spaarvarken, rekenmachine, geld en plantje

Koop monument en u betaalt maar 1 procent registratierechten

Posted on Posted in Financiën & Begroting, In de pers

De Tijd – Ellen Cleeren | Wie een monument koopt en er zijn hoofdverblijfplaats van maakt, moet slechts 1 procent registratierechten op de aankoopprijs betalen. Nu is dat nog 5 procent.

Een oude watermolen, een fraai stationnetje, een in onbruik geraakt schoolgebouw, een art-decovilla of een huis in een begijnhof.

Wie een monument koopt, zal voortaan maar 1 procent registratierechten moeten betalen op de aankoopprijs. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Begroting, Bart Tommelein (Open VLD)

De maatregel past in de hervorming van de registratierechten, maar bleef tot nu onder de radar. Door die hervorming daalt het standaardtarief voor de aankoop van een woning in het Vlaams Gewest van 10 naar 7 procent.

Maar voor de aankoop van een monument zakt het verkooprecht van de huidige 5 procent naar 1 procent. Eerder al had de Vlaamse regering beslist het tarief voor de aankoop van monumenten te verlagen tot de helft van het standaardrecht van 10 procent.

Om van het tarief van 1 procent te genieten, moeten wel een paar voorwaarden zijn vervuld.

In de eerste plaats moet de koper in het monument zijn hoofdverblijfplaats, zeg maar zijn gezins- woning, vestigen. Is dat niet het geval, dan blijft het tarief van 5 procent van toepassing.

Verder moet de nieuwe eigenaar binnen de vijf jaar 6 procent van de aankoopprijs in het gebouw investeren. Het kan gaan om loutere onderhouds- en instandhoudingswerken, verbeteringen of verfraaiingen. Het begrip ‘investeren’ is niet nader gespecificeerd. Als de koper 1 procent registratierechten betaalt en 6 procent in het pand investeert, betaalt hij in totaal 7 procent.

Tot slot mag de nieuwe eigenaar het fiscaal voordeel niet cumuleren met premies voor dezelfde verbeteringswerken. Die voorwaarde geldt nu ook al voor wie een monument koopt en een verlaagd tarief van 5 procent geniet.

Door de aankoop fiscaal aantrekkelijker te maken hoopt de Vlaamse regering de leegstand en het verval van monumenten af te remmen en het bestaande erfgoed sneller op te waarderen.

Eerder al zei Tommelein te hopen dat de hervorming voor de zomer ingaat. Een aantal adviesraden moet zich eerst nog over de hervorming buigen.

2 thoughts on “Koop monument en u betaalt maar 1 procent registratierechten

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.