Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

60% marktaandeel is een vooroorlogs cijfer!

Vlaamse Radiomarkt
60% marktaandeel is een vooroorlogs cijfer.

Vandaag heeft de CIM de luistercijfers voor de Vlaamse radiomarkt bekend gemaakt tijdens de periode 1 april tot 23 juni. Daaruit blijkt dat de VRT met haar 5 radionetten nog steeds ongeveer 62% marktaandeel bekleed. Volgens Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) is het tijd om deze vooroorlogse situatie onder de loep te nemen met de bedoeling een eerlijke en concurrentiële radiomarkt tot stand te brengen. Tommelein vindt dat de discussie hierover nu moet starten, aangezien in 2016 een nieuw frequentieplan moet worden opgesteld.

De liberale mediaspecialist wil in het Vlaams parlement zo snel mogelijk nagaan op welke manier de radiomarkt zo eerlijk mogelijk kan worden georganiseerd. Tommelein: “In 2016 moet een nieuw frequentieplan worden opgemaakt. Dit is een uitgelezen kans om de hele radiomarkt te hervormen en de private sector meer ruimte te geven. De VRT brengt zeker goede radio, maar marktaandelen van meer dan 60% zijn niet meer van deze tijd. De FM-band zal ook de komende jaren een belangrijk distributiekanaal voor radio blijven. Maar ze is beperkt in ruimte. Daarom moet de verdeling op een billijke manier gebeuren . Radio wordt immers steeds belangrijker binnen een crossmediale context. Niet alleen voor zelfpromotie, maar eveneens om optimaal inkomsten te verwerven. Dat moet de kwaliteit van het hele medialandschap in Vlaanderen ten goede komen.

Tommelein roept minister Lieten dan ook op om snel met de resultaten van haar onderzoek over het radiolandschap in Vlaanderen naar het Parlement te komen. “Minister Lieten heeft aangekondigd dat ze medio 2013 met de resultaten van de onderzoeksopdracht die KPMG moet uitvoeren naar de commissie zou komen. Medio 2013 is misschien een ruim, maar geen eindeloos rekbaar begrip. We moeten dit najaar de discussie kunnen aanvatten met de collega’s, om een grondige herziening tegen 2016 te kunnen voorbereiden”, aldus Bart Tommelein.

Tot slot vindt Tommelein het opvallend dat de zenders van de VRT die het nauwst aansluiten bij de radionetten van de commerciële spelers aan marktaandeel winnen, terwijl informatiezender Radio 1 met een daling van 2% een serieuze terugval kent. “Het is niet de eerste taak van de VRT om dingen te doen die private mediabedrijven even goed kunnen. De kernopdracht van de publieke omroep is kwaliteitsvolle informatieprogramma’s maken. Radio 1 is hiervoor het kanaal bij uitstek. Er gaat bij mij dan ook een alarmlichtje knipperen, als ik merk dat net die zender bijna 2% marktaandeel en een bereik van bijna 100.000 mensen verliest. De VRT moet de focus juist leggen”, zo merkt de liberaal op.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.