elektrische auto die wordt opgeladen

Tommelein wil af van NMBS-taks op laadpalen

Posted on Posted in Energie, In de pers

Het Laatste Nieuws | Bedrijven die laadpalen plaatsen op parkings van de NMBS moeten per paal een jaarlijkse taks betalen. Dat kan niet, vindt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). “Als we de omslag willen maken naar meer hernieuwbare energie, moet de overheid het voorbeeld geven, in plaats van extra kosten aan te rekenen.”

Bedrijven die laadpalen voor elektrische auto’s willen plaatsen op parkings van de NMBS moeten daar vaak een jaarlijkse taks voor betalen aan het spoorbedrijf. Nochtans kost zo’n paal de NMBS niets: de elektriciteit komt van de laadpaalbedrijven en wie elektriciteit ‘tankt’, betaalt daarvoor. Bart Tommelein is not amused. “Vorig jaar kwamen we te weten dat sommige provincies extra belasting heffen bij bedrijven die zonnepanelen plaatsen op hun dak”, aldus de minister. “Daarna ontdekten we dat er in Antwerpen ook zo’n belasting moet betaald worden op laadpalen. En nu vraagt de NMBS geld per laadpaal op sommige van hun parkings, terwijl wij alles doen om zoveel mogelijk drempels voor de energieomslag weg te werken.” Voor alle duidelijkheid:

de taks is niet uitgevonden om de firma’s te pesten. Het gaat om een bestaande taks, die – naargelang de interpretatie – ook van toepassing is op laadpalen.

65 euro per jaar

Per laadpaal vraagt de NMBS de bedrijven 65 euro per jaar. Geen enorm bedrag, maar het gaat de minister ook om het principe. “Het is vandaag nog niet echt winstgevend om laadpalen te plaatsen, omdat te weinig mensen elektrisch rijden”, legt hij uit. “Bedrijven die wel investeren, doen dat vanuit hun geloof in de nieuwe technologie.”

Eerder dan hen extra kosten aan te rekenen, moeten de overheden het goede voorbeeld geven in de omslag naar hernieuwbare energie, vindt Tommelein. Hij heeft daarom een brief geschreven naar federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR), met de vraag om de taks te schrappen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.