Bart Tommelein bij waterstoftankstation van Colruyt

Waterstof tanken kan bij Colruyt in Halle

Posted on Posted in Energie, In de pers

Belga | Supermarktketen Colruyt heeft in zijn thuisbasis Halle een publiek waterstoftankstation geopend. Voor het eerst in Europa werd een waterstofpomp geïntegreerd in een traditioneel tankstation. De waterstofpomp in het DATS 24-station in Halle (Dassenveld) is maandagnamiddag officieel geopend in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Volgens Tommelein gaat het voor Vlaanderen om het tweede waterstofstation voor het publiek en het vierde in totaal.

Bekijk hier het fragment van het Kanaal Z-nieuws. 

De groep Colruyt heeft sinds 2004 al zes miljoen euro geïnvesteerd in projecten met waterstof. De komende jaren komt daar nog eens 35 miljoen euro investeringen bij en tegen 2020 wil Colruyt ten minste vijf waterstofstations hebben. Op de site Dassenveld in Hall e produceert Colruyt al enkele jaren zelf waterstof en in het distributiecentrum van de retailer rijden 75 heftrucks op waterstof. Binnen de groep worden dertien waterstofpersonenwagens ingezet en Colruyt investeert ook in waterstoftoepassingen voor zwaar transport.

“Wij denken dat er niet één weg is naar duurzame mobiliteit, maar dat het een combinatie van oplossingen zal worden”, zegt Jef Colruyt, CEO van de groep Colruyt. “De mobiliteitskeuze hangt immers af van een heel aantal factoren. Waterstof en elektriciteit zijn de toekomst voor zero-emissievoertuigen, maar ook wagens op aardgas en hybridewagens hebben een rol te spelen in de transitieperiode.”

De Colruyt-topman benadrukt wel dat een stabiel investeringsklimaat nodig blijft. “Tegelijk hopen we dat onze innovatieprojecten inspirerend werken en dat ook andere bedrijven de kaart trekken van de energietransitie. Colruyt staat altijd open voor nieuwe partnerships”, klinkt het.

“De energie-omslag vraagt tijd, geduld en middelen”, zegt Vlaams minister van Energie Tommelein. “Bevoorrading is een absolute voorwaarde voor de waterstofauto. Potentiële kopers van zo’n auto wachten op stations en pompstationuitbaters wachten op auto’s. Het siert Colruyt om deze vicieuze cirkel te doorbreken.” Vlaanderen biedt kopers van een waterstofauto een premie van 4.000 euro aan, maar die is volgens Tommelein tot dusver nog geen enkele keer uitgekeerd.

De Vlaamse regering gelooft volgens Tommelein sterk in de technologie. “We zijn er als Vlaamse regering van overtuigd dat waterstof een grote rol kan spelen, ook voor wat betreft opslag van energie uit wind en zon.”

Ook Vlaams minister-president Bourgeois loofde Colruyt maandag voor de stap die het bedrijf gezet heeft. “Dit is een absolute primeur, het eerste tankstation in deze vorm met waterstof geproduceerd uit lokale energie”, aldus Bourgeois. “Tegen 2020 wil Vlaanderen twintig waterstoftankpunten. Ik heb goede hoop dat we daarin zullen slagen.”

Het nieuwe tankstation in Halle biedt naast waterstof ook alle andere brandstoffen aan: elektriciteit, CNG, benzine, diesel en AdBlue, een primeur in Europa. Volgend jaar is een tweede DATS 24 waterstoftankstation gepland in Wilrijk.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.