bedrijf Promat

Nieuwe warmtekrachtcentrale bij Promat in Willebroek

Posted on Posted in Energie, In de pers

Belga | Op de terreinen van Promat in Willebroek is dinsdag een nieuwe warmtekrachtcentrale ingehuldigd. De centrale zal het bedrijf elektriciteit leveren en stoom, die rechtstreeks wordt ingezet bij de productie van brandwerende materialen.

De centrale van E.ON bestaat uit een gasturbine van 4 MW en een warmterecuperatieketel die zowel elektriciteit als warmte geeft. De elektriciteitsproductie komt overeen met het gemiddelde gebruik van 9.000 gezinnen en zal in ongeveer 60 procent van het verbruik van Promat voorzien. De recuperatieketel heeft een maximale capaciteit van 25 ton stoom per uur.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) ziet in warmtekrachtcentrales een manier om minder afhankelijk te worden van kerncentrales. “We zetten in Vlaanderen volop in op zon en wind, maar ook op warmte-energie”, zegt hij. “En we maken de omslag van grote elektriciteitscentrales naar lokaal geproduceerde, groene energie. Deze nieuwe centrale die zowel warmte als elektriciteit opwekt, past dus perfect in ons beleid. De CO2-uitstoot daalt door het significant hogere rendement.”

Doordat het totale rendement van de installatie op meer dan 80 procent ligt, wordt ten opzichte van de gescheiden productie van elektriciteit en warmte op basis van aardgas jaarlijks ongeveer 2.000 ton aan CO2-emissies vermeden.

“Na de centrale bij chemiebedrijf Evonik in Antwerpen is dit onze tweede warmtekrachtcentrale in Vlaanderen”, zegt Martin Hofman, directeur van E.ON Benelux. “Binnenkort wordt een derde centrale geopend bij Oleon in Ertvelde. Deze drie samen produceren een hoeveelheid energie die overeenkomt met het verbruik van ongeveer 200.000 gezinnen.”

Op termijn wil E.ON nog een tiental centrales bouwen in Vlaanderen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.