Vlaamse overheid ‘belegt in eigen schuld’

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018

De Vlaamse regering heeft een voorontwerp van decreet goedgekeurd van Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein om de Vlaamse instellingen te laten ‘beleggen in eigen schuld’. Instellingen die voor minstens 50% in handen zijn van de Vlaamse overheid, zullen hun beschikbare middelen beleggen in Vlaamse obligaties in plaats van bijvoorbeeld in buitenlandse aandelen. ‘Onze Vlaamse instellingen beleggen zo op een veilige en marktconforme manier in de eigen overheid. Tegelijk verlaagt de leninglast voor de Vlaamse overheid en houden we de schuld onder controle. Een win-win voor beide dus’, zegt Bart Tommelein.

Precies een jaar geleden legde de Vlaamse regering haar schuldnorm vast, met als doel de schuld onder controle te blijven houden. Die norm komt erop neer dat de Vlaamse schuld in 2022 maximaal 35 miljard euro mag bedragen, ofwel ongeveer 7% van het BBP. De schuldevolutie is het gevolg van voorziene investeringen, waar activa tegenover staan. Via de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen) en het VWF (Vlaams Woningfonds) verstrekt de Vlaamse overheid sociale leningen en leningen voor de bouw van sociale huurwoningen. Daarnaast neemt de Vlaamse overheid ook de prefinanciering van de Oosterweelverbinding voor haar rekening, een investering die zichzelf zal terugbetalen via tolheffing.

Vlaamse instellingen beleggen in Vlaamse obligaties

Op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein zet de Vlaamse regering nu een nieuwe stap om de voorziene schuldtoename af te remmen. Ze zal voortaan eerst geld ophalen bij een 50-tal instellingen die voor minstens vijftig procent in handen van de Vlaamse overheid zijn. Deze instellingen zullen voortaan hun tijdelijk vrij beschikbare middelen in Vlaamse obligaties beleggen. Denk maar aan de Vlaamse investeringsmaatschappijen, zoals PMV, LRM, VMH,… Uiteraard kunnen ook andere instellingen, zoals hogescholen en universiteiten of het Vlaamse Parlement, op vrijwillige basis mee investeren.

De focus ligt voornamelijk op de lange termijn beleggingen, waar de grootste nood aan is gelet op de investeringen in sociale huisvesting en Oosterweel. Voor korte termijn beleggingen kunnen de Vlaamse instellingen de privémarkt blijven opgaan als ze daar betere marktvoorwaarden zouden vinden. Sowieso belooft de Vlaamse overheid een veilige belegging met een marktconforme opbrengst.

Goede rating behouden 

‘We rekenen op middellange termijn op een belegging tussen de 500 miljoen en de 1 miljard euro. Een mooi bedrag om de Vlaamse schuld en de financieringsbehoefte te drukken’, rekent Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein voor. Met de hele operatie wil de Vlaamse overheid ook haar gunstige rating behouden. Die is op dit moment Aa2, terwijl bijvoorbeeld de Belgische overheid van Moody’s Aa3 kreeg toegemeten.

‘Onze instellingen zullen beleggen in de eigen Vlaamse schuld. Daardoor beleggen ze op een veilige en marktconforme manier. Tegelijk verlaagt de leninglast voor Vlaamse overheid, en houden we dus de schuld onder controle. Een win-win voor beide’, besluit Bart Tommelein. Het decreet zal normaal in het najaar van 2018 van kracht worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.