Centrale reddingspost, familiestrand en meer lachende kakjes: zo wil Oostende het strand verbeteren

Posted on Posted in In de pers
NIEUWSBLAD – Dominique Jauquet | c
Het strand en de zee zijn belangrijke troef voor een badstad als Oostende. In het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 biedt het stadsbestuur bijzondere aandacht aan het strand binnen verschillende domeinen. Voor het speerpunt veiligheid wil het stadsbestuur een centrale reddingspost op het strand plaatsen. Als locatie wordt gekozen voor het stuk strand ter hoogte van het Kursaal. “Tussen de twee drukst bezette stranden”, duidt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).
“Via een centrale reddingspost willen we in de zomer het hoofd beter kunnen bieden aan problemen zoals verloren gelopen kinderen of mensen in nood. Vanuit de reddingspost kunnen de reddingsdiensten, politie, brandweer, en andere hulpdiensten gecoördineerd optreden”, zegt Tommelein.
Meer ‘zeemoji’s’
Een tweede actiepunt is het Nieuwe Strand, dat vorige zomer als proefproject met een rookvrije zone werd gelanceerd tussen beachbars Polé Polé Beach en Bondi Beach. “Deze zone moet verder ontwikkeld worden. We zijn momenteel de bevindingen aan het evalueren, maar een uitbreiding behoort tot de opties”, stelt Tommelein.
Het Nieuwe strand had met het ‘lachend kakje’ en een ‘smiley’ twee opvallende verdwaalpalen. “We denken eraan om deze zogenaamde ‘zeemoji’s’ uit te breiden”, zegt Tommelein. De stad Oostende wil ook verder werk maken van de toegankelijkheid van het strand. “Elk jaar maken we een extra stuk strand toegankelijk voor iedereen door het aanleggen van strandmatten”, bevestigt schepen Hina Bhatti (Open VLD). “We beginnen aan Zon, Zee, Zorgloos in Mariakerke. Daar liggen al betonnen platen, maar die lopen niet tot aan de vloedlijn. We willen alle mensen de ervaring van de zee optimaal laten beleven.”
Uniek DNA
Een laatste project is het ontwikkelen van Mariakerke als dé familiebadplaats aan zee. “We zijn hieromtrent met een bevraging bezig”, zegt burgemeester Tommelein. “Dit stuk strand heeft een uniek DNA, anders dan de toeristische zones. Daarop willen we inspelen met aangepaste infrastructuur, speelpleinen, en herkenningspunten.”