visual Vlaamse sloop- en heropbouwpremie

Vlaamse sloop- en heropbouwkorting

Posted on Posted in Energie, Financiën & Begroting

In verschillende steden in ons land betaal je 6% BTW in plaats van 21% als je een woning afbreekt en opnieuw opbouwt. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein voert een sloop- en heropbouwkorting van 7.500 euro in voor al wie niet van dat verlaagd BTW-tarief kan genieten. “Met deze Vlaamse BTW-korting verlagen we ons energieverbruik en verhogen we de woonkwaliteit.”

In ons land krijgt wie een woning afbreekt en heropbouwt in stedelijke kernen, van de federale overheid een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van het gewone tarief van 21%. Voor Vlaanderen gaat het om 13 steden. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein pleitte al meermaals bij zijn federale en zelfs Europese collega’s om die belangrijke fiscale stimulans door te trekken naar de rest van Vlaanderen. De strikte Europese regelgeving steekt echter stokken in de wielen en lijkt een dergelijke uitbreiding voorlopig niet toe te laten.

Op initiatief van minister Tommelein neemt de Vlaamse regering nu het heft in eigen handen. Wie geen recht heeft op het verlaagd BTW-tarief, zal in plaats daarvan een Vlaamse sloop- en heropbouwkorting kunnen krijgen. In 2019 wordt daarvoor 15 miljoen euro voorzien. “We gebruiken onze eigen bevoegdheden om ook de Vlamingen die niet in die dertien steden wonen te belonen als ze hun woning afbreken en vervangen door een energie-efficiënte woning”, aldus Bart Tommelein.

7.500 euro voor opbouw nieuwe woning

Particulieren die een woning in het Vlaams Gewest afbreken en heropbouwen en geen recht hebben op het BTW-tarief van 6%, zullen een forfaitair bedrag van 7.500 euro krijgen. De premie zal beschikbaar zijn voor alle projecten met vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw afgeleverd wordt speelt geen rol, aangezien dit in de ene gemeente sneller gebeurt dan in de andere. Eens de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaamse Energie-Agentschap (VEA) het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien volgt nog een controle of de sloop en heropbouw effectief zijn uitgevoerd.

“Te veel huizen in Vlaanderen voldoen echt niet meer. Ze hebben nog enkel glas, zijn amper geïsoleerd, enzovoort. Wie in zo’n huis woont betaalt niet alleen een hoge energiefactuur, maar heeft ook weinig woonkwaliteit”, zegt Bart Tommelein. “Nieuwbouw moet aan verschillende normen voldoen, en is daardoor bijna altijd energiezuiniger dan bestaande woningen. Met deze Vlaamse korting voor sloop- en heropbouw, willen we het energieverbruik in Vlaanderen verlagen én de kwaliteit van onze woningen verbeteren.”

20 thoughts on “Vlaamse sloop- en heropbouwkorting

 1. In september ’16 hebben wij al nagevraagd of we enige tegemoetkoming kregen (bv verlaagd btw tarief) omdat we wensten een onbewoonbare woning af te breken i.p.v. te renoveren en deze te vervangen door nieuwbouw.
  Toen kregen we noch van minister Tommelein, noch van minister van Overtveld een duidelijk antwoord.
  Het spijt ons wel dat we nu vernemen dat er nu wel een tegemoetkoming zou zijn en dat we net weer ‘uit de boot vallen’..
  Kunnen wij alsnog een dossier indienen?

 2. Ik steun dit initiatief volledig, maar ik mis hierin toch wel een kleinen nuance. Ik hoop dat deze premie niet van toepassing is op zonevreemde woningen? Dat is ander toch wel een gemiste kans zijn om op een positieve manier aan dorpskernvernieuwing te doen.

 3. Dit blijft hoe dan ook discriminatie tussen de stedelijke gebieden waar aan 6% BTW kan gewerkt worden en de rest van Vlaanderen. 7500 Euro is dan quasi te verwaarlozen.

 4. Mijnheer Tommelein, Ik vraag mij af wie voor een belachelijk klein bedrag zijn woning gaat afbreken en opnieuw laten opbouwen. Het gaat al vlug over een paar honderd duizend euro om een woning te bouwen met alle modern comfort. Ik ben echt benieuwd naar het resultaat van deze maatregel.

 5. Geachte Heer Tommelein,

  Is er reeds een adres beschikbaar om deze premie aan te vragen?
  M’n vriendin en ikzelf dienden eind juni 2018 een afbraak- en bouwvergunning in.
  Deze komt midden oktober voor op de gemeenteraad van Kampenhout . Komt ons project in aanmerking voor
  de aangekondigde premie of niet?

  Alvast bedankt voor uw antwoord,
  met vriendelijke groet,
  Wouter

  1. Dag Wouter, ik vrees dat ik jullie zal moeten teleurstellen, jullie zullen hier geen gebruik van kunnen maken. De regelgeving moet nog verder uitgewerkt worden en zal dus pas later in voege gaan.

  1. Tom, we wachten daar nog op advies van de Raad van State, maar zal met terugwerkende kracht werken. Mijn opvolgster Lydia Peeters zal daar zodra een advies is wel over communiceren.

 6. Beste Dhr. Tommelein,

  Ik lees de berichtgeving omtrent de premie.
  1/ Geldt dit voor zonevreemde woningen ?
  2/ Mijn vergunning is aangevraagd april 2018, einde 2018 verkregen. Dit vormt géén probleem ?
  2/ Dient er eenvoudig weg voldaan te worden aan de energienormen opgesteld door Vl. regering of zullen er strengere normen gehanteerd worden ? Immers, ik dien als bouwheer sowieso reeds mijzelf in voege te stellen met de bepaalde normen.

  Dank.

 7. Beste,
  ik veronderstel dat de vergunning pas officieel is aangevraagd, als de woning ‘volledig en ontvankelijk’ verklaard is. En dit moment de doorslag geeft voor de beschikbaarheid van de premie ?

  Niels

 8. Beste,
  twee vragen :
  * Begrijp ik het goed dat je met een dossier ingediend op 17/09/2018 en volledig en ontvankelijk verklaard op 12/10/2018 en vergund op 03/12/2018 toch nog net uit te boot valt ?
  * is het effectief alleen van toepassing voor particulieren of gaat het over particuliere woningbouw. Is het dus wanneer je binnen een vennootschap voor eigen gebruik een particuliere woning bouwt niet van toepassing, of toch wel ?

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.