Oostende vindt oplossing windenergie in middelgrote windturbine

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Belga | In Oostende is donderdag de eerste windturbine van de stad ingehuldigd. Die staat in de haven van de badstad. Door de nabijheid van de luchthaven is het niet gemakkelijk windmolens te plaatsen in Oostende maar de haven en de stad vonden de oplossing in een middelgrote windturbine van het Brusselse bedrijf Xant.

Het was tot voor kort wat tegenstrijdig dat in de stad van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) nog altijd geen windturbine stond. Dat heeft vooral te maken met de luchthaven van Oostende. De turbines kunnen namelijk het radarsysteem van luchtverkeersleider Belgocontrol beïnvloeden. Maar de haven van Oostende en de stad vonden een oplossing in de middelgrote turbine van Xant die 100kW produceert, goed voor een dekking van een deel van de noodzakelijke elektriciteitsbehoefte van de haven.

Wat de haven van Oostende hier aantoont, is een voorbeeld van decentrale energieproductie. In dit geval wordt de opgewekte energie zelf afgenomen en niet naar het net gestroomd. Middelgrote turbines kunnen een oplossing vormen op alle Vlaamse industrieterreinen waar niet meteen ruimte is voor een grote windmolen.

“De middelgrote windturbine is letterlijk en figuurlijk een nieuw baken voor Oostende. Het is een omzetting van het Vlaamse Windplan Windkracht 2020 naar de praktijk: hij staat op een plaats waar het voordien niet mogelijk leek, de haven, en levert lokaal stroom aan de omliggende bedrijven. Aan de kust hebben we aan wind als hernieuwbare bron geen gebrek, hoog tijd dus dat we er meer gebruik van maken”, aldus minister Tommelein die hoopt dat de oplossing de achterstand in West-Vlaanderen kan wegwerken.

De provincie is het meest rijk aan wind, maar hinkt achterop als het aankomt op de productie van energie door wind. De nabijheid van enkele luchthavens mag volgens de minister geen obstakel vormen, want Vlaanderen investeert bijna drie miljoen euro zodat Belgocontrol zijn radarsysteem kan aanpassen.

De installatie en de werking van de Xant-windturbine wordt gemonitord in het kader van een Europees project PECS, waarvan de haven van Oostende projectleider is. Op die manier kan er ook in het buitenland geleerd worden uit de innovatieve oplossing. Xant speelt daarop in met deze turbine, want de molen is snel en overal te plaatsen en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien kan de molen gekoppeld worden aan laadbatterijen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.