visual noodkoopwoningen

Vlaanderen helpt ‘noodkopers’ om hun woning te renoveren

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope maar minderwaardige woning gekocht hebben, krijgen binnenkort hulp om hun woning energetisch te renoveren. OCMW’s zullen in samenwerking met de Energiehuizen projecten opzetten waarbij zulke ‘noodkopers’ een renteloze lening van maximaal 25.000 euro kunnen krijgen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein voorziet hiervoor 12,5 miljoen euro uit het Klimaatfonds. “In Vlaanderen zijn heel wat onveilige en energieverslindende woningen waarvan de eigenaars te weinig middelen hebben om ze leefbaar te maken. Met renteloze leningen verhogen we de levenskwaliteit van die mensen én zorgen we ervoor dat ons energieverbruik daalt. Dat we allemaal samen minder energie verbruiken is een noodzaak voor ons klimaat.”

‘Noodkopers’ zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak scoren die woningen slecht op het gebied van veiligheid en energiezuinigheid. Het dak lekt, de elektriciteitsleidingen zijn verouderd, in de ramen zit nog enkele beglazing. In Vlaanderen zouden bijna 120.000 huizen of minstens 4 procent van ons woningpatrimonium in dergelijke slechte staat zijn.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein voorziet 12,5 miljoen euro uit het Klimaatfonds om deze woningen veilig en energiezuinig te maken. OCMW’s zullen in samenwerking met de Energiehuizen projecten opzetten waarbij ‘noodkopers’ een renteloze lening van maximaal 25.000 euro kunnen krijgen. Daarmee kan hun woning kwalitatief gerenoveerd worden zodat die minstens voldoet aan de normen van de Vlaamse Wooncode. Het OCMW betaalt de lening niet uit aan de eigenaars, maar rechtstreeks aan de aannemers die de werken uitvoeren.

OCMW’s en Energiehuizen begeleiden van a tot z

De Vlaamse regering zal in het voorjaar een oproep uitschrijven waarop OCMW’s kunnen intekenen. Voorstellen die collectief kunnen worden uitgevoerd, in eenzelfde buurt, of zelfs in samenwerking met buurgemeenten krijgen voorrang. Een project kan maximaal 900.000 euro krijgen. De OCMW’s en de Energiehuizen staan samen in voor de ontzorging en voor de sociale en bouwtechnische begeleiding. “Vaak hebben mensen niet alleen onvoldoende middelen, maar weten ze ook niet hoe ze eraan moeten beginnen. De OCMW’s en de Energiehuizen zullen hen daarom begeleiden van a tot z”, aldus Bart Tommelein.

De nieuwe renteloze lening voor ‘noodkopers’ kan overigens gecumuleerd worden met de bestaande 0%-lening die de Energiehuizen toekennen aan de prioritaire doelgroep. Daarnaast kunnen natuurlijk ook energiepremies worden aangevraagd.

Uitgestelde terugbetaling

De lener moet de lening pas terugbetalen als hij naar een andere woning verhuist of een andere woning verwerft. Of als er een termijn van 20 jaar is verlopen. Als de financiële situatie van de eigenaar het vereist kan de afbetaling ook daarna nog gespreid worden. Het OCMW beslist of dit het geval is.

“Met de hulp voor ‘noodkopers’ verhogen we de levenskwaliteit van mensen die het moeilijk hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Enerzijds wonen ze in een veilige, comfortabele woning, anderzijds krijgen ze financiële ademruimte dankzij de lagere energiefactuur en de uitgestelde terugbetaling”, zegt energieminister Bart Tommelein. “Tegelijk maken we onze huizen energiezuiniger waardoor het energieverbruik in Vlaanderen daalt. Dat is essentieel voor ons klimaat.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.