Minister Tommelein, Sabine Leyzen en Marleen Vanderpoorten op het dak van bedrijf ADR Technics

Proefstation met zonnepanelen

Posted on Posted in Energie, In de pers

Het Nieuwsblad | ADR Technics in Lier ontwikkelde een proefstation met zonnepanelen die zowel elektriciteit als warm water produceren. Het bedrijf wil zo de brug slaan tussen wat technisch beschikbaar is en de dagelijkse noden.

“Uniek in ons proefstation is de combinatie van verschillende soorten zonnepanelen in diverse opstellingen. Metingen per paneel bestuderen de ideale opstelling voor een maximumrendement. ADR Technics experimenteert ook met de opslag van energie in verschillende soorten batterijen. Zo testen we naast de traditionele modellen ook een milieuvriendelijke zoutwaterbatterij”, zegt zaakvoerder Jan Fabri.

Het proefstation voorziet ook in de energiebehoefte van ADR Technics en ’s nachts zorgt een intelligente batterij voor de buitenverlichting van de hele kmo-zone. Ook laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen maken deel uit van het proefstation.

“De laadsnelheid van auto’s verdubbelt (en meer zelfs) door rechtstreekse voeding van zonne-energie in combinatie met netstroom. Dankzij de koppeling van onderzoek en praktijk bouwen we dus onze expertise uit. Alleen zo kan hernieuwbare energie groeien”, stelt Fabri.

“Het proefstation monitort continu, wij verzamelen de data en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) biedt ondersteuning bij de analyse. Een eigen professioneel weerstation geeft ons de mogelijkheid panelen met elkaar te vergelijken. ADR Technics gebruikt de resultaten om het budget van klanten onder controle te houden en het rendement te optimaliseren.”

Heel uniek

“Om dat allemaal installeren hebben we eigenlijk een dakwerker, een loodgieter en een elektricien nodig. Daarom gaan we de installateurs centrale verwarming omscholen tot installateurs hernieuwbare energie”, besluit Fabri.

“Dat de stroom en de warmte afkomstig zijn van hybride zonnepanelen maakt dit proefstation wel héél uniek. Maar ook belangrijk de komende jaren is de opslag van zonne-energie. Dat dit bedrijf bovendien zijn kennis met de installateurs deelt, verdient alleen maar lof”, aldus minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), die het proefstation gisteren officieel kwam openen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.