elektrische auto wordt opgeladen

Verhoging en uitbreiding premies voor elektrische en waterstofwagens

Posted on Posted in Energie

Op vraag van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft de Vlaamse regering vandaag het licht op groen gezet voor de uitbreiding van de zero-emissiepremies. De premies voor elektrische auto’s worden verhoogd tot het niveau van vorig jaar en zullen ook in 2019 hetzelfde blijven. Voor waterstofwagens wordt de tegemoetkoming verhoogd naar 4.000 euro. Ook vzw’s en aanbieders van autodelen zullen voortaan aanspraak maken op de premies. Bart Tommelein: ‘Met de uitbreiding van de premies willen we een versnelling hoger schakelen in de vergroening van ons wagenpark.’

Vorig jaar werden in Vlaanderen bijna 2.000 elektrische wagens ingeschreven – zes keer meer dan vier jaar geleden. In ons totale wagenpark gaat het dus nog steeds om een heel beperkt aandeel, in 2017 0,6 procent van de inschrijvingen. Om de overstap naar zero emissie vervoer extra te stimuleren, past Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het premiestelsel voor elektrische en waterstofwagens aan.

Premies verhoogd tot niveau vorig jaar

De premies voor elektrische wagens worden verhoogd tot op het niveau van vorig jaar. Ook in 2019 zullen ze gelijk blijven. Ze zullen de volgende twee jaar dus niet geleidelijk zakken zoals eerst voorzien. Bart Tommelein: ‘Aangezien het verschil in kostprijs tussen een elektrische wagen en een wagen op fossiele brandstof nog even groot is, hebben we beslist de premie op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar. We zijn ervan overtuigd dat de premies belangrijk blijven om kandidaat-kopers over de streep trekken.’ Van de meer dan 1.000 premies die de vorige twee jaren werden uitbetaald, ging 43% naar de Nissan Leaf en 22% naar de Renault Zoë, auto’s in de goedkopere categorieën.

Waterstofwagens

De premie voor wagens met een brandstofcel die hen toelaat op waterstof of methanol te rijden wordt verhoogd tot 4.000 euro. Daarmee wil de minister deze innovatieve technologie alle kansen geven om door te breken.

Ook voor vzw’s en autodelen

Naast de aanpassing van de zero-emissiepremies, wordt ook de doelgroep van de aanvragers uitgebreid. Niet enkel particulieren, maar ook vzw’s en aanbieders van autodelen komen voortaan in aanmerking. ‘Met de Green Deal die de Vlaamse overheid vorig jaar afsloot met tientallen vzw’s en organisaties voor autodelen, lag het engagement al vast om het wagenpark te vergroenen. Doordat deze organisaties nu ook een premie kunnen aanvragen, hopen we dit proces nog te versnellen’ zegt Bart Tommelein.

Verhoging met terugwerkende kracht

Dit besluit van de Vlaamse regering treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2018. De maatregelen worden bekostigd met de 5 miljoen euro die al jaarlijks gereserveerd was voor de zero-emissiepremies, plus het overschot van het budget van vorig jaar.
‘De vergroening van het verkeer is een prioriteit van mijn beleid. Het laadpalenplan zit prima op schema. We doen er alles aan opdat het wagenpark zou volgen’ aldus de minister. ‘Met de uitbreiding van de premies willen we een versnelling hoger schakelen in de omslag naar zero-emissievervoer.’

Batterij-elektrische wagen Cataloguswaarde C Besteljaar 2016 Besteljaar 2017 Besteljaar 2018 Besteljaar 2019
C < 31.000 euro €5000 €4000 €4000 €4000
31.000 euro =< C < 41.000 euro €4500 €3500 €3500 €3500
41.000 euro =< C < 61.000 euro €3000 €2500 €2500 €2500
C => 61.000 euro €2500 €2000 €2000 €2000
Brandstofcelwagen €4000 €4000

 

2 thoughts on “Verhoging en uitbreiding premies voor elektrische en waterstofwagens

 1. Beste, ik ga een Sono Sion kopen, een wagen die dankzij een crowdfunding-campagne (https://sonomotors.com/sion.html/) binnenkort het leven ziet. De wagen wordt vanaf volgend jaar geproduceerd en opgeleverd. Twee vragen: komt deze volledig elektrische wagen met zonnepanelen ook in aanmerking (in Duitsland vervaardigd en opgeleverd)? Zo ja, zal deze in 2019 ook toegevoegd worden aan de officiële lijst met voertuigen waarvoor een premie kan worden aangevraagd?

  Met vriendelijke groet,

  1. Voor de toegang tot de Europese markt, moet het voertuig de Europese homologatietest doorstaan. Nadien wordt een CoC (certificat of conformity) toegekend, waarmee het voertuig mag verkocht worden op de Europese markt. De DIV baseert zich op dit CoC om bepaalde waarden van het voertuig te registreren in de DIV-databank, zoals bvb. het brandstoftype, dat in casu zuiver elektrisch zou moeten zijn. Voor de premie, komen in principe voertuigen die 100% elektrisch in aanmerking.

   Voor de transparantie maakt VEA wel jaarlijkse een overzicht met elektrische voertuigen die op de markt zijn.
   http://www.energiesparen.be/ZEV/welkewagens

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.