Nieuwbouw

Nog geen verbod op verkoop stookolieketels in 2021, wel bij nieuwbouw en ingrijpende energierenovatie

Posted on Posted in Energie

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein verduidelijkt de passage over stookolieketels in het Vlaamse energieplan dat de Vlaamse regering zaterdag goedkeurde.

In het interfederale energiepact staat dat de verkoop van stookolieketels vanaf 2035 verboden wordt. Vlaanderen wil echter sneller gaan en zal er daarom (via EPB-regelgeving) voor zorgen dat vanaf 2021 stookolieketels bij nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties niet meer kunnen.

Er komt in 2021 dus nog geen algemeen verbod op de verkoop. “We hebben dit reeds verduidelijkt aan de sector en binnenkort zal er een officieel overleg plaatsvinden met hen. Ik sta ook open voor mogelijke alternatieven van de sector zelf om hun producten te vervangen door vormen van hernieuwbare energie”, aldus Tommelein.

De Vlaamse regering zal de federale regering wel vragen om ervoor te zorgen dat de verkoop van stookolieketels sneller stopt dan in 2035. “We moeten afstappen van fossiele brandstoffen, dat is belangrijk voor ons klimaat, ons milieu en onze gezondheid. En voor alle volgende generaties”, besluit de minister.

4 thoughts on “Nog geen verbod op verkoop stookolieketels in 2021, wel bij nieuwbouw en ingrijpende energierenovatie

 1. Helaas denkt minister Tommelein dat iedere Belg een wedde heeft zoals hij.
  Dat is trouwens de teneur van deze regering !
  De burger voor onvoorziene en niet te ontwijken (zware) kosten laten opdraaien , zonder dat er nagedacht wordt of dit wel financieel haalbaar is voor het merendeel van de bevolking.
  ” Ons kent alleen ons” is een spreekwoord van toepassing op deze regering.

  Met beleefde groeten

  Swinnen Vif

  1. Dat denk ik helemaal niet. We hebben te fors gecommuniceerd, ik geef dat toe. We moeten weg van fossiele brandstoffen om ons te verwarmen. Vandaar dat er een verbod in 2021 komt voor nieuwbouw en bij ingrijpende energetische renovaties.

 2. 10 jaar geleden was er nog 40% federale korting voor een condensatieketel, van lange termijnvisie gesproken…

  Gas ligt er niet in onze straat, en binnen 10 jaar wil men daar waarschijnlijk ook van afstappen…
  Blijft dus nog over:
  – warmtepomp installeren maar dan moet men ook nog zonnepanelen installeren om de elektriciteit te kunnen betalen en verandert men het karakter van een bestaande woning. Van de kostprijs gezwegen voor deze 2 investeringen
  – pelletketel installeren maar wie bied ons garanties dat dit in de toekomst ook niet wordt verboden (fijn stof)…??

  Verbieden is makkelijk maar waar zijn uw betaalbare alternatieven?

  1. Voor onze gezondheid en de toekomst van onze kinderen moeten we nu eenmaal afstappen van fossiele brandstoffen om ons te verwarmen en te verplaatsen. Die aanpassingen moeten ook niet van vandaag op morgen gebeuren maar het is wel belangrijk dat er in de toekomst wordt gekozen voor milieuvriendelijke alternatieven. Die alternatieven worden trouwens goedkoper.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.