Belgica inzetten voor onderzoek naar aquacultuur op de Noordzee

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Belgica 074Op vrijdag 10 juli 2015 heeft Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein een rondvaart gedaan met het onderzoeksschip de Belgica. Het schip speelt een grote rol in het Noordzeebeleid dat de Staatsecretaris wil voeren: ‘De komende jaren zet ik sterk in op ‘blue growth’. Nieuwe economische activiteiten zoals duurzame aquacultuur zijn daarbij cruciaal. Aquacultuur wordt wereldwijd steeds belangrijker. Met de Belgica wil ik wetenschappelijk onderzoek doen naar de mogelijkheden van aquacultuur op onze Noordzee.’

De Belgica is een varend laboratorium van 51 meter, vaart meer dan 200 dagen per jaar op zee en heeft in meer dan dertig jaar 900.000 km afgelegd. Het schip wordt gebruikt door onderzoekers van de Belgische universiteiten en wetenschappelijke instituten om de kennis van de zeeën te vergroten en toezicht te houden op de kwaliteit van de Noordzee. Zo test men nieuwe visserijtechnieken uit, doet men onderzoek naar de invloed van zandextractie op de bodem en onderzoekt men het effect van windturbineparken op het leven in de Noordzee. Regelmatig zijn er ook buitenlandse teams die met het schip meevaren in het kader van Europese onderzoekprogramma’s.

Bart Tommelein wil het onderzoeksschip inzetten in het wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van aquacultuur: ‘Aquacultuur is een innovatieve en duurzame technologie om de zeevoedselproductie te bevorderen en overbevissing tegen te gaan. De gevolgen van de stijgende visconsumptie voor de visvoorraden zijn immers dramatisch. 85 procent van de wildevisvoorraden is overbevist of uitgeput, voor Europa is dat zelfs 88 procent.’

Testprojecten aquacultuur in windmolenparken

Afgelopen maanden en weken zijn in ons land nieuwe ideeën voor aquacultuur-activiteiten ontstaan. ‘Als staatssecretaris wil ik die ideeën ondersteunen en een efficiënt beleidskader voor deze ontwikkelingen creëren. Uiteindelijk moet aquacultuur kunnen uitgroeien tot een volwaardige economische activiteit.’ Omdat de ruimte op de Noordzee beperkt is wil Tommelein in de opmaak van een nieuw Marien Ruimtelijk Plan één of meerdere zones voor pilootprojecten met aquacultuur voorzien, bijvoorbeeld in de windmolenparken. Hij nodigt de betrokken sectoren uit om concrete testprojecten voor te stellen.

Nieuw onderzoeksschip is een must

Tegen 2017 is de Belgica aan vervanging toe. Uit een haalbaarheidsstudie in opdracht van het Federaal Wetenschapsbeleid blijkt dat de enige optie de bouw van een nieuw oceanografisch onderzoeksschip is. ‘Een nieuw onderzoeksschip is een must, want enkel dan kunnen we een wetenschappelijk gefundeerd Noordzeebeleid blijven voeren. Ik zal hierover overleggen met minister voor Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs’, besluit Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.