Benelux heeft wel nog belangrijke functie te vervullen

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Op donderdag 4 april vindt in de Tweede Kamer in Den Haag een debat plaats over de samenwerking in Benelux-verband. Tot op heden zijn vooral negatieve stemmen gehoord over internationale samenwerking binnen Benelux-verband, zo vindt Bart Tommelein (Open Vld), als Vlaams Volksvertegenwoordiger afgevaardigd in het Benelux-parlement en tevens voorzitter in de periode 2009-2010.

Tommelein: “Het nieuwe Benelux Unie verdrag is nu één jaar in werking. Het is een herlancering van de vroegere samenwerking die na de Tweede Wereldoorlog bestond tussen onze drie landen. Ik kijk met verwondering naar het debat in Nederland. Zes à zeven jaar terug is er een grondige evaluatie gehouden binnen de Benelux over verderzetting of niet. De regeringen waren het eens dat de Benelux nuttig en nodig was. Ook Vlaanderen is nu volwaardig als verdragspartij betrokken en kan ten volle haar internationale bevoegdheden gebruiken. Dit politieke debat vind ik absoluut voorbarig.”

Volgens Bart Tommelein heeft de Benelux vandaag wel nog een belangrijke functie te vervullen: ” De Benelux Unie heeft tot doel de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen en een laboratorium te zijn voor Europa. Vele projecten gebeuren in Benelux-verband omdat Europa er nog niet klaar voor is. De eye-catcher blijft uiteraard Schengen. Maar projecten betreffende o.a energiemarkten, politiesamenwerking, grensarbeid, transport leiden tot resultaten in Benelux-verband. Nu zijn er nieuwe projecten betreffende fiscale en sociale fraude waarbij fraudeurs handig gebruik maken van de grenzen. Het samenbrengen van de experten in Benelux-verband en het maken van afspraken, roept een halt toe aan deze praktijken. Europa kijkt met belangstelling naar deze evoluties.”

De liberaal vindt het dan ook jammer dat zijn liberale vrienden van de VVD deze negatieve signalen uitzenden over internationale samenwerking. “Ik tracht het te vatten binnen de Nederlandse politieke context. Juist nu dat de Europese Unie het moeilijk heeft en er tendensen zijn dat landen zich op zichzelf terugplooien, is Benelux nodig. Wij kunnen weer het voorbeeld geven en zonder compromissen voor internationale samenwerking gaan. Binnen een veranderende wereld waar de BRICS-landen meer economische en politieke macht krijgen, zal een Benelux-stem toch luider en met meer gezag klinken. De Benelux blijft een sterk merk. Laat het ons dan ook gebruiken”, aldus Tommelein.

“Het Benelux Unie Verdrag is pas in werking. Geef het even tijd om op kruissnelheid te geraken. Ik ben wel akkoord met de Nederlandse vrienden dat instellingen er niet zijn om zichzelf te overleven. Kritisch kijken is een goede instelling. Maar laat ons toch positief en optimistisch blijven. Een goede Benelux levert ook heel wat schaalvoordelen en dus besparingen op.”, stelt Tommelein. Hij verwijst naar de euro’s die in het kader van de strijd tegen fiscale fraude naar de verschillende schatkisten zijn gevloeid of naar afspraken inzake dringend medisch vervoer. Tommelein denkt niet dat het positief is als er enkel op regeringsniveau nog Beneluxoverleg is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.