185.000 bezoekers vieren maritiem feest op Oostende voor Anker

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Het gratis maritiem festival Oostende voor Anker overspoelde van 19 tot en met 22 mei 2022 de Stad aan Zee opnieuw met tweemasters, driemasters, schoeners, barken en platbodems. Vier dagen lang was Oostende het epicentrum van het maritiem erfgoed en stond de stad aan zee opnieuw in het teken van de scheepvaart. Na een verplichte corona-pauze van 2 jaar kwamen meer dan 185.000 bezoekers langs om de maritieme sfeer op te snuiven.

Het maritiem festival kon dit jaar opnieuw uitpakken met een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten en optredens en dat kon duidelijk heel wat bezoekers aantrekken. Na twee jaar afwezigheid kon er opnieuw genoten worden van de unieke sfeer in de Oostendse binnenstad. Op vier dagen tijd bezochten 185.000 mensen het festival, het grootste in zijn genre aan de Noordzee.

Burgemeester Bart Tommelein: “ We blikken terug op een zeer geslaagde vierdaagse van  Oostende voor Anker met 185.000 bezoekers. Duizenden gezinnen zakten af naar de Vindictivelaan, de Visserskaai, het Sint-Petrus- en -Paulusplein, de verschillende dokken en jachthavens voor een mix van authenticiteit, muziek en schepen. Oostende voor Anker zorgde weer voor een ongeëvenaarde sfeer en het wordt nu al uitkijken naar een volgende editie.”

Oostende voor Anker kon dit jaar voor het eerste de Gulden Leeuw strikken om naar het festival af te reizen. Ook de aanwezigheid van de Dunkirk Little Ships, die de oversteek van het Kanaal waagden met hun absolute parels van de zee, was een exceptionele toevoeging aan het programma. Aan de Cruisekaai kon je een bezoek brengen aan echte kathedralen van de zee, terwijl de Kamper Kogge en de Hydrograaf opnieuw hun rentree maakten in het Mercatordok. Alles samen waren er dit jaar meer dan 150 schepen, die naar Oostende afreisden en hun schip open stelden voor het publiek.

Curator Hubert Rubbens: “Ik kan het haast niet geloven dat we opnieuw zo’n enorme opkomst hadden dit jaar. Met het volledige team keken we er intussen al jaren naar uit om gewoon te doen wat we best kunnen. Als je dan kan rekenen op 185.000 bezoekers, dat weet je dat heel wat bezoekers hier net zo op zaten te wachten. Mensen die nog geen tijd hadden om de expo van Magellaan te bezichtigen kunnen dit trouwens nog doen tot 6 juni.” 

500ste verjaardag van de wereldexpeditie van Magellaan en Elcano

Tijdens deze editie werd er ook uitgebreid ingegaan op de 500ste verjaardag van de wereldexpeditie van Magellaan en Elcano. In de Anglicaanse Kerk wordt er een unieke collectie zee- en wereldkaarten en artefacten getoond, uitgeleend door het Spaanse Geografisch Instituut. Deze expo is gratis te bezoeken en loopt nog tot en met maandag 6 juni.

Oostende voor Anker 2023

De volgende editie in 2023 zal plaatsvinden van 1 tot en met 4 juni.