Financiën & Begroting 2016 - 2018In de pers

Bijna helft woningen aan minder dan 5% registratierechten

Vanaf vandaag gaat de verlaagde koopbelasting voor de enige woning in. Waar je vroeger 10 procent registratierechten moest betalen, is dat voortaan nog maar 7 procent. Voor bescheiden woningen krijg je een extra korting van 5.600 euro, waardoor je minder dan 5 procent betaalt. Op basis van de verkoopcijfers van 2016, blijkt dat bijna de helft van de huizen en appartementen in Vlaanderen in aanmerking komt voor die belastingkorting. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: ‘Voor bijna de helft van de woningen zal je minder dan 5 procent betalen. Meer alleenstaanden, jonge gezinnen, gepensioneerden,… zullen daardoor een eigen huis of appartement kunnen kopen.’

VTM – Bekijk hier wat er allemaal verandert op 1 juni. 

Wie een eigen huis kocht, betaalde vroeger tien procent registratierechten. Tenzij de woning een kadastraal inkomen had van maximum 745 euro, dan betaalde je onder bepaalde voorwaarden vijf procent. Uit de verkoopcijfers van 2016 blijkt echter dat slechts 1 op 5 huizen en appartementen aan ‘klein beschrijf’ verkocht werd.

Vanaf vandaag betaal je niet langer tien maar zeven procent, op voorwaarde dat het over je eigen woning gaat en je er binnen de twee jaar intrekt.Voor bescheiden woningen – tot 220.000 euro in de kernsteden en de Vlaamse rand en tot 200.000 euro in alle andere gemeenten – betaal je geen registratierechten op de eerste 80.000 euro. Je krijgt met andere woorden een extra korting van 5.600 euro, waardoor je minder dan 5 procent belasting betaalt.

Sociale en eerlijke belastingverlaging

Bijna de helft van de Vlaamse huizen en appartementen (45%) komt in aanmerking voor die korting, leren de verkoopcijfers van 2016. Dat percentage loopt in de Vlaamse kernsteden zelfs op tot 54 procent, met uitschieters tot 60 procent of meer in Antwerpen, Genk en Turnhout. Ook appartementen zijn veel beter af met de nieuwe regeling. Vroeger werd slechts 8% verkocht aan klein beschrijf, nu kan 54% de belastingkorting genieten.

‘Waar vroeger maar 1 op 5 huizen of appartementen aan klein beschrijf verkocht werd, betaal je vandaag voor bijna de helft van de woningen mínder dan 5 procent’, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein. ‘Deze belastingverlaging maakt dus een groot verschil voor heel wat mensen. De registratierechten zijn nu veel rechtvaardiger en socialer. Meer alleenstaanden, jonge gezinnen, gepensioneerden,… zullen een eigen huis of appartement kunnen kopen aan een lager tarief.’

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.