Taks op zonnepanelen doet Tommelein steigeren

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, Financiën & Begroting 2016 - 2018, In de pers

De Standaard – Wim Winckelmans | De Vlaamse regering roept de provincies tot de orde omdat ze een belasting heffen op daken vol zonnepanelen. Het kwam ook voor Vlaams minister van Energie bart Tommelein (Open VLD) als een donderslag bij heldere hemel. De provincies Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen blijken indirect een belasting te heffen op de zonnepanelen op bedrijfsdaken. Zelfs zijn administratie was daar niet van op de hoogte.

Dat gaat lijnrecht in tegen het Vlaamse beleid en het vurige pleidooi van Tommelein de voorbije weken om bedrijven te overtuigen om wat meer te investeren in hernieuwbare energie, zodat Vlaanderen zijn doelstelling inzake hernieuwbare energie, die nu maar voor 95 procent wordt gehaald, alsnog bereikt.

Volgens Tommelein gaat de regel in tegen het algemeen belang. ‘Ik zal niet aanvaarden dat het draagvlak voor hernieuwbare energie op deze manier wordt ondergraven’, zei hij gisteren in de Commissie Energie van het Vlaams parlement.

Tommelein heeft met zijn collega van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) overlegd om een nieuwe rondzendbrief rond te sturen die de belasting verbiedt, net zoals een belasting op windturbines nu al verboden is.

Maar het kabinet-Homans laat weten dat het momenteel niet aan een dergelijke rondzendbrief werkt. Wel waarschuwt de minister de provincies: ‘Nieuwe belastingen expliciet gericht tegen alternatieve energie, kunnen niet en zullen vernietigd worden wegens tegengesteld aan algemeen belang.’

2 thoughts on “Taks op zonnepanelen doet Tommelein steigeren

  1. Geachte,

    Belasting op zonnepanelen vindt u onaanvaardbaar…? Daar ben ik het met u eens.

    Toch doet u exact hetzelfde (maar dan subtieler verscholen op de elektriciteitsfactuur) op warmtepompinstallaties door elektriciteit zodanig kunstmatig hoog te gaan belasten zodat verwarmen met een warmtepomp duurder wordt dan met een mazout- of gasketel.

    Waarom schuift u de lasten niet door naar de echte vervuilers (fossiele brandstoffen en hout) i.p.v. daar waar inspanningen geleverd wordt voor schonere lucht? On-be-grij-pe-lijk is dat…

    Met vriendelijke groeten

  2. Ik heb al voorgesteld om binnen het energiepact te kijken om een taxshift naar CO2-uitstotende energiebronnen kunnen invoeren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.