Oostende voor Anker in 2020 in het kader van Ensor

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Oostende voor Anker pakt volgend jaar uit met het thema “Oostende voor Anker – Ensor in zee”. Het festival koos er voor om de Oostendse kunstenaar James Ensor als leidraad te nemen in de vierdaagse. De stad en de zee inspireerden de kunstenaar in het verleden, maar ook vandaag kan men niet discussiëren over hun schoonheid.

Burgemeester Bart Tommelein: “Het jaar 2020 wordt hét Ensorjaar in Oostende, de schilder is wereldbekend en komt volgend jaar thuis in zijn stad. James Ensor als thema nemen voor Oostende voor Anker 2020 lijkt me dus een fantastische keuze. Het festival is zeer toegankelijk en spreekt zowel Oostendenaars als bezoekers aan. Na de evaluatie van de 20ste editie gaat de organisatie onmiddellijk van start met de voorbereidingen.”

Curator Hubert Rubbens: “Ensor woonde op 50 meter van de zee en kon als geen ander ervaren wat een kleurschakeringen er op zee gevormd worden met de zee, de wolken, het licht en de nevel. Hij schilderde prachtige marines in het Mercatordok en ook vanop de dijk, etsen en schilderijen die verhalen vertellen zoals enkel hij dit kon vastleggen. Deze pracht kennen de schippers allemaal maar al te goed en begrijpen dan ook het thema “Ensor in zee”.

Parcours

Het festival omarmde in 2019 de stad met een parcours van de Vistrap tot aan de Mercator. Leren fileren op de vistrap en de expo van de Mercator rond de expeditie naar het Paaseiland zijn zeker mooie extra’s dit jaar. Deze nieuwe opstelling is een schot in de roos gebleken met heel veel enthousiaste bezoekers.

Het festival valt volgend jaar samen met het Pinksterweekend en vindt plaats vanaf vrijdag 29 mei tot en met maandag 1 juni 2020.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.