Bart Tommelein en Johan Vande Lanotte

Tommelein vs. Vande Lanotte: wie verovert de stad aan zee? “Sp.a heeft de miserie aangetrokken, Johan” – “Bespaar me uw karikaturen, Bart”

Posted on Posted in In de pers, Oostende

Het Laatste Nieuws | Spelen de socialisten na Antwerpen straks ook hun bolwerk aan zee kwijt? Dat is de inzet van de kiesstrijd in Oostende, waar Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) – met N-VA in de coulissen – naar de sjerp van Johan Vande Lanotte (Stadslijst) lonkt. Maar de ‘keizer’ laat zich niet zomaar afslachten. Zegt Tommelein: “Ik bewonder Johans doorzettingsvermogen. Zelfs vanuit een verloren positie blijft hij strijden.” Zegt Vande Lanotte: “Lach maar. De laatste die zich daarop miskeek, woont nu in Middelkerke.”

Een grappig zicht is het, de twee bekendste politici van de kust die zij aan zij komen aangewandeld op de zeedijk. Volksvriend Tommelein wuivend naar jan en alleman. En studax Vande Lanotte, die dan maar mee wuift. “Eigenlijk moeten we dit niet te veel meer doen”, zal Tommelein na afloop zeggen. “Voor de kiezers is het verwarrend.” En effectief: 12 jaar bestuurden rood en blauw samen, nu staan ze tegenover elkaar. In hun streven om de ‘sossen’ in zee te gooien, biedt de N-VA Tommelein het burgemeesterschap op een schoteltje aan. En in een poging om ‘incontournable’ te blijven verbouwde Vande Lanotte zijn sp.a tot Stadslijst. Eigenlijk is dé vraag: welk blok krijgt Groen mee in zijn verhaal? Een combinatie van Zeeslag en Stratego wordt het op 14 oktober in de koningin der badsteden.

Spreken we hier met de oude en nieuwe burgemeester van Oostende?

Vande Lanotte: “Sowieso is de kans groot dat u met de man spreekt die straks burgemeester wordt.”

Tommelein: “Sowieso zit de oude aan tafel.”

Betreurt u dat de kiesstrijd meer rond de carrière van Tommelein draait dan rond inhoud, burgemeester? Het beleid kan Open Vld moeilijk aanvallen, want jullie bestuurden 2 keer samen.

Vande Lanotte: “Ik heb er geen probleem mee dat iemand die een lijst trekt ook ambitie heeft. Het is gewoon mijn taak om te verhinderen dat dat lukt. Maar het is inderdaad wel zo dat het echt een burgemeestersverkiezing is geworden, waardoor de inhoud weinig aan bod komt. Dat is jammer.”

Tommelein: “Dit gaat helemaal niet over mijn carrière. Ik heb namelijk nog nooit een carrièreplanning gehad. Ik voel gewoon dat er een momentum is om Oostende na lange tijd weer een liberale burgemeester te geven. En dan is het mijn taak om ervoor te gaan. Dat het niet over inhoud gaat, ligt niet aan mij. Ik heb een plan waarmee ik Oostende naar 2030 wil leiden. Het verschil met Johan is dat hij pas naar zee terugkeerde toen hij in Brussel uitgespeeld was en nu aan de kiezer vraagt: ‘Laat mij nog een beetje verder doen.’”

Vande Lanotte: “Dat is onheus. Met onze Stadslijst nemen wij een volledig nieuwe wending tegenover wat we de voorbije 24 jaar gedaan hebben. De eerste jaren hebben we ingezet op infrastructuur en wegen, omdat het heel hard nodig was. Daarna hebben we van Oostende weer een levendige stad gemaakt met investeringen in cultuur, sport en evenementen. De realisaties spreken voor zich: het Casino-Kursaal, het nieuwe cultuurcentrum De Grote Post, Theater aan Zee… Nu leggen we andere accenten: de verjonging van de stad, de vergroening, een nieuwe visie op mobiliteit. Gewoontes veranderen, we moeten ons aanpassen.”
Goed dat u begint over mobiliteit, hét thema in alle grote steden. Maar wat zien we? Terwijl rode bolwerken als Gent en Leuven hun centrum fors autoluwer maken, komt er in Oostende een parking onder de zeedijk. Rekenen jullie op de zeewind om de lucht proper te houden?

Vande Lanotte: “Neen, u heeft uw research slecht gedaan. Ook in Oostende is er een mobiliteitsplan met als doel het centrum verkeersluwer te maken. De parking waarnaar u verwijst, gaat bijvoorbeeld gepaard met het schrappen van heel wat parkeerplaatsen in de binnenstad. Ik kan er ook niet aan doen, maar de kustlijn is bij ons de stadsrand.”
Tommelein: “Wat Johan niet vertelt, is dat de koerswijziging van sp.a er komt nadat een autoluw centrum jarenlang onbespreekbaar was voor de partij. Daardoor hebben we een enorme achterstand opgelopen en is het eigenlijk te laat.”

U zat toch ook 12 jaar in dat bestuur?

Tommelein: “Waarvan slechts twee jaar als schepen. En ook als kleinste partner. De eerste zes jaar had sp.a een absolute meerderheid en ook vandaag zijn ze nog de leidende partij in de coalitie. Zeker op vlak van mobiliteit.”

Vande Lanotte: “Wel, er is toch veel gedaan? Bart, je trekt je handen af van wat we samen beslist hebben.”
Een ander actueel thema is zwerfvuil. Vanuit Oostende is bijvoorbeeld de hype van het ‘proper-strandlopen’ ontstaan. Het zal bij die vrijwilligers vast pijnlijk aankomen als de volgende burgemeester de man wordt die in de Vlaamse regering het statiegeld op blikjes afschoot en dus eigenlijk zijn voeten veegt aan een vuil strand.

Tommelein: “Helemaal niet. Ik heb altijd gezegd dat ik niet tegen het principe van statiegeld ben, maar dat ik bedenkingen had bij de uitvoering ervan. Statiegeld op blikjes biedt geen oplossing voor het ander zwerfvuil. Je moet het probleem met andere woorden aan de bron aanpakken en dat is wat wij doen door de producenten strenge normen op te leggen.”

Vande Lanotte: “Wat een tsjeverij, Bart. Geef nu toch gewoon toe dat je geplooid bent voor de lobby.”

Tommelein (kwaad): “U moet mij de les niet spellen. Er is hier ooit een sp.a-schepen geweest die geen vuilnisbakken op het strand wou plaatsen omdat hij vond dat de mensen hun afval terug mee naar huis moesten nemen. Het is niet omdat ik niet voor statiegeld ben, dat ik niet gevoelig ben voor afval. Wel integendeel: met mij als burgemeester wordt Oostende properder dan ooit.”

Een verouderde, wat vuile stad: dat is wel het imago dat Oostende heeft, hé.

Vande Lanotte (boos): “Kunnen we bij de feiten blijven, alstublieft? In 2012 zijn wij door Test Aankoop uitgeroepen tot properste stad van Vlaanderen. En ik ben zeker dat we zes jaar later nog altijd goed scoren. De VRT is hier deze zomer geweest om een reportage te maken over hoe de kust vervuilt tijdens zo’n tropisch hoogseizoen. Wel, ze zijn elders moeten gaan, omdat er hier niks te rapen viel. We hebben keihard gewerkt aan de netheid van strand en dijk. De aanwezigheid van hondenpoep is in één jaar tijd gehalveerd. Ik weet dat omdat wij een dienst hebben die dat telt. Daardoor weten we waar we camera’s en gemeenschapswachten moeten inzetten.”

Tommelein: “Niet moeilijk, als je honden op het strand verbiedt. Enfin, ze zijn er wel, maar er wordt niet gecontroleerd. Zo gaat het wel vaker in Oostende: veel regeltjes, weinig handhaving.”

Vande Lanotte: “Manifest onjuist.”

Over naar de economische situatie. Die blijft na 24 jaar socialistisch bestuur nog altijd bar, niet? De kansarmoede is de laatste zes jaar gestegen van 26 naar 34%, de werkloosheid staat op 10% en het aantal 65-plussers op 30%. Dat is drie keer ver boven het West-Vlaams gemiddelde.

Vande Lanotte: “Tot 2007 scoorden wij qua tewerkstelling vrij gemiddeld. Daarna is de crisis gekomen en zijn er hier heel veel nieuwkomers gearriveerd die uiteraard niet direct een job vinden omdat ze nog alles moeten leren. Bart betwist dit, maar ik heb de bewijzen: in Vlaanderen is de autochtone werkloosheid de jongste 10 jaar met 1% gedaald, in Oostende met 10%. Ook onze werkgelegenheid is gestegen. Het is bij onze allochtonen dat er een probleem is, maar we werken er hard aan. De jongste vier jaar hebben we 800 mensen intensief beleid, van wie 41% een goeie job heeft gevonden. De meest structurele oplossing was volgens mij een spreidingsplan voor vluchtelingen, maar de N-VA heeft dat nooit gewild. Het gevolg is dat wij nu busjes inleggen om mensen naar Westvlees in Westrozebeke te voeren, terwijl ze daar ook gewoon zouden kunnen wonen.”

Tommelein: “Ik hoor Johan dit verhaal nu al jaren vertellen, maar de realiteit is dat er een betere sociale mix nodig is in Oostende. Het welvaartsniveau moet omhoog. Jarenlang is Oostende een aantrekkingspool voor miserie geweest, omdat mensen hier gepamperd werden door de socialisten. Ooit heeft de OCMW-voorzitter verklaard dat je hier maar één dag moet werken om in aanmerking te komen voor pensioen. De laatste jaren hebben we dat met Open Vld wat kunnen rechttrekken, maar het moet beter.”

Wat wil u dan anders doen?

Tommelein: “Niet alleen inzetten op sociale woningen, maar ook op woningen voor de middenklasse. Meer inzetten op het aantrekken van jonge gezinnen en singles. Op hoogbouw, om de open ruimte te vrijwaren.”
Meer luxeflats van het duo Coucke-Versluys dus.

Tommelein: “Veel appartementen zijn niet meer up-to-date, ja. Een deel van de fiscale inkomsten die voortkomen uit nieuwbouwprojecten, willen wij gebruiken om de woonkwaliteit van wijken aan te pakken waar het niet vanzelf gebeurt.”

Volgens uw tegenstrever heeft sp.a de miserie aangetrokken, burgemeester.
Vande Lanotte (droog): “Onder die OCMW-voorzitter waar hij het over heeft, is het aantal leefloners gedaald van 1.200 naar 700. Bespaar me dus uw karikaturen, Bart. Wij zullen er met dit bestuur in slagen om in 10 jaar tijd 3.000 nieuwe woningen te realiseren. Daar zitten sociale woningen bij, woningen voor gezinnen én luxeflats. De mix in dit bouwprogramma zit goed. En de resultaten zijn er ook: het gemiddelde inkomen is in Oostende sterker gestegen dan in de Vlaamse centrumsteden. En onze bevolking verjongt! We zijn in 10 jaar tijd opgeklommen van de tweede oudste kustgemeente naar de tweede jongste.”
Door migratie.

Vande Lanotte: “Neen, doordat er in de categorie 29 tot 39 jaar meer mensen terugkeren uit het binnenland dan er weggaan. En mijn partij wil dat nog versterken door de factuur van de kinderopvang voor de helft terug te betalen.”

Om de economie aan te zwengelen, zwaait u ook met de terugkeer van een ferry naar Engeland. Een verkiezingsstunt die er nooit komt, zeggen uw tegenstanders.

Vande Lanotte: “Het is geen kiesbelofte. Alles is klaar om ermee van start te gaan. Helaas stellen we nu vast dat er tussen de haven van Ramsgate en de Britse rederij een immens wantrouwen bestaat, waardoor ik nu als een soort bemiddelaar moet optreden.”

Tommelein: “Een burgemeester die in volle verkiezingscampagne bemiddelaar gaat spelen tussen twee Britse bedrijven: ik heb daar serieuze bedenkingen bij. Maar bon: het is niet de eerste keer dat Johan zo’n dingen doet.”

Vande Lanotte: “Dat is het toppunt. Omdat het verkiezingen zijn, zou ik dus met mijn armen gekruist achter mijn bureau moeten zitten? Ik gooi net al mijn gewicht in de schaal omdat het urgent is. In maart wordt de Brexit een feit. Daarom willen de Britten een nieuwe lijn. Is die niet opgestart tegen februari, dan komt ze er gewoon niet.”

Tommelein: “Kijk, ook ik wil die ferry. Maar ik ga dat niet beslissen als er geen stabiel, financieel plan ligt. Wat zijn we ermee als we de boel na twee jaar weer moeten sluiten?
Vande Lanotte (kwaad): “En waarom denk je dat ik een onstabiele lijn zou willen?”

Vreest u voor een afstraffing, burgemeester? Het feit dat sp.a in de stad van haar nationale voorzitter opkomt als Stadslijst, lijkt ingegeven door angst.

Vande Lanotte: “Maar waarom blijven jullie dat zeggen? En waarom schrijven jullie dat niet over Vincent Van Quickenborne of Bart Somers, die ook niet als Open Vld opkomen? Na 24 jaar de grootste te zijn geweest, hebben wij gewoon de overweging gemaakt dat het tijd was om de blik te verruimen en een nieuwe wind te laten waaien. Dat is gelukt: we hebben een totaal nieuw programma dat nieuwe uitdagingen op de kaart zet. En onze lijst is verjongd en vernieuwd met mensen van buiten de partij. Trouwens: toen we de keuze maakten om te verruimen, stond sp.a nationaal tweede in de peilingen.”

Tommelein: “Ik weet wel waarom Johan dit doet: zijn beleid slaat niet meer aan. En daarom verandert hij gewoon van naam. Zoals een kameleon. Het beste bewijs: op zijn bredere lijst staan slechts 15 onafhankelijke kandidaten. Op de mijne 26.”
Vande Lanotte: “Bij ons gaat het om een team van 41 Oostendenaars. Bij Open Vld draait alles rond Bart. Dat is het verschil.”

Enkele maanden geleden lekten ontwerpteksten uit van een voorakkoord tussen N-VA en Open Vld. Tommelein ontkende, maar vreest u toch al niet dat u eruit ligt?

Vande Lanotte: “Helemaal niet. Dat N-VA bereid is ver te gaan, geloof ik zeker. Bart is namelijk hun enige kans om aan de bak te komen. En ook Barts kansen op de sjerp zijn het grootst met N-VA. Maar als wij goed scoren, komt daar niks van in huis.”

Tommelein: “Ik heb met alle democratische partijen gesprekken gevoerd en zij met mij. Maar dat zegt niks over de samenstelling van de volgende coalitie. Het is aan de kiezer om de krachtsverhoudingen te bepalen. En ik zal de wil van de kiezer respecteren. Als Johan met zijn nieuwe Stadslijst niet achteruitgaat tegenover 2012, dan moet ik me daarbij neerleggen. Maar ik denk niet dat dit zal gebeuren.”

Er zijn geruchten dat jullie het gewoon weer op een akkoordje gooien. Drie jaar Vande Lanotte burgemeester en drie jaar Tommelein.

Vande Lanotte: “Nonsens. Geen enkele partij die de burgemeester kan leveren, gaat die na drie jaar afgeven.”

Tommelein: “Inderdaad. Op 14 oktober is het Tommelein of Vande Lanotte, niet de twee.”
Tja, in 2012 voerde u een loeiharde campagne tegen sp.a en vervolgens ging u er gewoon opnieuw mee in zee.

Tommelein: “Omdat de kiezer geen werkbare coalitie zonder sp.a mogelijk had gemaakt. Nu ligt dat anders, voel ik. De Oostendenaar wil na 24 jaar socialistische dominantie verandering. En ik sta klaar om die te bieden.”
Ik hoor eigenlijk weinig inhoudelijke verschillen tussen jullie twee.

Tommelein (boos): “Ik heb wel een heel uitgebreid programma, hé. En er zijn duidelijke verschillen in aanpak en stijl. Ik wil bijvoorbeeld werk maken van een betere communicatie met de burger…”

U gaat als burgemeester wél met het handje zwaaien als u over de dijk loopt, bedoelt u?

Tommelein: “Ik ben een vriendelijke jongen, ja.”

Vande Lanotte: “En ik ben stuurs van nature. Dat speelt niet in mijn voordeel bij lokale politiek, maar het maakt mij nog geen slechte bestuurder, hé.”

Wat bewonderen jullie in elkaar?

Vande Lanotte: “Wel, zijn communicatie. Hij kan vlot spreken met mensen, wat ik veel minder kan.”

Tommelein: “Zijn doorzettingsvermogen. Zelfs vanuit een verloren positie blijft hij vechten. Ik waardeer dat.” (lacht)

Vande Lanotte: “Er zijn er al veel die zich daarop verkeken hebben. De laatste woont nu in Middelkerke.” (lacht)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.