Vlaamse overheid betaalt fors minder verwijlintresten dankzij elektronische facturatie

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018

In het tweede kwartaal van 2018 betaalde de Vlaamse overheid beduidend minder verwijlintresten: de teller klokte af op slechts een vijfde van het kwartaalgemiddelde van vorig jaar. Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein: “Of deze spectaculaire daling zich de volgende maanden even hard doorzet valt af te wachten, maar dankzij optimalisatie van financiële processen en de overstap naar elektronische facturatie, dalen de verwijlinteresten al voor het derde jaar op rij. Goed nieuws voor de belastingbetaler.”

Als de Vlaamse overheid betalingen van overheidsopdrachten laattijdig uitvoert, betaalt ze daar net als iedereen verwijlintresten op. Vlaanderen nam al heel wat maatregelen om die kost voor de overheid te doen dalen. Vooral elektronische facturatie – sinds 2018 verplicht voor alle nieuwe overheidsopdrachten – zorgt voor steeds snellere betalingen.

In 2015 betaalde de Vlaamse overheid nog 4,97 miljoen euro, in 2016 daalde dit met een kwart tot 3,7 miljoen, en vorig jaar werd afgeklokt op 3,01 miljoen verwijlintresten. In het tweede kwartaal van dit jaar zien we een heel forse daling. Van april tot juni 2018 werd slechts 162.521 euro aan verwijlintresten geboekt, ongeveer een vijfde van het kwartaalgemiddelde van 2017 (752.755 euro). Een verdere daling was verwacht, maar niet in deze proportie en op zulke korte termijn.

Elektronische facturatie zorgt voor stiptere betaling

Het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) is de grootste aanbrenger van verwijlintresten. Dat is logisch want zij nemen het overgrote deel aan overheidsopdrachten op zich. De daling van de verwijlintresten komt dan ook quasi volledig op hun conto terecht. Twee jaar geleden werden daartoe binnen MOW concrete afspraken gemaakt over de elektronische opvolging van overheidsopdrachten, de verificatie en de betaling ervan. Sinds januari 2018 wordt de elektronische opvolging nog verder gestimuleerd. Zo worden bijvoorbeeld ook studiebureaus in de opvolging betrokken en moeten ook zij om e-facturen vragen.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein: “We zullen nog even moeten afwachten of de daling zich even fors doorzet in de volgende kwartalen. Eén ding is zeker: dankzij de optimalisatie van financiële processen en de overstap naar elektronische facturatie in het bijzonder, betalen we steeds minder verwijlinteresten. Elke euro die we op die manier uitsparen, is er ook één gewonnen voor de Vlaamse belastingbetaler.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.