Armoedebestrijding & Oostendse zorgbehoevende centraal

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee
Sociaal Huis Oostende
OCMW-Raadsleden Ruben Pannecoucke & Danick Minne

Het meerjarenplan 2014-2019 van het Sociaal Huis bevat belangrijke impulsen voor de Oostendse zorgbehoevende’, dat vinden liberale OCMW-raadsleden Danick Minne en Ruben Pannecoucke.  ‘Het Sociaal Huis zal zich komende jaren verder concentreren op haar kerntaken: de bestrijding van de armoede in de stad en het helpen van Oostendenaars die zorgbehoevend zijn’. Open Vld Oostende reageert daarmee tevreden op de meerjarenplanning van het Sociaal Huis.

Minne en Pannecoucke (Open Vld): ‘Als liberalen zijn we er in geslaagd onze stempel te drukken op het strategisch meerjarenplan. De strengere aanpak van sociale fraude, het ‘housing first project’  en de snellere activering van de leefloners zijn enkele van onze prioriteiten. Het plan voorziet dan ook een oplossing op de reële noden van kansarme en zorgbehoevende Oostendenaars. Kwaliteitsvolle en betaalbare zorg voor diegenen die dit het meest nodig hebben, is het centrale uitgangspunt. Het Sociaal Huis blijft het bestuursniveau dat mensen in armoede het best kan begeleiden, zowel naar participatie aan het maatschappelijk leven, als naar integratie in de arbeidsmarkt.’

Een aantal prioriteiten voor de Oostendse liberalen die vervat zitten in de meerjarenplanning:

  • Zorgbehoevende Oostendenaars moeten zo lang mogelijk thuis zelfstandig kunnen blijven wonen. Aangepaste kwalitatieve en innovatieve thuiszorg die inspeelt op de reële noden wordt daarom nagestreefd en dit zowel op vlak van poets- als medische hulp maar ook inzake de veiligheid en maaltijdbedeling.

 

  • Er zal verder werk worden gemaakt van een snellere activering van de leefloners naar de reguliere arbeidsmarkt. Er worden extra taallessen georganiseerd voor anderstaligen en gerichte opleidingen georganiseerd zoals poetsopleidingen.

 

  • Oostende pakt uit met het housing first project’, een sociaal innoverend project dat de strijd tegen dakloosheid aanbindt. Het project is een actiepunt van het Federaal Plan tegen Armoede van Maggie De Block (Open Vld), staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding en wil ervoor zorgen dat daklozen opnieuw zelfstandig leren leven.

 

  • De sociale fraude in stad zal strenger worden aangepakt. Het fraudetraject zal continue worden geëvalueerd en er wordt intensief samengewerkt met stadsdiensten als wonen en burgerlijke stand om domiciliefraude aan te pakken en te voorkomen.

 

  • Voor de sociale kruidenier komt er samenwerking met de zelfstandige winkeliers in de wijk. Open Vld pleitte in dat kader voor een sociaal onderzoek. Wie na dit onderzoek in aanmerking komt, krijgt een winkelpas met een aangepast budget. De sociale kruidenier zal dus enkel worden ingezet voor wie het echt nodig heeft.

 

  • Betere samenwerking met armoedeorganisaties: Sociaal Huis Oostende zal hierbij een regiefunctie op zich nemen en intensief samenwerken.

 

  • Administratieve vereenvoudiging, digitalisering en samenwerking en synergie met de stadsdienst op vlak van werking en organisatie.
Voor meer info

Ondervoorzitter Danick Minne: danick.minne@telenet.be of 0475/345806

OCMW-raadslid Ruben Pannecoucke: rpannecoucke@gmail.com of 0479/675039

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.