elektrische auto wordt opgeladen

Aanvraag premie elektrische wagen eenvoudiger

Posted on Posted in Energie

De Vlaamse Regering keurde vrijdag op voorstel van minister van Energie Bart Tommelein een aanpassing aan het energiebesluit goed. ‘We vereenvoudigen de procedure om een premie voor een elektrische wagen aan te vragen. De aanvraag zal voortaan in één stap gebeuren in plaats van twee. En we zorgen ervoor dat wie de premie misliep, die alsnog kan krijgen’, aldus Tommelein.

De zero-emissiepremie dient om de kloof in aankoopprijs tussen een conventioneel voertuig en een emissievrij model – elektrisch of waterstof – te verkleinen. Doel is de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact van het verkeer op het klimaat te reduceren. Wie vanaf 1 januari 2016 tot nu een elektrische wagen aankocht en de premie wilde ontvangen, moest een aanvraag in twee stappen doorlopen: een dossier indienen bij de aankoop en een bij de ontvangst van de auto. Tientallen Vlamingen vergaten die tweede stap en liepen zo de premie mis.

Snelle aanpassing

Eind oktober was Vlaams minister van Energie Bart Tommelein duidelijk, na de opmerkingen van de Vlaamse ombudsman gaf hij meteen aan dat hij dit probleem snel zou oplossen. Vandaag, zes weken later, keurde de Vlaamse Regering zijn voorstel goed: het systeem om de premie voor een elektrische wagen aan te vragen wordt eenvoudiger en wie de premie misliep zal hem alsnog kunnen krijgen.

Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe aanvraagprocedure in, we gaan van een procedure in twee naar een procedure in één stap en de indiener krijgt meer tijd. Toekomstige aanvragers moeten zich alleen nog binnen de drie maanden na de eerste inschrijving van het voertuig aanmelden, via een webapplicatie van het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Bart Tommelein: ‘Milieuvriendelijke voertuigen zijn belangrijk voor ons milieu én onze gezondheid. Met de eenvoudigere procedure zorgen we ervoor dat we nog meer mensen bereiken. En in één beweging zorgen we ervoor dat wie de premie dit jaar misliep door de te strikte procedure, dat geld alsnog kan krijgen. Wie kiest voor een emissievrije wagen belonen we daarvoor.’

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.