Bevolking Oostende groeit 4,5% maar vergrijst

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld) zet in op een daadkrachtig stadsbeleid

Uit cijfers van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) blijkt dat de Oostendse bevolking met 4,5% groeide sedert 2000. Het is vooral opmerkelijk dat het aantal inwoners in de leeftijdscategorie 30-39j met kinderen in die periode met meer dan 10% daalde. De kuststad vergrijst met andere woorden volop. Oostends Eerste Schepen Bart Tommelein (Open Vld), onder meer bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, zet daarom komende jaren in op een daadkrachtig stadsbeleid door onder meer bij de ontwikkeling van stadsvernieuwingsprojecten vooral te focussen op jonge gezinnen.

De cijfers van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld), lid van de commissie stedelijk beleid, tonen een duidelijke groei van de centrumsteden aan. Zowel de bevolkingsaantallen als de financiering van de steden zijn hiervoor belangrijke parameters. In Oostende wordt er vooral een vergrijzing vastgesteld waarbij heel wat mensen op latere leeftijd richting Oostende verhuizen wat zorgt voor een aangroei van de stad.

Eerste Schepen Bart Tommelein reageert: ‘Het wordt een belangrijke uitdaging om jongeren in de stad aan te trekken. Stadsvernieuwingsprojecten kunnen hiertoe bijdragen. Oostende krijgt sedert de start van het Vlaams Stedenfondsbeleid fors meer centen per inwoner dan de gemiddelde centrumstad. Deze middelen moeten doeltreffend worden ingezet. Zo zal bijvoorbeeld het project Bootsman Jonson, gelegen aan de militaire site, zich vooral focussen op jonge starters. Ook het project aan de Oosteroever zal belangrijke uitbreidingsmogelijkheden bieden. Voorts moeten we er ook voor zorgen dat de vergrijzing in de stad volop wordt opgevangen. Als schepen van digitalisering wil ik ervoor zorgen dat de digitale kloof bij senioren wordt gedicht. Ook de dienstverlening moet hierop inspelen.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.