Wel of geen subsidies voor gascentrales?

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers


De Morgen | Zelfs met alle extra zonnepanelen produceert ons land na 2020 een pak minder stroom dan we nodig hebben. In die winter dreigt dan een tekort van 1.414 megawatt. Dat zegt toch N-VA: “We moeten bestaande gascentrales openhouden als reserve.” En daar horen subsidies bij, maar niet alle partijen zijn het daarmee eens.

Open Vld: “Geen voorstander”

“Als liberaal ben ik er persoonlijk geen voorstander van om nieuwe subsidiekranen te openen.” Dat zegt Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) in reactie op de voorstellen van N-VA. Hij wijst er wel op dat het om een federale bevoegdheid gaat.

De minister wijst erop dat hij binnen zijn bevoegdheden wel een energieplan 2020 en een zonneplan heeft opgesteld. Binnenkort volgt een windplan en een warmteplan. “Als Vlaams minister voor Energie zal ik er voor zorgen dat hernieuwbare energie zoveel mogelijk ontwikkelingskansen krijgt. Ik geloof in innovatie en verwacht ook veel van de batterijen die steeds compacter en performanter worden”, stelt hij.

CD&V: “Kan kaderen in energiepact”

Subsidies voor gascentrales kunnen eventueel kaderen in een breder energiepact. Dat zegt Leen Dierick, energiespecialist van CD&V in de Kamer, in reactie op de voorstellen van N-VA. “Het is hoog tijd dat minister Marie Christine Marghem (MR) werk maakt van een visie op lange termijn, ze moet echt een tandje bijsteken”, aldus Dierick.

“In het regeerakkoord is een energiepact duidelijk een van de belangrijkste taken van de minister. Het pact moest eigenlijk al af zijn in 2015. De deelstaten beginnen intussen zelf te werken aan een visie, dat was niet de bedoeling.”

Dierick wijst erop dat verschillende gascentrales al de sluiting hebben aangekondigd. “Dat is alarmerend,” zegt ze, “we hebben die centrales broodnodig. Dit is een signaal dat het niet goed loopt.”

Een eventuele subsidie voor gascentrales is mogelijk, maar moet kaderen in een overkoepelende visie, vindt ze. Ook over de sluitingsdatum van de kerncentrales zal in de opmaak van die visie moeten worden gepraat. “De bevoorrading staat centraal. De dreigende blackouts waren een schandaal.”

Sp.a: “Kost consument 77 miljoen euro per jaar”

Eventuele subsidies aan gascentrales zouden de consument 77 miljoen euro per jaar kosten. Daardoor zou de helft van de nucleaire rente onmiddellijk terug naar de sector vloeien. Dat zegt sp.a in een reactie op de voorstellen van N-VA.

In Groot-Brittannië betaalt men 23 euro per kilowatt subsidie aan gascentrales, aan deze prijs zouden de Belgische consumenten jaarlijks 77 miljoen euro ophoesten, berekende sp.a. “Het is bovendien nog maar de vraag of het hierbij blijft. Groot-Brittannië toont bijvoorbeeld aan dat er amper geïnvesteerd wordt in nieuwe centrales aan dit bedrag. En dat is toch de bedoeling van N-VA”, aldus Kamerlid Johan Vande Lanotte.

De regeringspartij blaast warm en koud, vindt sp.a. “De ene dag verklaart N-VA een ambitieus Vlaams klimaatbeleid te willen voeren, de volgende dag wil ze de consument laten betalen om CO2 de lucht in te pompen.”

De socialisten vermoeden dat er slechts één argument werkelijk speelt: dat van de grote multinationale energieproducenten. “Want 65 procent van alle gascentrales in ons land zijn in handen van één speler. Een speler die bovendien quasi alle nucleaire productie in handen heeft.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.