Minister Bart Tommelein legt eerste zonnepaneel op gemeentehuis van Nazareth

Minster Tommelein legt laatste zonnepaneel op dak gemeentehuis

Posted on Posted in Energie, In de pers

Het Nieuwsblad – Laurens Van Heuverswijn | Burgercoöperatieve Stroomvloed heeft haar eerste energieproject feestelijk afgerond. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) kwam op het Dorp symbolisch het laatste van in totaal 280 zonnepanelen leggen.

Op het dak van het gemeentehuis, de bibliotheek en CC De Zwaan verrezen de voorbije maanden honderden zonnepanelen.

“In totaal bestaat de installatie uit 280 panelen die elk een vermogen hebben van 300Wp”, legt Stroomvloed-voorzitter Jozef Mees uit. “Rekening houdend met de oriëntatie van de geplaatste panelen evenals met de gemiddelde opbrengst in België, wordt de opbrengst van deze installatie geschat op ongeveer 70.000kWh. De daken van het gemeentehuis en de bibliotheek zijn noord-zuid gericht. Hier werden 147 zonnepanelen geïnstalleerd die op het zuiden zijn gericht en die bijgevolg een optimale opbrengst hebben op de middag.”

Verschillende oriëntaties

“Het dak van CC De Zwaan is oost-west gericht, op deze dakdelen werden de overige 133 zonnepanelen geïnstalleerd. De combinatie van deze verschillende oriëntaties laat toe om zowel het verbruik gedurende de ochtend als het verbruik over de middag en ’s avonds maximaal lokaal op te wekken.”

De vraag kwam vanuit Stroomvloed, maar de gemeente was eerst nog verplicht om onder meer een Europese aanbesteding te doen. “Dit project is exemplarisch voor een samenwerking tussen de gemeente Nazareth en coöperatieven”, Aldus afscheidnemend milieuschepen Luc Deschamps (SP.A).

“Stroomvloed vloeide verder uit de adviesgroep energie, waarmee ik een bevoorrecht getuige ben van hun ontwikkeling. Wij kunnen als gemeente het goede voorbeeld geven aan de burger en voor Stroomvloed is dit een lokaal referentieproject. Dit zal 56 procent van het totale verbruik van de gebouwen dekken.”

Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) was enthousiast en kwam met een boodschap naar Nazareth. “De toekomst van energie ligt in het lokale”, klonk het.

Twintig jaar

“Om binnen veertig of vijftig jaar te vermijden dat we zoals nu energieproblemen hebben, zijn deze projecten het ideale alternatief. Steden en gemeenten spelen daarbij een cruciale rol. Mensen, bedrijven en bedrijventerreinen zelf die zelf deels stroom opwekken zijn minder afhankelijk van energiereuzen of het buitenland. Ik geloof rotsvast in deze vorm van burgerparticipatie.”

Stroomvloed heeft 145 coöperanten tot op heden, het project in Nazareth werd bijna honderd procent gefinancierd door locale coöperanten. De panelen blijven nog twintig jaar in het bezit van Stroomvloed, daarna zijn ze eigendom van de gemeente.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.