‘Klein en groot beschrijf voor registratierechten verdwijnen’

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018, In de pers

De Tijd – Barbara Moens en Wim Van de Velden | ‘Het is de bedoeling naar één tarief te gaan voor de registratierechten dat niet meer afhankelijk is van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs.’ Dat zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) in een interview met De Tijd.

Bekijk hier het fragment van het VTM-nieuws.

Bekijk hier het fragment van het VRT-journaal.

Wie vandaag een huis of appartement koopt, moet boven op de aankoopsom ook verkooprechten of registratiebelasting betalen. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom – het zogenaamde groot beschrijf. Voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ geldt een verminderd tarief van 5 procent of klein beschrijf.

Kadastraal inkomen

‘Bescheiden’ betekent dat de woning maar een beperkt kadastraal inkomen (KI) mag hebben. Het KI staat voor de geschatte huuropbrengst: wat uw huis zou opbrengen als u het zou verhuren. Ligt dat (niet-geïndexeerd) KI lager dan 745 euro, dan betaalt u slechts 5 procent registratierechten.

Hebt u kinderen, dan kan dat bedrag verhoogd worden. Voor wie drie of vier kinderen ten laste heeft, ligt de grens op 845 euro, voor vijf of zes kinderen wordt dat 945 euro en bij zeven kinderen of meer 1.045 euro.

Alleen: het kadastraal inkomen is al sinds 1974 niet meer geactualiseerd. Zo is het perfect mogelijk dat een oudere villa op het platteland onder klein beschrijf valt en een appartementje in de stad onder groot beschrijf. En dat het belastingtarief voor de villa dus lager ligt dan dat voor de flat.

Een tarief

Daarom wil Tommelein het kadastraal inkomen niet langer als basis gebruiken om het tarief van de registratierechten te bepalen. ‘Het klein en groot beschrijf beantwoordt niet meer aan de realiteit. Het is de bedoeling naar één tarief te gaan dat niet meer afhankelijk is van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs’, zegt Tommelein. ‘Dat tarief zal liggen tussen de 5 procent die nu geldt voor een klein beschrijf en de 10 procent voor een groot beschrijf.’
Hoeveel het toekomstige tarief precies zal bedragen, ligt nog niet vast. De hervorming van de registratierechten mag de Vlaamse begroting geen geld kosten.

Rutten

De fiscaliteit staat ook hoog op de agenda van het Vrijheidscongres waarvoor de liberalen dit weekend verzamelen blazen. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten suggereerde in het kader van dat congres al een vereenvoudiging.

Zo wil Rutten de eerste 100.000 euro van het aankoopbedrag vrijstellen van registratierechten. Daarboven zou volgens haar dan één tarief van bijvoorbeeld 7 procent komen. Wie een kleiner appartement koopt, betaalt dan bijna geen belastingen.

9 thoughts on “‘Klein en groot beschrijf voor registratierechten verdwijnen’

  1. De meeste te renoveren woningen in steden vielen onder het klein beschrijf. Dat zal dus voor de gewone man stijgen. Wie een 2de woning kocht moest altijd 10% betalen, dat zal dus dalen. Dus alleen goed nieuws voor zij die een 2de woningen aankopen. De rijken worden rijker en worden bediend door de rijken.

  2. Ik ben toch van plan om mij aan het regeerakkoord te houden. Laat ons eerst eens de voorstellen die op tafel liggen bekijken.

  3. Vincent, we zijn de voorstellen aan het bekijken. Ik hoop om zo snel mogelijk hier duidelijkheid over te kunnen geven.

  4. Dag Hans, we mikken op de zomer, we zijn nog aan het wachten op adviezen van onder andere de Raad van State.

  5. Beste, het nieuwe systeem zal waarschijnlijk in de zomer ingaan. We houden die periode bewust zo kort mogelijk.

  6. Lieve,
    Ik hoop wel dat het tarief voor de zomer vastligt en weer niet ergens blijft hangen. Personen met lopende overbruggingskredieten zitten anders wel vast. Want wie gaat nu een huis/appartement kopen als het even later minder kost aan registratie. Maar voor de personen met overbruggingsperiode/betalingen lopen deze kredieten wel door en kunnen hun huis/appartement niet verkopen om te verhuizen en hun overbruggingskredieten af te lossen.

  7. We doen er alles aan om de hervorming zo snel mogelijk in te voeren. We moeten wel nog wachten op adviezen van onder andere de Raad van State.

  8. Beste, wij zijn nog steeds wachtende op de adviezen van onder andere de Raad van State. We doen er alles aan om het nieuwe systeem zo snel als mogelijk te laten ingaan. Maar 1 juni is de richtdatum.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.