West-Vlaanderen moet dé klimaatprovincie van Vlaanderen worden

Posted on Posted in In de pers, Open Vld, Verkiezingen

Ons klavertje vier voor het klimaat

Open Vld West-Vlaanderen is ambitieus. ‘Onze provincie heeft de meeste zon, de meeste wind en het meeste water. We hebben alles in huis om dé klimaatprovincie te worden’ aldus lijsttrekkers Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne. ‘Binnen vijf jaar willen we het aantal zonnepanelen in West-Vlaanderen verdubbelen en de windcapaciteit uitbreiden tot 500 MW op land en 4 GW op zee.’ De laatste jaren werd al hard gewerkt. Onder impuls van Bart Tommelein werd het draagvlak voor hernieuwbare energie hersteld. Niet met het vingertje, wel door mensen goesting te geven om in hernieuwbare energie te investeren. Een liberaal beleid is dan ook het beste beleid om de noodzakelijke transitie naar een hernieuwbare en decentrale energieopwekking te maken.

Zon

In alle 64 West-Vlaamse gemeenten zetten we volop in op meer zonne-energie. Volgens de zonnekaart wordt vandaag maar 4,5% van het potentieel benut. ‘Als doenders gaan we de uitdaging aan: binnen vijf jaar willen we 10% van het potentieel benutten. We gaan met andere woorden voor meer dan een verdubbeling. Omdat het kan!’ zegt lijsttrekker voor het federaal parlement Vincent Van Quickenborne.

Hoe pakken we dit aan?

Voor burgers maken we het mogelijk om te investeren in zonnepanelen, ook al hebben ze er het dak niet voor. Daarom vragen we aan alle lokale overheden om alle geschikte daken van stads- en gemeentegebouwen vrij te geven voor zonnedelen. Bij het project van zonnedelen in Kortrijk werd in minder dan 1 uur 250.000 euro geïnvesteerd. Zo creëren we een boost in de productie van zonne-energie, wordt het geld bijeengebracht door geïnteresseerde burgers en krijgen zij een mooi rendement op hun investering.

West-Vlaanderen is dé economische motor, met veel bedrijven en dus ook veel daken. De bedrijven stellen hun daken ter beschikking om deze om te vormen tot zonnedaken. We laten hun werknemers of buurtbewoners mee participeren. ‘Als bedrijfsleidster zet ik volop in op het plaatsen van zonnepanelen op onze bedrijfsgebouwen, zoals hier in Oudenburg. Een kwestie van gezond verstand!’ aldus Kathleen Verhelst, onderneemster en 2de plaats op de Kamerlijst.

Voor drie bijzondere sectoren gaan we voor creatieve acties: Alle scholen krijgen zonnepanelen op hun daken (waar technisch mogelijk). Dit financieren we met crowdfunding vanuit de ouders en hun leerlingen. Landbouwers krijgen een renteloze lening of premie als ze een asbestdak moeten verwijderen om zonnepanelen te installeren. Warenhuizen stimuleren we om hun klanten te laten mee-investeren en met de opbrengst bijvoorbeeld korting te krijgen bij aankopen.
Wind

De grote windmolenparken op de Noordzee leveren nu al energie voor 1,3 miljoen gezinnen. We laten via een aanbesteding de markt volop spelen om in totaal de capaciteit van de windmolens op zee te verdubbelen tot zowat 4 GW tegen 2030 en dit zonder subsidies. Zo zullen die windmolens 100% van de energiebehoefte van alle Belgische gezinnen dekken. Dit kan dankzij de durf, innovatie en kennis van onze bedrijven.

West-Vlaanderen is de meest windrijke provincie van Vlaanderen. Toch bengelt West-Vlaanderen aan de staart van de provincie-ranking wat windmolens op land betreft. Dit potentieel willen we maximaal benutten. ‘Binnen vijf jaar willen we met deze windcapaciteit alle West-Vlaamse gezinnen van energie voorzien. Elke grote windmolen op land wordt voortaan gebouwd mét burgerparticipatie. Zo vergroten we het draagvlak’ zegt Bart Tommelein. Daarnaast stimuleren we kleine en middelgrote, bijvoorbeeld op landbouwbedrijven en de vele bedrijventerreinen. Ze garanderen bedrijven dag in dag uit een hernieuwbare energiebevoorrading.

Water en Innovatie

We geloven rotsvast in innovatie. Het energielandschap verandert dagelijks. Opslag is de sleutel voor decentrale hernieuwbare energieopwekking. ‘Via de Blauwe Cluster in Oostende zetten we volop in op innovatie. Niet alleen met windenergie op zee, maar ook met drijvende zonnepanelen, onderzoek naar golf- en getijdenenergie en op termijn een heuse waterstoffabriek’ besluit Bart Tommelein.

Nieuwbouw en renovatie

Alles begint natuurlijk bij energie-efficiëntie: de goedkoopste en groenste energie is diegene die je niet moet opwekken of verbruiken. Het woningpark in West-Vlaanderen is erg verouderd. Eén op vier van onze woningen dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Vandaag bestaat al een btw-verlaging voor de sloop en heropbouw van woningen in Brugge, Oostende, Kortrijk en Roeselare. Volgens een studie van de KU Leuven zorgde dit voor een stijging van het aantal sloopvergunningen met 20%. ‘We zetten dan ook volop in op de sloop en heropbouw van deze woningen, en verlagen de btw hiervoor van 21% naar 6%. Ook het btw-tarief op energiezuinige investeringen (warmtepomp, isolatie, …) gaat naar 6%. Dit is niet enkel goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van de mensen’ aldus Kathleen Verhelst.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.