Minister Tommelein, minister Crucke en minister Peeters

Vereenvoudiging energiefactuur

Posted on Posted in Energie

Federaal minister van Consumenten Kris Peeters, Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en de andere energieministers van ons land Marie-Christine Marghem (federaal), Jean-Luc Crucke (Wallonië) en Céline Fremault (Brussel) slaan de handen in elkaar om de energiefactuur te vereenvoudigen. “We willen er zo voor zorgen dat mensen meer inzicht krijgen in hun verbruik en de kostprijs, en dat het voor iedereen duidelijker is welk contract hij of zij heeft, hoe lang het nog loopt, hoe groen die energie is,…”, zegt Bart Tommelein. “Een groter bewustzijn over de energiefactuur kan bovendien een stimulans zijn om energie te besparen.”

Vandaag is de energiefactuur voor velen een onbegrijpelijk kluwen. Federaal minister van Consumenten Kris Peeters, federaal minister van energie Marie-Christine Marghem, Vlaams minister van energie Bart Tommelein, Waals minister van energie Jean-Luc Crucke en Brussels minister van energie Céline Fremault, slaan de handen in elkaar om de energiefactuur eenvoudiger te maken. Elke factuur zal in de toekomst dezelfde rubrieken bevatten, om het even welke leverancier je hebt. Zo vindt de consument heel snel de belangrijkste gegevens terug zoals het verbruik en de kostprijs.

Stimulans om energie te besparen

Door de factuur te vereenvoudigen willen de ministers ervoor zorgen dat mensen een beter beeld krijgen van hoeveel energie ze verbruiken, maar ook hoe groen die energie is, welk contract ze hebben en hoe lang het nog loopt, en hoe de factuur precies opgesplitst is (energieprijs, netkost en diverse taksen en bijdragen). Wie nog meer gedetailleerde info wil, kan die krijgen via het online webportaal, of op aanvraag gratis op papier.

“Als mensen zich bewust zijn van hoe hun energiefactuur in elkaar zit, kan dat een extra stimulans zijn om energie te besparen en zo de factuur omlaag te krijgen. Daarom zal op elke factuur staan dat je terecht kan bij het Energiehuis van je gemeente voor alle vragen over energiebesparing”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Ook de gegevens van de regulator worden vermeld, om je contract te kunnen vergelijken met andere leveranciers. En de Ombudsdienst krijgt eveneens een plek op de factuur, zo weet iedereen waar hij of zij terecht kan als er problemen zijn.”

10 thoughts on “Vereenvoudiging energiefactuur

 1. En dan heb je een goed contract en dan stoppen ze (Energy People) ermee. De VREG is moeilijk in gebruik daar je niet kunt vergelijken met je huidig contract, prijzen op de afrekening zonder BTW en op de VREG site met BTW.
  Doe iets aan de belachelijke hoge distributie tarieven!

 2. een faktuur vereenvoudigen zou toch geen hot item mogen zijn dat bovendien politiek uitgebuit wordt. Er zou beter werk gemaakt worden van de verwarring rond zonnepanelen en de digitale meter. Maak eens een simulatie wat een digitale meter zou kunnen opbrengen voor een modaal verbruik zonder zonnepanelen en een verbruik met zonnepanelen. Er wordt echt te veel gebakken lucht verkocht. Bovendien wat schiet nog over van al die beloften als Tommelein burgemeester wordt hetgeen blijkbaar sterk zijn voorkeur wegdraagt!
  graag een antwoord.

  1. De uitrol van de digitale meter is een beslissing van de voltallige Vlaamse regering, we voeren die niet in als er geen duidelijkheid is dat het rendement voor wie zonnepanelen heeft behouden kan worden.

 3. Geachte heren ,
  in het jaar 1988 werd ons aangemoedigd om met accumulatie te verwarmen ,op exclusief nacht tarief ,Daardoor heb ik drie tellers t t z Dag nacht en exclusief nacht ;als ik mijn factuur bestudeer komt het er op neer dat de prijs voor exclusief nacht dezelfde is als mijn nacht tarief .dus waar zit het verschil nog ???? Zonnepanelen leggen heeft voor mij geen zin ,want we gebruiken voor de verwarming al meer dan 10 000 kw wat niet in aanmerking kan komen op de instalatie zonnepanelen Mijn factuur maandelijks is 317 euro; Wel te verstaan één derde stroom kost De rest 66 % kosten waarvan 21% Belasting op de toegevoegde waarde ;Dat is niet vol te houden ;Enkele maanden was het 6% BTW terug naar 21 % GEBRACHT WAAROM ALS Belg kan ik het al raden; Elektriciteit is toch noodzakelijk !!!!!

  1. Dag Myriam, zonnepanelen zouden toch al een deel van jullie stroomverbruik kunnen opvangen. Alles wat je zelf opwekt, hoef je niet van het net te halen. BTW is een federale bevoegdheid, daar kan ik mij als Vlaams minister niet over uitspreken.

 4. zorg voor duidelijkheid betreft de digitale meter en de kostprijs, die na plaatsing en afschaffing van het prosumenten tarief, de PV eigenaars voorgeschoteld zullen krijgen. en wat met het capaciteit tarief waarvan sprake ter vervaging van de verbruikte kWh ?

  1. Ivan, de tariefstructuur is de bevoegdheid van de VREG, ik kan daar geen uitspraken over doen. Voor de uitrol van de digitale meter is de Vlaamse regering bevoegd. Ik ben duidelijk geweest, we rollen die niet uit bij eigenaars van zonnepanelen zolang er geen duidelijkheid is dat ze hun rendement kunnen behouden.

  1. Dat werd zo beslist door de Vlaamse regering. De VREG wil de terugdraaiende teller voor het nettarief te behouden tot eind 2019. Ik vind persoonlijk dat mensen met zonnepanelen zelf zouden moeten kunnen kiezen: ofwel hun terugdraaiende teller behouden en prosumententarief blijven betalen, ofwel helemaal geen terugdraaiende teller meer maar dan ook geen prosumententarief meer. Het is echter aan de VREG om dit te beslissen. Totdat er een oplossing is waarbij mensen die al zonnepanelen op hun dak hebben even goed af zijn als vandaag, zullen ze géén prioritaire doelgroep zijn om een digitale meter te krijgen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.