook op de weg. Voor niemand is dat echt een probleem, immers de hele zomer trekken er veel 100% EV rijders door Europa, zie de diverse reisverslagen o.a. op mijn blog. Betalen met een bankpas daarintegen zou als aanvullende betaalmethode wel erg prettig zijn voor als je ‘huis-tuin-keuken laadpas niet werkt.

 2. Inhoudelijk klopt het artikel. Ik hoop alleen maar dat de ChaDeMo connector blijft bestaan voor al wie nu reeds een full electric wagen heeft. Anders zijn we eraan voor de moeite.

  Ik kocht eind vorig jaar (particulier) een Peugeot Electric Tepee. Die ziet er identiek uit als zijn diesel/benzine broertjes.
  Een volwaardige auto die ik gebruik als ‘tweede’ wagen. Al is het geen turbo race machine, ondertussen reeds 8000km mee gereden. Naar de kempen, west-vlaanderen, de zee…
  PS.: Rijden naar Wallonië (Ardennen) is momenteel een probleem. Daar is werkelijk nog niets om je wagen op te laden.

  Overdag aan 14 Ampere thuis laden met zonnepanelen is ideaal en goedkoop. Nu ik het gewoon ben, begrijp ik niet waarom er niet meer zulke multi-functionele wagens rond rijden. Ik hoef geen batterijen te leasen en na aftrek premie kostte de wagen minder dan 30.000 euro met nochtans heel wat opties waaronder 8 jaar garantie op de batterij.

  Voor langere ritten van meer dan 145km ga ik onderweg ‘snel’ tanken (20 minuten) tot 80% van de batterij, en eventueel op bestemming ‘trager’ vol-tanken. Via een smartphone app zie ik alle laadpalen staan naargelang type, beschikbaarheid en connectoren. Betalen doe ik via een ‘New Motion’ kaart die werkt op bijna alle verschillende laadpalen.

  Ik ken heel wat fossiele wagens, in dezelfde prijs categorie, die worden gebruikt als ‘tweede’ wagen, perfect zouden vervangen kunnen worden door dit elektrisch betaalbaar exemplaar. Alleen zie ik dat de mensen er nog niet rijp voor zijn.

  PS.: in tegenstelling tot thuis opladen, is ‘snel’ laden (50KW) toch wel vrij duur.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.