visual van premie elektrische bromfietsen en motors

Premie voor elektrische scooters en motors

Posted on Posted in Energie

Vanaf 15 april krijg je van de Vlaamse overheid 750 euro premie voor de aankoop van een elektrische bromfiets en 1.500 euro voor een elektrische motorfiets. Het bedrag is beperkt tot maximum 25 procent van de aankoopprijs. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein legt uit waarom hij de zero emissie premie uitbreidt: ‘E-scooters en e-motors zijn beter voor ons milieu dan hun tegenhangers op benzine. Ze kunnen ook de files verkorten, ze verbruiken minder en dringen motorlawaai terug.’

Voor de aankoop van een elektrische auto krijg je vandaag al een premie van de Vlaamse overheid, binnenkort kan je er ook een krijgen voor een elektrische motorfiets en voor een elektrische bromfiets klasse B. De Vlaamse regering besliste vandaag immers op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om de zero emissie premie uit te breiden. Voor een e-scooter zal je 750 euro krijgen, voor een e-motor 1.500 euro. De premie is beperkt tot maximum 25 procent van de aankoopprijs.

Je kan de nieuwe premie krijgen voor elektrische bromfietsen en motors die worden ingeschreven vanaf 15 april. Begin februari stemde de Vlaamse regering reeds in om de zero emissie premie opnieuw te verhogen naar het niveau van 2017, om ook vzw’s en aanbieders van autodelen ervan te laten genieten en om de steun voor waterstofwagens te verhogen. Die uitbreidingen gaan retroactief in vanaf 1 januari. Alle maatregelen worden bekostigd met het budget dat al jaarlijks gereserveerd was voor de zero-emissiepremies.

Heel wat voordelen

‘E-scooters en e-motors zijn veel beter voor ons milieu en voor onze gezondheid dan hun tegenhangers die op fossiele brandstof rijden. Bovendien kunnen ze auto’s van de weg halen, waardoor ze de files verkorten. Door hun lichter gewicht en kleinere omvang verbruiken ze ook nog eens minder. Om nog te zwijgen over het terugdringen van het motorlawaai’, besluit Bart Tommelein.

12 thoughts on “Premie voor elektrische scooters en motors

 1. Hey,

  De premie geldt voor klasse B. Is dit dan ook voor Speed Pedelec? Die zijn even snel en gezonder (beweging) dan scooters. Verbruik nog een stuk lager. We kochten een snelle e-bakfiets. Riese-muller load. 7000 euro. We vervoeren er onze kinderen mee ipv auto.
  Ik hoop van harte dat de premie ook geld voor Speed Pedelecs. Ze bieden de grootste milieuwinst maar zijn nog erg duur.

  Groeten,
  Andreas Deney

  1. Hallo Andreas, Ik begrijp je frustratie. We ondersteunen met de Vlaamse regering technologieën die nog een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Elektrische fietsen zijn al doorgebroken, maar liefst 45% van wie een fiets aankoopt kiest voor een elektrisch model. Dat is dus geen technologie die we nog moeten ondersteunen. Groet, Bart

 2. beste , bij wie kan ik terecht voor info over de wetgeving inzake het plaatsen van zonnepanelen op gemeenschappelijke daken en buren

 3. Beste, valt de Renault Twizy nu dan niet langer uit de boot ? Valt deze onder de categorie ‘e-moto’ vanaf 15/4 ? Bedankt.

  1. Hallo Tom, Deze vallen niet onder de categorie e-moto. Elektrische twee- en driewielers krijgen al een belastingaftrek op de personenbelasting. Groet, Bart

 4. Beste minister, waarom lees ik in uw beslissing om e-bromfietsen te subsidiëren niets over s-pedelecs. Deze zijn wettelijk een speciale bromfiets met dezelfde verplichtingen en rompslomp (inschrijving etc…)
  Het is onbegrijpelijk en een kaakslag voor de moedigen die investeren in een s-pedelec (meestal voor woonwerk verkeer) dat de aankooppremie niet (zou) gelden. Eigenlijk zou u voor s-pedelecs retro-actief een premie moeten toekennen.
  Wij, (toekomstige) s-pedelec rijders danken u bij voorbaat,
  Dirk Werquin

  1. Hallo Dirk, Ik begrijp je frustratie. We ondersteunen met de Vlaamse regering technologieën die nog een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Elektrische fietsen zijn al doorgebroken, maar liefst 45% van wie een fiets aankoopt kiest voor een elektrisch model. Dat is dus geen technologie die we nog moeten ondersteunen. Groet, Bart

 5. Goed idee! Hopelijk vervalt hiermee het belastingvoordeel voor particulieren niet mee? Anders gaat de elektrische motorrijder hiermee achteruit.

Laat een reactie achter