krantenknipsel peiling Het Nieuwsblad

Oostendse verkiezingsstrijd spannender dan ooit, met sjerp als inzet

Posted on Posted in In de pers, Oostende

Het Nieuwsblad – Dominique Jaucquet en Edwin Fontaine | De peiling van Indiville in opdracht van Het Nieuwsblad bevestigt enkele duidelijke tendensen. “Het politieke landschap wordt zeer versnipperd”, zegt politicoloog Herwig Reynaert. De inzet van de verkiezingen is meer dan ooit de burgemeesterssjerp.

Het meest opvallend is het verlies van de Stadslijst/SP.A die terugvalt van 32 naar 24 procent. Maar ook de oppositie deelt in de klappen: N-VA zakt 5 procent en kan niet profiteren van de harde oppositie die ze voerde. Open VLD stijgt, maar de terugkeer van Bart Tommelein naar Oostende veroorzaakt volgens de peiling geen aardverschuiving. CD&V, met 9 procent in 2012 nog goed voor 3 zetels, flirt nu met de kiesdrempel (6,2 procent). Vooral Vlaams Belang kent een forse stijging. Ook Groen en de 4 kleinere partijen maken winst, al halen die laatste vier wel de kiesdrempel niet. “Ik wil toch voorzichtig zijn want 15 procent van de ondervraagden is nog onbeslist”, zegt professor Herwig Reynaert (UGent). “Die 15 procent heeft de grootte van een derde partij en is dus niet te onderschatten. Wat me opvalt is de achteruitgang van de SP.A met bijna een halvering in vergelijking met 2006. Het succes van Vlaams Belang is te verklaren door de terugkeer van N-VA-kiezers en dat in 2012 Lijst Dedecker nog opkwam in Oostende. Maar ik zie vooral dat het voor de bestaande coalitie van SP.A/Open VLD en CD&V moeilijk wordt. Uit deze peiling blijkt dat de kiezer het landschap versnippert. Ook een coalitie tussen Open VLD, N-VA en Groen kan net niet.”

Burgemeester Tommelein?

De burgemeesterssjerp wordt dé inzet van de verkiezingen. Het belooft een nek-aan-nek race te worden tussen Vande Lanotte en Tommelein. Volgens de peiling staat Tommelein nipt aan de leiding. Al moet hier de bedenking gemaakt worden dat niet iedereen die in de peiling voor Tommelein koos, ook voor zijn partij stemde. Op 14 oktober zal men wél A of B moeten kiezen. Wouter De Vriendt (Groen) en Björn Anseeuw (N-VA) bekijken de tweestrijd vanop de achtergrond. “Als twee honden vechten op een been, loopt misschien wel de derde ermee heen”, klinkt het. Al lijkt die kans toch eerder klein. De coalitievorming wordt niet simpel. Groen wil mee besturen, maar enkel in een vernieuwende, progressieve coalitie (lees: zonder N-VA). Ook de relatie met de socialisten is al jaren koel. CD&V diende bij de vorige verkiezingen nog als pasmunt. De partij had slechts drie verkozenen, maar haalde wel twee schepenposten binnen. Dat scenario lijkt straks moeilijk te herhalen. Open VLD en N-VA kunnen elkaar vinden, maar met wie delen ze dan het bed? Groen wil niet samenwerken met N-VA. N-VA gaat niet in zee met de socialisten. In coalitie gaan met VB lijkt evenmin een optie. Zoals de kaarten nu liggen kunnen de Stadslijst, Open VLD, en Groen wél een meerderheid vormen. Maar Tommelein is geen voorstander van deze constructie. En wie zou dan de burgemeester worden? De kandidaat van de grootste partij of die met de meeste stemmen? Zowat alle partijen hopen straks beter te doen dan de peiling. En de onbesliste kiezer binnen te halen. Het kan een verschil maken aan de onderhandelingstafel. “Het zal de onbesliste kiezer zijn die de verkiezingen in Oostende zal beslissen”, besluit professor Reynaert.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.