zonnepanelen

Bedrijven laten zonne-energie links liggen

Posted on Posted in Energie, In de pers


De Standaard – Pascal Sertyn I Bedrijven in Vlaanderen zijn minder geneigd om nog te investeren in zonnepanelen. Kregen ze daar dan geen subsidies voor?

De particulieren zijn zonne-energie aan het herontdekken. Ook al krijgen ze geen subsidies meer. Er liggen al meer dan 250.000 zonnepanelen-installaties op de daken van de Vlaamse huizen, meldde minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) gisteren. Die kaap werd overschreden na een fikse aangroei tijdens de eerste zeven maanden van 2016. Er kwam 10.698 installaties bij.

Maar bij bedrijven en de overheid stagneert de plaatsing van zonnepanelen. Het aantal heel grote installaties liep zelfs terug, vergeleken met de eerste helft van 2015. ‘De vernieuwde interesse bij de particulieren is goed nieuws, maar het wordt moeilijk om de doelstellingen te halen als er te weinig grote zonne-energie-installaties bijkomen’, erkent Tommeleins woordvoerster Margot Neyskens.

Voor Bram Claeys, de spreekbuis van de hernieuwbare-energiesector in Vlaanderen, is het duidelijk waar het schoentje wringt. ‘Bedrijven hebben de subsidie nodig om de investeringen terug te verdienen, maar worden om de zes maanden geconfronteerd met een herziening van de steun.’ Wat grote financiële onzekerheid veroorzaakt.

Terugdraaiende teller

Blijft de vraag waarom particulieren geen subsidie meer krijgen en bedrijven wel.

Dat heeft alles te maken met de terugdraaiende teller. Particulieren kunnen een investering in zonnepanelen veel makkelijker terugverdienen.

Ze sparen niet alleen de energiekosten uit, maar ook een deel van de distributiekosten en de heffingen.

Bij de bedrijven is dat niet het geval. Zij moeten de opbrengst van hun zonnepanelen slijten op de elektriciteitsmarkt. De prijs wordt gezet door de groothandelsprijs. ‘En die ligt veel lager vergeleken met de besparing die particulieren maken dankzij de terugdraaiende meter’, zegt Bram Claeys.

Of bedrijven helemaal niet meer investeren in zonnepanelen? Toch wel, verzekert de minister van Energie. Voorwaarde is wel dat ze het grootste deel van de productie van de panelen zelf kunnen verbruiken. Hoe energie-intensiever, hoe interessanter het dus is voor een bedrijf om zonnepanelen op het bedrijfsdak te leggen.

Tommelein gelooft dat hij met zijn voorstel om te gaan ‘zonnedelen’ ook minder energie-intensieve bedrijven ertoe kan aanzetten om weer zonnepanelen te leggen. Het leidende principe: de zonnestroom die het bedrijf zelf niet verbruikt, kan het kwijt aan werknemers, klanten of buren.

Ook zonnepanelen op overheidsdaken plaatsen was tot voor kort overigens niet vanzelfsprekend, omdat voor veel overheidsinstellingen dan hun vrijstelling van de grondbelasting in het gedrang kwam. Onlangs heeft de Vlaamse regering daar een mouw aan gepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.