Aanwezigheidsregistratie in de vleesverwerkende sector

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Aanwezigheidsregistratie in de vleessector
Aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Op woensdag 30 maart heeft staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein een bedrijfsbezoek gebracht aan het vleesverwerkend bedrijf Westvlees, om te bekijken hoe de aanwezigheidsregistratie werkt in de praktijk. De verplichte digitale aanwezigheidsregistratie in de vleesverwerkende industrie is één van de maatregelen die de regering neemt in de strijd tegen sociale dumping. Ze is sinds begin dit jaar van kracht en verhoogt de efficiëntie van de inspectiediensten.

Bekijk hier mijn interview in het journaal.

De vleesverwerkende industrie is belangrijk voor de Belgische economie en tewerkstelling. Het gaat om bijna 400 bedrijven, waarvan 140 slachthuizen, en ongeveer 12.700 werknemers. Net zoals de bouw- en transportbedrijven hebben ook vleesverwerkende bedrijven sterk te lijden onder oneerlijke concurrentie en sociale dumping vanuit het buitenland. Vooral in de slachthuizen botsen onze inspectiediensten op heel wat inbreuken. Van de 268 gecontroleerde werknemers in 2015, was er 22% in overtreding. Bij de buitenlandse werknemers liep dat op tot 72%, bijna de helft beschikte niet eens over het voor gedetacheerde werknemers verplichte A1-formulier (dat aantoont dat de werknemer sociale zekerheid betaalt in het land van oorsprong).

‘Door de aanwezigheidsregistratie, die er kwam op vraag van de sector zelf, beschikken de inspectiediensten nu over meer gegevens om gericht te controleren. Op die manier verhogen we de efficiëntie van onze controles’, aldus Bart Tommelein. ‘Ook buitenlandse werknemers, zelfstandigen en onderaannemers moeten zich voortaan verplicht registreren. Alleen zo kunnen we de oneerlijke concurrentie in de sector bestrijden.’

Op maat van de sector

‘De aanwezigheidsregistratie voor de slachthuizen, uitsnijderijen en de vleesverwerkende bedrijven is echt op maat gemaakt van de sector. Ze kwam tot stand in nauw overleg met de sociale partners en de administraties. Ik ben ervan overtuigd dat we op die manier tot de meest efficiënte maatregelen komen in de strijd voor meer eerlijke concurrentie’, besluit Bart Tommelein.

Slagerijen en supermarkten die geen eigen slachthuis hebben en louter vlees verkopen, moeten geen aanwezigheidsregistratie doen. ‘Het is niet in de slagerij om de hoek of in de lokale supermarkt dat we de grote sociale dumpingpraktijken vinden. We zadelen hen niet op met overbodige administratie’, aldus de staatssecretaris. Ook de landbouwbedrijven waar slachtingen worden gedaan, de zogenaamde hoeveslachterijen, worden uitgesloten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.