zonnepanelen

“Zonnepanelen moeten en zullen rendement behouden met digitale meter”

Posted on Posted in Energie

De digitale meter moet en zal het rendement van zonnepanelen behouden. Daarin is Vlaams minister van Energie Bart Tommelein formeel. In het ontwerpdecreet is beslist dat er voor de bestaande installaties (in dienst genomen tot eind 2020) een overgangsregeling komt waarbij je de terugdraaiende teller behoudt gedurende 15 jaar vanaf de indienstname. Bart Tommelein: “We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niet terug afbreken.”

Vanaf 2019 start de uitrol van de digitale meter. Van bij het begin heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein daarbij een compensatieregeling voorzien voor de terugdraaiende teller. In het ontwerpdecreet is dat principe duidelijk opgenomen: de digitale meter blijft voor de bestaande installaties (in dienst genomen tot eind 2020) 15 jaar vanaf de indienstname van de zonnepanelen virtueel terugdraaien.

Hoe de compensatieregeling wordt berekend op het niveau van de distributienettarieven, is echter een bevoegdheid van de VREG. Het is dus aan de regulator om te beslissen op welke manier het rendement van de zonnepanelen behouden blijft. Dat kan op twee manieren. De digitale meter zou álles virtueel terug kunnen draaien, ook het nettarief, dan blijft de situatie zoals vandaag. Of de VREG zou kunnen beslissen om enkel nettarieven aan te rekenen op wat mensen van het net gebruiken, de reële afname dus. Dan zal de teller niet terugdraaien op het deeltje van het distributienettarief, maar dan verdwijnt wel het prosumententarief. Ook dan blijft het rendement dus zoals vandaag.

Bart Tommelein: “We zijn hierover in overleg met de VREG. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Eén ding is zeker: zonnepanelen moeten en zullen hun rendement behouden met de digitale meter.”

Pas digitale meter voor zonnepanelen als er duidelijkheid is

Voor nieuwe installaties vanaf 2021 werkt de Vlaamse regering aan een alternatief compensatiesysteem. De teller zal niet langer terugdraaien maar mensen zullen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten. Wie al zonnepanelen had, zal – als hij/zij dat zelf wil – kunnen overstappen van de terugdraaiende teller naar dit nieuwe systeem. Hernieuwbare energie moet immers zoveel mogelijk lokaal verbruikt worden op het moment dat de zon schijnt en de wind waait. De terugdraaiende teller is daarvoor geen stimulans. Opslagcapaciteit én een precieze berekening op je verbruik dankzij een digitale meter zijn dat wel.

“We hebben de digitale meter nodig voor de energietransitie, uitstel zou daarom geen goede zaak zijn. Maar er zullen pas digitale meters komen voor zonnepanelen als er duidelijkheid is”, aldus Bart Tommelein. “We hebben het vertrouwen in zonnepanelen steen voor steen moeten heropbouwen, dat laat ik niet terug afbreken.”

42 thoughts on ““Zonnepanelen moeten en zullen rendement behouden met digitale meter”

 1. minister, ik heb zonnepanelen, heb jaaropbrengst van 5.000 kwh. ik verbruik 3.000 kwh jaarlijks. de rest gebruik ik voor verwarming v/ d badkamer, keuken en slaapkamer. Op die manier kan het verbruik op aardgas verminderen. dit is dan meegenomen voor het milieu (minder CO2 uitstoot) dus vervang onze huidige terugdraaiende meter niet. dus huidige laten staan voor zonnepanelen is voor ieder een win-win operatie. ook voor het milieu.
  Vriendelijke groeten: G. Wyckman, Germinal 26, Ronse

  1. Dag Guido, ik heb mij ongelofelijk hard ingezet om iedereen terug vertrouwen te geven in het investeren in zonnepanelen. Ik ga dat niet laten teniet doen. Voor één klein deeltje is de VREG bevoegd, het is nu aan hen om te beslissen. Beide opties zorgen er wel voor dat het rendement van de zonnepanelen behouden blijft.

  2. Ongelofelijk! Ik heb zojuist de reden moeten aanhoren, op het nieuwsbericht van één TV, dat de VREG zo snel mogelijk een digitale meter voor het elektriciteitsverbruik gaan plaatsen en dat de gezinnen die zonnepanelen hebben laten plaatsen eert aan bod zullen komen. De overproductie aan elektriciteit die deze gezinnen nu soms, op het net zetten, zijn ze vanaf de plaatsing vanaf die digitale meter verloren. Die groep investeerders, die naar de overheid luisterden, na de zoveelste aanbeveling door die overheid, want die gezinnen moeten meehelpen voor de productie van groene stroom. Die VREG ambtenaar, kleineert en lacht al die gezinnen, die tot investering in opwekking van groene stroom zo flagrant in hun gezicht uit. Hij zegt letterlijk, die gezinsleden moeten hun overproductie aan energie maar gebruiken als die overproductie zich voordoet, als ze dat niet doen, ligt dat aan henzelf. Als ze dat doen, gaan ze er nog meer voordeel uithalen als dat ze nu doen. Dat ze die gek al die leugens op TV laten zeggen, en daar niemand mijn bedenkingen laat over zeggen, daaraan ziet u hoe de bevolking door zo’n leugenaars worden gehersenspoeld.
   En dan zijn opmerking, het net kan die overproductie niet aan. Hij kleineert de bevolking dan nogmaals, de gezinnen die, die investeringen hebben gedaan, en zonnepanelen hebben laten zetten moeten daar wel enorme bedragen betalen, om die energie op het net te mogen zetten. Hij zegt niet, dat die net-gebruikskost, dan eerlijkheidshalve zou moeten afgeschaft worden. Ja, eerlijkheid bestaat al lang niet meer, maar die georganiseerde gereglementeerde diefstal, die zo zal ontstaan, zal door de VREG wel met stelende handjes door hen goedgekeurd worden. De VREG zal zeggen: “Zwijgt daarover, dan zijn ze wel zo stom, dat ze dat niet door hebben.
   Die ongelofelijke prietpraat, die hij dan nog verkoopt, door te zeggen dat ze enorme investeringsuitgaven moeten doen, om die overproductie aan elektriciteit te kunnen verwerken. In welke eeuw leeft die man. De productie door de elektriciteit leveranciers in België is praktisch tot nul gedaald. Elk moment kan de bevolking in België zonder stroom vallen, dat wil wel zeggen dat in deze moderne tijd de Belgische bevolking door de koude kan sterven, omdat de verwarming niet meer werkt. We kunnen dus ’s nachts in het donker bevriezen. Snapt die man niet dat de som van alle energie opwekkers niet zal volstaan, om alle wagens op elektriciteit te laten rijden. Als die woordvoerder van de VREG zegt, dat ze geen nieuwe investeringen in het elektriciteitsnet willen doen, is het einde voor België nabij. Dat de politici de elektriciteit productie in dit land niet ernstiger benaderen dan nu ziet het er voor België zeer slecht uit. In Rusland is men op dit ogenblijk 23 nieuwe nucleaire centrales aan het bouwen. Zelfs in Japan zijn ze na de gekende dramatische gebeurtenissen, toch terug bezig met een zestal nieuwe nucleaire elektriciteitscentrales. Als men het wereldwijd bekijkt, is men bezig honderden nieuwe nucleaire elektriciteitscentrales aan het bouwen, denk ook maar aan China en nu vooral India. De Groenen en de SPA zorgen er op dit ogenblik voor dat wij in de toekomst zeer dure elektriciteit in het buitenland zullen moeten kopen, en die zal dan worden geproduceerd door nieuwe nucleaire elektriciteitscentrales, in alle ons omringende landen.
   Politici schiet wakker a.u.b. en overschrijd jullie onderliggende strijd of positionering eens in het belang van de bevolking. Ziet a.u.b. toch eens in dat dit land niet kan zonder een vijftal nieuwe nucleaire elektriciteitscentrales, alleen al een wagenpark op elektriciteit eist een verdrievoudiging van onze elektriciteitsproductie.

 2. Dan zal de teller niet terugdraaien op het deeltje van het distributienettarief, maar dan verdwijnt wel het prosumententarief. Ook dan blijft het rendement dus zoals vandaag.>>klopt niet want mijn warmtepomp heb ik in de winter nodig en dan heb ik afname. En mijn elektrische auto is overdag als de zon rijdt meestal onderweg.

  1. Dag Bart, het is nog te voorbarig om besluiten te trekken. De VREG moet eerst nog beslissen wat zij met de distributienettarieven gaat doen. Afhankelijk van deze beslissen zal bekeken worden of andere maatregelen getroffen moeten worden. Het is te vroeg om hier uitspraak over te doen. Een beslissing van de VREG wordt verwacht in september.

 3. Beste meneer Tommelein,

  Zolang uw “slimme” teller niet omgekeerd kan tellen komt dat spul gewoonweg mijn huis niet binnen. Je zou denken dat een “slimme” teller méér kan dan dat oude mechanische spul ! Blijkbaar niet… Als u maar 15 jaar rendement rekent voor zonnepanelen, wie zal dan verder profiteren van de opbrengst van mijn installatie? Wij gaan met 2 werken (In België kan dat niet anders als je een beetje comfortabel wil leven…als je een scheet laat moet je al belasting betalen…). Hoe moeten wij dan in godsnaam de opbrengst van de panelen overdag opgebruiken? En maar pushen om alternatieve energie op te wekken… Toestellen overdag laten draaien als niemand thuis is, is geen optie . Voor de zoveelste keer is de gewone mens weeral in ’t zak gezet…
  En die compensatie? Haha, wat een mop!
  Een compensatie kan alleen maar eerlijk zijn bij een reële opmeting!
  Deze met hele fabrieken vol met panelen zullen daar alweer geen last van hebben…die verbruiken toch overdag! Ik heb geen Tesla (waarvoor dan ook nog eens subsidie gegeven wordt!)staan aan mijn fabriek om die overdag op te laden ….
  Ik heb het zo een beetje gehad met die donkerblauwe regering die alleen maar wetten uitvindt voor de gegoede burger.

  Lieven Soenens.

  1. Het is aan de VREG om te beslissen of de teller ook terugdraait op het onderdeeltje distributienettarieven. Voor de rest zal het principe van de terugdraaiende teller worden behouden.

   1. En wie is de VREG? Ik bedoel wat een personen zijn dat? (Ze worden gecontroleerd door de Vlaamse regering) zegt dit niet alles? Ik kan mij niet van het idee ontdoen dat deze de goede “richting” gewezen worden door de regering en de energie maatschappijen. En waar is mijn post die ik hier geschreven had van 2 september naartoe?

    1. Dat is nochtans een onafhankelijke regulator die onder controle van het Vlaams parlement staat. Dus niet enkel onder controle van de meerderheid.

   2. Het is altijd de VREG, de regulator. Kom on hé, het gaat over onze portefeuille en of dat nu de Vlaamse regering is of de regulator, het gaat over ons. Probeer ons niets wijscte mzken, met uwe trallala zijn de mensen niet in de mood omver nu te leggen. En wie er heeft, zoals ik bv, die voelt zich gepakt. Jullie veranderen de spelregels tijdens de match. SCHANDALIG GEWOON.

 4. Mr Tommelein, we hebben lang overwogen om zonnepanelen te plaatsen. We hebben ons laten inspireren door Uw pleidooi voor deze alternatieve energiebron en ze zijn dus geplaatst vorige maand Juli tot ons grote genoegen, de teller draait terug en zijn/waren(?) overtuigd van deze visie. Echter voelen we ons sinds een paar dagen minder zeker over onze beslissing. De berichtgeving rond die “slimme meter” is niet van aard om iedereen op de ingeslagen weg te laten voortgaan…we zien plots opnieuw “Turteltaks”-scenario’s opdoemen, weet U nog toen mensen die geen zonnepanelen bezaten plots mee moesten betalen om een subsidieput mee te helpen delgen…U begrijpt mij alvast. Daarom geachte Heer, U zit een positie om de zaken te sturen in de goede zonnerichting. De overheid blijkt een onbetrouwbare partner te zijn…we vertrouwen op U als persoon! Onze zonnepanelen terug laten weghalen is geen optie…het kostte ons 7000€…!

  1. Dag Philippe, zoals je aanhaalt heb ik er alles aan gedaan om mensen te overtuigen dat zonnepanelen een rendabele investering zijn. Ik ga dat zeker en vast niet laten teniet doen door doemberichten. De VREG moet een beslissing maken maar hoe dan ook moet het rendement behouden blijven. Daar zal ik over waken.

 5. Samenlevingssystemen gebaseerd op de staat verzamelt van u al uw gegevens en zal u daarop persoonlijk informeren, belasten, beboeten, …zijn zoals URSS, SAPD, de katholieke kerk, gelijkaardige Islam, …
  Als telg van oeroude liberalen (absoluut in gedachten althans) aanvaardt ik dit niet zone absolute liberalen voorwaarden.
  Geen fascisme of een andere vorm van dictatuur.
  Bij verplichte installatie van enige slimme meter ontkoppel ik mij van ieder fascistisch geinspireerd net.
  Dus eigen water, elektriciteit, afval, …

  En uiteraard zoals het een fascistisch regime betaamt zullen dergelijke misdadigers worden opgespoord en bestraft.

  OVLD liberaal ? Met onomstotelijke bewijzen op tafel komen.
  Het huidig discours is groen-nationalistisch of socialistisch-nationaal.

  1. Freddie, we zijn bij de laatsten in Europa om een digitale meter in te voeren. De analoge modellen worden zelfs niet meer gemaakt. Een alternatief is dus noodzakelijk, zeker als we de energieomslag willen maken.

 6. Beste,

  Houden jullie rekening bij het definieren van een compensatie regeling voor zonnepaneel eigenaars waarbij de prosumer tax afgeschaft wordt dat de beschermde afnemers geen prosumer tax betalen. Zij dreigen anders bij dergelijke regeling een hogere factuur te krijgen.

  Met vriendelijke groeten

  1. Dag Dominiek, dat is de bevoegdheid van de VREG, ik kan daar niet in tussen komen. Zij hebben echter nog geen beslissing gemaakt, ik volg dat alvast op. Als je nog vragen zou hebben mag je altijd mailen naar info@vreg.be

 7. Beste,

  Ik heb toch een bedenkingen bij een mogelijke beslissingen van de VREG i.v.m. compensatieregeling voor zonnepanelen en de invoering van de digitale meter.
  Ervan uitgaande dat de jaar afname 3394kWh is, en de injectie 2235kWh is, en de PV productie 6354kWh is, en het verbruik 7513kWh is.
  Dan is het rendement van deze installatie met terugdraaiende teller en prosumententarief van 500,00Euro, bij een energie prijs van 0,26Euro per kWh (waarvan 0,06Euro Productie energie en 0,20 netvergoeding en taxen) (1159kWh*0,26)+500Euro=801,34Euro.
  Bij een reële afname is dit 3394kWh*0,26=882,44Euro, dit zonder het prosumententarief.
  In deze omgeving is dit dus 882,44Euro-801,34Euro=81,10Euro meer dan nu, het rendement is dus NIET zoals vandaag. Bij een afrekening per 15 min of per dag, maand i.p.v. jaarlijks is het alleen erger.
  De beste opmerking die ik op het net las “Tarieven baseren op afname en injectie is als of men een huis wil bouwen op los zand”.

  Ik kan mij vinden in de opmerking dat we de digitale meter nodig hebben voor energietransitie en dat men hernieuwbare energie zoveel mogelijk lokaal moeten verbruiken alsook dat de terugdraaiende teller GEEN stimulans is voor de decentrale energieopslag.
  Momenteel is er GEEN duidelijkheid i.v.m. capaciteitstarief, Prosumententarief en het aandeel van de net vergoeding plus heffingen bij gebruik van decentrale energieopslag.

  Wat is de lange termijn visie van het Vlaams Parlement of is die er niet?
  Mvg,
  Peter

  1. Dag Peter, dat is voorbarig, er werd nog geen beslissing genomen door de VREG. Het is aan hen om een beslissing te nemen over het terugdraaien van de distributienettarieven en over het eventuele invoeren van een capaciteitstarief.

 8. Beste en/of Bart,

  Ik heb anderhalf jaar een zonnepanelen-installatie van 3.42 KWp.
  Beetje uitgesteld ingestapt wegens esthetische van mijn rustiek dak.
  Mijn verbruik is gemiddeld ongeveer 4.25KWhr/jaar.
  Met een opbrengst van 3,15 KWhr op jaarbasis en een terugdraaiende teller.

  Als ik mijn prosumententarief bij mijn investeringskost ( 4800€ ) plaats is mijn terugverdien periode ongeveer 12 jaar.
  Hopelijk dan geen problemen met mijn omvormer.

  !!!!!! Zo kun je toch geen zonnepanelen promoten !!!!!

  Ik vind het gewoon jammer dat het prosumententarief ook moet betaald worden door zonnepaneel-eigenaars zonder opbrengst-certificaten.

  Hopelijk plaatsen ze de slimmemetertellers dan ook eerst bij de mensen met certificaten.
  Want 1- ze krijgen geld, 2- ze stoken gratis met elektrische verwarming om de terug gedraaide teller terug op nul te krijgen.

  Mag of kan ik een reactie vragen?

  Nota: nu krijg ik geen exel-bijlage toegevoegd:-)

  Mvg Vanhoutte Patrick
  B-8610 Kortemark

  1. Dag Patrick, energieprijzen stijgen in de toekomst, waardoor je meer bespaart en je investering dus sneller terugverdient. Je betaalt een prosumententarief omdat je dubbel gebruik maakt van het net. Je zet er elektriciteit op en haalt er ook van af. Dat is voor iedereen met zonnepanelen gelijk. Wie geen zonnepanelen heeft betaalt ook voor het gebruik van het net.

   1. Dus je moet betalen om je eigen elektriciteit gratis weg te geven? Dan leg ik de ‘plong’ af als ik niet thuis ben, dan hoef ik niet te betalen om mijn eigen groene energie waarin ik aanzienlijk geïnvesteerd heb weg te geven en laat ik het helaas (voor het milieu) liever verloren gaan.

 9. Tot wanneer loopt het prosumententarief? Als de digitale meter er toch komt dan gaat dit toch vervallen?Heeft u enig idee wanneer we daar een antwoord/oplossing op mogen verwachten, want de tijd tikt richting 2019 en niemand weet al iets deftig over de zogezegde modaliteiten van alles!! Kan u iets laten weten? Gisteren nog 25 minuten aan de telefoon gehangen met infrax, ook noppes, die weten ook nog van niets,enz….
  Wij hebben reeds zonnepanelen van in 2008, betekent dit dat ik nog maar vijf jaar van men terugdraaiende teller kan genieten of haal ik zaken door mekaar?

  1. Dag Erhard, het prosumententarief is de bevoegdheid van de VREG en niet van mij. Ik kan daar niet in tussen komen. De VREG zou in september een beslissing moeten maken. Het is te vroeg om daar uitspraken over te doen. Wat betreft het terugdraaien van de teller zal je daar inderdaad nog 5 jaar kunnen van genieten. Daarna komt er een ander compenserend systeem.

 10. Wij zijn geintereseerd in de aankoop van een pv installatie maar zolang er geen duidelijk is gaan we dit niet doen . Wij verwarmen met elektriciteit en als de terugdraaiende teller niet gecompenseerd wordt met een evenredig systeem zal dit niet doorgaan . Wij hebben de elektriciteit s avonds nodig wanner de pv installatie niets meer levert om dan van het net te halen aan de prijs van nu denk ik dat dit geen goede investering zal zijn wij wachten tot er duidelijk is anders wordt er niet !!! Geïnvesteerd dus so spoedig mogelijk duidelijkheid aub

 11. Dag Minister,

  “Of de VREG zou kunnen beslissen om enkel nettarieven aan te rekenen op wat mensen van het net gebruiken, de reële afname dus. Dan zal de teller niet terugdraaien op het deeltje van het distributienettarief, maar dan verdwijnt wel het prosumententarief. Ook dan blijft het rendement dus zoals vandaag.”

  Aangezien we maar 28% effectief zonne energie onmiddellijk gebruiken gaat het vervallen van het nettarief nooit de extra kost van het afhalen van het net kunnen compenseren. Heb ik dus een kat in een zak gekocht ?
  Ik moest wegens beperkt dakoppervlak een duurdere installatie kopen die 10 jaar terugverdientijd gaat nodig hebben. Indien het bovenstaande optie wordt ga ik dus nooit mijn investering terug krijgen en kan ik beter de zonnepanelen afbreken en verkopen.

  mvg,

  1. Dat is te vroeg om daar op te reageren. Ik wacht op de beslissing van de VREG. Ik kan je alvast verzekeren dat ik binnen mijn bevoegdheden er alles zal aan doen om het rendement te behouden.

 12. beste,

  Het is september. Waar blijft de uitslag ? Waarom kan men met alle gemak de burger op zijn paard zetten maar wanneer er juist duidelijke informatie nodig laat men deze weeral in de steek. Met grote spijt heb ik zonnepanelen gekocht . Slechtste beslissing ooit en ik raad het nu ook iedereen af.

  1. Ben, wij verwachten een beslissing van de VREG in september. Het is aan hen om hierover te communiceren. Ikzelf wacht ook hun beslissing af. Ik zal binnen mijn bevoegdheden er alles aan doen om het rendement van zonnepanelen te behouden.

 13. Beste,
  als gloednieuwe firma posetron zijn we actief in de energieopslag met voornamelijk batterijen als opslagmedium.
  Is het mogelijk om een zicht te geven op een mogelijke compensatie voor de aanschaf voor storage? er werd vorig jaar reeds melding gemaakt van een financiële ondersteuning. Zoals gezegd is het plaatselijke opwekken en verbruiken van elektriciteit de beste optie voor het distributienet en de verbruiker. Smart Storage in combinatie met PV lijkt me dan ook de ideale investering, zeker voor nieuwe installaties.
  voor particuliere installaties is echter een financiële tegemoetkoming nodig om de pay back time binnen aanvaardbare grenzen te krijgen.

  Graag uw mening.

  mvg,
  Thewis Marc

 14. Zal ik met een slimme meter mijn overschot aan geproduceerde elektriciteit met zonnepanelen kunnen aftrekken van het verbruik van een tweede verblijf waar ik geen zonnepanelen kan installeren. En waarom kan dit nu al niet?

  1. Dag Dirk, dat is niet voorzien. Maar zoals je weet ben ik volop bezig met alle mogelijkheden te onderzoeken om het zonnedelen in Vlaanderen mogelijk te maken. Dat is iets wat ik zeker en vast kan meenemen.

 15. Beste,

  We zijn ondertussen eind september. Wat heeft de VREG beslist over de distributienet tarieven? Alvast bedankt.

  MVG

  1. Die vraag stel je best aan de VREG zelf. We hebben besloten om de invoering van de digitale meter uit te stellen zolang er geen duidelijkheid is voor wie zonnepanelen heeft. Ik laat die mensen niet in de steek.

 16. wanneer komt er eindelijk eens een beslissing over de terugdraaiende teller ivm zonnepanelen. het is bijna 01/01/2019 en de heer Tommelein zal burgemeester worden.Kunnen wij jullie wel vertrouwen?

  1. Ik ben duidelijk geweest, zolang er geen duidelijkheid is dat wie zonnepanelen heeft zijn rendement kan behouden wordt de digitale meter niet ingevoerd bij wie zonnepanelen heeft.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.