Verlies de focus niet uit het oog.

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
radio1-logo
Radio 1

Het rommelt bij Radio 1. Dat werd naar buiten toe duidelijk toen het bericht kwam dat het cultuurprogramma ‘Joos’ geschrapt zal worden, wat meteen op een storm van protest  van cultuurminnend Vlaanderen kon rekenen. Maar het schrappen van ‘Joos’ was niet het enige teken. Een aantal programma’s zal worden geschrapt, verplaatst in het uitzendschema of ingekort. Met andere woorden, er komt een reorganisatie. En bij een reorganisatie hoort schijnbaar ook een nieuw nethoofd. De taken van Diane Waumans zijn voortaan voorbestemd voor Radio 2-man, Filip Pletinckx. En last but not least blijkt dat de voltallige redactie van de openbare omroepzender een brief heeft geschreven aan CEO Sandra De Preter om duidelijkheid te vragen over de toekomst en de invulling van de zender.

 In feite was het al een aantal maanden duidelijk dat er een en ander niet ok was. De laatste CIM-cijfers toonden aan dat het marktaandeel van Radio 1 drastisch was gedaald tot amper 6,4%. De lezer zal het misschien vreemd vinden dat net wij, liberalen, een daling van het marktaandeel als een knipperlicht aanzien. Sta ons toe dit even te verduidelijken. We zijn er nog steeds stellig van overtuigd dat het totale radiomarktaandeel van de publieke omroep met meer dan 60% vooroorlogs groot is. Dat betekent echter niet dat we verlangen dat de kwaliteit van de verschillende omroepzenders zodanig daalt dat de luisteraars wegblijven. Waar pleiten we wel voor? We willen dat bij de eerstvolgende frequentieverdeling een aantal belangrijke frequenties van de VRT aan de private markt zullen worden toegekend. De VRT zelf moet uiteraard de haar toegekende frequenties op een kwalitatief hoogstaande manier invullen.

 

En laat Radio 1 nu net de publieke omroepzender bij uitstek zijn die een kwalitatief aanbod moet verzorgen. Een zender als MNM kan perfect door de private markt worden georganiseerd. Bij Radio 1 ligt dat heel wat moeilijker, net omdat die zender prioritaire aandacht moet schenken aan de basisopdrachten van de VRT. We hebben er tijdens de opmaak van de beheersovereenkomst voor gepleit om de verschillende taken van de publieke omroep hiërarchisch te rangschikken, maar anderen wilden ons daar helaas niet in volgen. Toch moet het voor iedereen duidelijk zijn dat informatie, duiding, cultuur, educatie en tot op zekere hoogte ook sportverslaggeving de absolute kerntaken van de riant gesubsidieerde openbare omroep moeten zijn. Daarom net onze bezorgdheid om wat bij Radio 1 aan het gebeuren is.

Toch willen we ons vanuit de politiek niet mengen of moeien in de huidige of de toekomstige programmatie van de publieke radiozender. Dat is onmiskenbaar een autonome opdracht van het management. Of het cultuurprogramma nu ‘Joos’ of een andere naam draagt, dat speelt in feite voor ons geen rol van betekenis. Het gaat erom dat Radio 1 wel degelijk aandacht heeft voor die kerntaken. Dat is dan ook onze oproep naar het management en de radiomakers van de belangrijkste publieke radiozender. We willen het nieuwe nethoofd uiteraard de nodige tijd geven om de juiste reorganisatie door te voeren, zodat opnieuw voldoende Vlamingen kunnen afstemmen op een kwaliteitsvolle en vertrouwde radiozender. Met andere woorden, verlies de focus niet uit het oog.

Bart Tommelein

Sas Van Rouveroij

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.