Bezoek aan bedrijf Dekeyzer-Ossaer

Minister Tommelein bezoekt Dekeyzer-Ossaer

Posted on Posted in Energie, In de pers

Het Nieuwsblad – Ronny Vanhooren | Dekeyzer-Ossaer is het eerste bedrijf in ons land dat op industriële basis CO2-koelgas gebruikt in zijn productieproces. Om dat te vieren, kreeg het minister Bart Tommelein over de vloer.

Dekeyzer-Ossaer produceert iedere dag 200.000 vleesporties die bestemd zijn voor de horeca, grootkeukens, cateraars en industrie. Ze produceren ook zeventig procent van alle Belgische spaghetti bolognaisesausen. Het bedrijf telt 120 medewerkers.

“Spoelen, bakken, koelen en diepvriezen vraagt veel elektriciteit. Ons bedrijf is energieverslindend. Vandaar dat wij energievriendelijke investeringen doen. Nu al hebben wij 6.000 vierkante meter zonnepanelen. Dat is ideaal omdat wij deze energie onmiddellijk kunnen gebruiken. Tijdens de zomer is het warm met veel zonlicht en dan moeten wij het meest koelen. Straks breiden wij onze zonnepanelen nog uit, goed voor een investering van een miljoen euro”, zegt bedrijfsleider Johan Dekeyzer.

“Om vleesproducten te koelen, wordt er traditioneel freon of ammoniak gebruikt. Dit zijn chemische producten die de ozon aantasten. We gebruiken nu het milieuvriendelijke CO2-koelgas en daarmee zijn we het eerste bedrijf in het land dat dit op industriële basis doet. Het is een dure investering van een miljoen euro”, zegt bedrijfsleider Stijn Dekeyzer.

“Dit is een voorbeeld hoe de bedrijfswereld haar steentje bijdraagt in de hernieuwbare energie”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). “De voortrekkersrol van Dekeyzer-Ossaer moet prikkelend werken, want we moeten een tandje bijsteken als we de Europese normen willen halen.”

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.