werkman die isolatie legt

Vlaming renoveert grondiger

Posted on Posted in Energie

De ingrijpende energetische renovatie is aan een opmars bezig, de totaalrenovatiebonus breekt door en het aantal huizen dat gesloopt en heropgebouwd wordt neemt toe. Dat blijkt uit de cijfers die het Vlaams Energie Agentschap voorstelde op de BIS-beurs in Gent. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “De Vlaming denkt bij het woord renoveren niet enkel meer aan de keuken of de badkamer. Mede dankzij de fiscale kortingen en de totaalrenovatiebonus renoveren mensen steeds grondiger en worden onze woningen energie-efficiënter.”

Het aantal ingrijpende energetische renovaties is aan een opmars bezig. Dit jaar werden er tot midden september al 650 uitgevoerd, bijna een derde meer dan vorig jaar en zes keer zoveel als in 2016. Bij een ingrijpende energetische renovatie wordt 75 procent van de buitenschil van een woning geïsoleerd, en worden de technische installaties zoals verwarming, koeling, luchtcirculatie,… volledig vervangen. De Vlaamse overheid stimuleert deze renovaties via fiscale maatregelen. Wie ingrijpend energetisch renoveert betaalt vijf jaar lang geen of slechts de helft van de onroerende voorheffing. Voor de enige gezinswoning krijg je 1 procent extra korting op de registratierechten en bij een schenking kan je een deel van de schenkbelasting terugkrijgen, beide op voorwaarde dat de renovatie binnen de vijf jaar gebeurt.

Ook de totaalrenovatiebonus zit in de lift. Dit is een extra premie, bovenop de individuele premies, voor wie binnen de vijf jaar minstens drie energiebesparende maatregelen neemt (dak- of zolderisolatie, muurisolatie, kelder- of vloer isolatie, isolerende beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem). Dit jaar hebben tot eind september reeds 1.463 mensen drie maatregelen uitgevoerd, een verdriedubbeling tegenover vorig jaar. Het aantal mensen dat al vier energiebesparende maatregelen nam is vervijfvoudigd, van 100 vorig jaar naar 531 in 2018. En er zijn dit jaar zelfs al 44 woningen waarin vijf en 12 waarin zes maatregelen werden gecombineerd. Goed voor een totaal van 2.050 totaalrenovatiebonussen, vier keer zoveel als vorig jaar, met nog een trimester te gaan.

Het aantal huizen dat gesloopt en heropgebouwd wordt neemt eveneens toe. Van 2.193 in 2013 tot 3.666 aangiftes vorig jaar. Met de nieuwe sloop- en heropbouwkorting van 7.500 euro volgend jaar, wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein dat aantal nog opkrikken. Ook de aannemers zien het rooskleurig in: ze verwachten voor 2018 even veel of meer renovatiewerken dan vorig jaar.

Tot 10.000 euro aan BENOvatiepremies 

De individuele premies lopen wel terug. Als belangrijkste redenen om niet te investeren in energiebesparende maatregelen geven mensen op dat ze de woning huren en dat dit voor hen geen prioriteit is of ze er geen tijd voor hebben. Wie zijn of haar woning nog volledig moet aanpakken, kan nochtans tot 10.000 euro aan premies krijgen. “We zullen de Vlaming met gerichte campagnes blijven overtuigen om te BENOveren. Ook de woningpas en het EPC+, waarin elke woning een label krijgt van A tot F en met concrete aanbevelingen over hoe je je huis energiezuiniger maakt, zullen eigenaars extra stimuleren”, zegt Bart Tommelein.

“De cijfers tonen aan dat de Vlaming wel steeds grondiger renoveert. Mede dankzij de instrumenten van de Vlaamse overheid, zoals de fiscale voordelen voor een ingrijpende energetische renovatie en de totaalrenovatiebonus, worden woningen in één klap veel energie-efficiënter”, aldus Tommelein. “Mensen pakken op korte termijn het energieluik van het hele huis aan, en denken bij het woord renoveren niet enkel meer aan hun keuken of badkamer. Goed nieuws voor ons klimaat, maar zeker ook voor mensen hun portemonnee. De goedkoopste én groenste kilowattuur blijft de kilowattuur die je niet verbruikt.”

2 thoughts on “Vlaming renoveert grondiger

  1. Wij hebben als particulieren al zeer zwaar geïnvesteerd in het vernieuwen van ons huis met een nieuw geïsoleerd dak en achtergevel. De investering was zwaar en de bekomen premie moest opnieuw worden geïnvesteerd in het herstellen van stucwerk, elektriciteit enz..
    Heel graag zouden we verder doen en ook de gevel en vloeren isoleren maar er zijn grenzen aan wat betaalbaar is. Ik hoor nu in vrijwel elk debat aangaande de verkiezingen dat open VLD pleit voor lastenverlaging bij zelfstandigen, tussenkomst in de huishuur voor starters allemaal heel mooie en bewonderenswaardige initiatieven. In diezelfde lijn zou u bv ook werknemers kunnen ondersteunen door voor het bedrag van de investering het KI op te schorten op vertoon van de factuur , ook dan krijgt de zelfstandige meer werk maar genieten ook wij mee.
    Ik weet dat er initiatieven bestaan voor lenen zonder rente maar dat blijft een surplus op de reeds lopende leningen en gaat in tegen de inspanningen van de vorige regeringen om de lasten te verlagen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.