Windturbine installatieschip Taillevent

Jan De Nul Group doopt nieuw installatieschip voor offshore

Posted on Posted in Energie, In de pers

Belga | Jan De Nul Group heeft donderdag in Oostende zijn nieuwste offshore installatieschip gedoopt. De “Taillevent” is een reus die onder meer zal worden ingezet bij de realisatie van offshore windparken.

Bekijk hier het fragment van het FOCUS WTV-nieuws.

Jan De Nul Group nam vorig jaar het installatieschip over van het Nederlandse Vroon Group. Het schip droeg de naam MPI Discovery, maar werd donderdag omgedoopt tot Taillevent. Het schip, gebouwd in 2011, is speciaal ontworpen om offshore windturbines en hun funderingen te transporteren en te installeren, maar kan ook perfect ingezet worden in andere offshore sectoren, zoals de olie- en gasindustrie.

Het schip is 140 meter lang, maar het zijn vooral de spudpalen die in het oog springen. Het schip wordt op die spudpalen uit het water gehesen om op die manier stabiel te kunnen opereren op zee. Het kan aan de slag in waterdieptes tot 40 meter. Verder is dit installatieschip voorzien van een hijskraan met een hijsvermogen van duizend ton en een hulpkraan van 50 ton.

Pauline Stassijns mocht de Taillevent, genoemd naar een 14de-eeuwse Franse chef-kok, dopen en een behouden vaart wensen. Zij is de kleindochter van Dirk De Nul, bestuurder van de groep.

“De voorbije tien jaar hebben we veel geïnvesteerd in personeel, expertise en materieel specifiek voor onze offshore activiteiten”, aldus Philippe Hutse, directeur offshore bij Jan De Nul. “Zo kochten we in 2015 de Vole au Vent en afgelopen zomer de Taillevent aan voor de installatie van windparken op zee. Intussen werkt ook onze nieuwbouwafdeling aan een verdere uitbreiding van de vloot. Deze investeringen zijn essentieel voor onze groei.” De Taillevent zal onder meer ingezet worden bij de bouw van het windpark Northwester 2.

Ook Bart Tommelein (Open Vld), Vlaams minister van Energie, woonde de doop bij. “De offshore sector is belangrijk voor onze Belgische economie. Duizenden jobs zijn direct of indirect verbonden aan de bouw en het onderhoud van windturbines op zee. Niet alleen in ons land, maar ook wereldwijd. Met de inhuldiging van de Taillevent van Jan De Nul Group wordt daar nog een nieuwe kracht aan toegevoegd. Dat kan ik alleen maar toejuichen in het kader van de omslag naar hernieuwbare energie.”

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.