Minister Bart Tommelein door vastgoedsector gelauwerd voor positieve inzet

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018

“Hervorming verkooprechten zal vastgoedmarkt boost geven”

Persbericht van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen | Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie Bart Tommelein mocht donderdagavond tijdens de uitreiking van de Real Estate Awards de Pieter Pourbusprijs in ontvangst nemen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt namens het directiecomité van CIB Vlaanderen aan een politicus of organisatie die zich positief inzet voor de vastgoedsector in Vlaanderen. Tommelein, die onder meer de hervorming van de schenk- en erfbelasting én de hervorming van de verkooprechten heeft doorgevoerd, is daarmee een waardig opvolger van de laureaat van vorig jaar, Koen Geens. “Wij zijn ervan overtuigd dat de hervorming van de verkooprechten, die vanaf morgen van kracht is, de vastgoedmarkt een boost zal geven”, meent de beroepsfederatie van de vastgoedsector CIB Vlaanderen.

Het hoeft geen betoog dat de sector al zeer lang vragende partij en actieve pleitbezorger was voor een hervorming van het klein beschrijf. Het herdenken en een verlaging van de registratiebelastingen vormde een belangrijke prioriteit. De hervorming die op 2 januari 2018 werd aangekondigd door minister Tommelein komt hieraan in belangrijke mate tegemoet. Het klein beschrijf ging op de schop en wordt vanaf morgen vervangen door een nieuw, verlaagd tarief van 7% voor de aankoop van de gezinswoning.

“Aangezien het klein beschrijf in 2016 nog slechts voor 20% van de aankopen van een gezinswoning werd toegepast, betekent dit dat ongeveer 80% van de Vlaamse vastgoedkopers wint met de hervorming. Niet alleen wordt dus komaf gemaakt met de nadelen verbonden aan het gebruik van het KI, daarenboven kiest men doelbewust voor een tariefverlaging. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de hervorming door vastgoedprofessionals positief wordt beoordeeld”, onderstreept CIB Vlaanderen.

Schenkbelasting

In het CIB-memorandum voor de verkiezingen van 2014 werd een sterk pleidooi gehouden om de fiscale ongelijkheid rond de behandeling van roerende en onroerende inkomsten weg te werken via een doordachte verlaging van de erf- en de schenkbelasting. Onder toenmalig minister van Financiën Annemie Turtelboom werd in juli 2015 eerst een nieuw stelsel voor de schenkbelasting ingevoerd. De hervorming beoogde een ‘verlaging, vereenvoudiging en vergroening’. Die drie doelstellingen werden ook behaald.

Want de lagere tarieven, in het bijzonder bij schenkingen in de zijlijn, hebben sedertdien geresulteerd in een grote toename in het aantal schenkingen, waardoor de budgettaire kost voor de overheid ook geen negatief verhaal werd. “Bovendien werd in de schenkbelasting een extra incentive gebouwd (door middel van een bijkomende korting) indien de geschonken woning vervolgens wordt verhuurd”, klinkt het.

Zeer recent werd aangekondigd dat er politiek een akkoord is gevonden binnen de schoot van de regering voor de hervorming van de erfbelasting. Opnieuw wil men daarbij inzetten op een sterke verlaging van de tarieven in de zijlijn. Globaal beoogt de hervorming een vereenvoudiging en zal ze resulteren in een afname van de fiscale druk. “Allemaal maatregelen die de vastgoedmarkt gunstig zullen beïnvloeden en daar kunnen wij als sector alleen maar bijzonder tevreden mee zijn,” besluit CIB Vlaanderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.