o.a. Bart Tommelein die op dak met zonnepanelen staat

Werknemers Kortrijkse drukkerij INNI participeren in zonnepanelen

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Belga | De werknemers van de West-Vlaamse drukkerij INNI kunnen mee investeren en participeren in het zonnepanelendak van hun bedrijf. Dat nieuwe participatiemodel is uniek in Vlaanderen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) huldigde in Kortrijk het dakpark met 2.000 hoogrendementspanelen dinsdag plechtig in, na een hachelijke klim.

Om de energiekosten terug te dringen maakt het bedrijf INNI voortaan gebruik van zonnepanelen op het dak, goed voor samen 600 KW of 90 procent van de totale energiebehoefte. Het bedrijf stoot op die manier ook 190 ton CO² minder uit.

Uniek aan dit zonnepanelenpark is dat de 130 werknemers mee kunnen participeren, een nieuw model in Vlaanderen. Ook omwonenden en andere particulieren kunnen mee investeren. “Het lijkt me als werknemer fijn om te weten dat je niet alleen onder het dak je loon verdient, maar ook op het dak de zon kan laten werken voor jouw portemonnee”, aldus minister Tommelein. “Wie deelneemt heeft een rendement van net geen vier procent. Daar kan geen spaarboekje tegenop”, zegt de minister die dergelijke participatiemodellen fors ondersteunt. Op die manier kan iedereen, ook wie geen zonnepanelen kan leggen, alsnog investeren in een alternatieve energie en zijn duit in het zakje doen voor een beter klimaat.

“Particulieren en werknemers van de dakeigenaar investeren een bedrag tussen de 2.000 euro en 50.000 euro en kunnen rekenen op een gewaarborgd nettorendement van 3,9 procent op een achtjarige lening. Dat ook werknemers participeren is een primeur, die nu al interesse en navolging krijgt”, aldus Manu Jans, CEO GreenPulse, ontwikkelaar en beheerder van de installatie.

Minister Tommelein mocht het zonnepanelenpark inhuldigen maar dat liep niet van een leien dakje. De hoogtewerker die de prominenten, waaronder ook burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne moest naar boven brengen, blokkeerde halfweg. Uiteindelijk moest iedereen via trappen, langs en onder de ventilatiebuizen, over daken en met behulp van ladders het dak bereiken. Gelukkig verliep de terugweg vlotter toen de hoogtewerker hersteld bleek.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.